100 Miljoen QSL’s in LoTW

lotw-logoAnderhalf jaar geleden behaalde Logbook of the World, een gecertificeerd digitaal QSO systeem, een mijlpaal. De data voor het 500 Miljoenstee QSO werd op de servers geplaatst. Deze week maakte ARRL bekend dat er 100 Miljoen QSL’s zijn gematcht tussen al deze QSO’s. Daarmee heeft het digitale systeem ter vervanging van de papieren QSL-kaart een nieuwe mijlpaal bereikt.

In tegenstelling tot het eQSL-systeem werkt het LoTW-systeem ‘blind’, waardoor enkel matches zichtbaar zijn. Daardoor zijn de credits, in tegenstelling tot andere digitale systemen, ook geldig voor DXCC-awards.

Momenteel telt het systeem ongeveer 630 miljoen QSO’s. Dat zijn verbindingen (logs) die ingezonden zijn door de deelnemers. Er is dus een match van ongeveer 1/6 deel van al deze QSO’s die leiden tot een QSL. Deze ratio lijkt in beginsel wat laag te liggen als je de ‘matchrate’ van verschillende zendamateurs mag geloven. Een oorzaak hiervan is niet te benoemen.

Deelname aan het LoTW systeem is gratis voor alle zendamateurs. Registratie dient eenmalig te gebeuren en geschiedt door een kopie van je licentie per post (niet per e-mail) naar het ARRL hoofdkantoor te sturen ter validatie. Wil je de QSO’s omzetten in DXCC punten moet hiervoor ook betaald worden, maar deze kosten zijn hetzelfde als bij papieren QSL-kaarten, met dat verschil dat kaarten nu niet per post toegezonden hoeven te worden (of aangeboden te worden bij de Nederlandse DXCC checker Theo Koning, PA1CW).

2 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Ik zit helemaal niet in dat awardswereldje maar ik moet zeggen dat ik het bovenstaande niet begrijp.
  Er moet een “match” zijn (ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt dat beide stations van een QSO een kaart gestuurd hebben via LoTW) anders is het niet geldig. Dat zou in de papieren wereld betekenen dat beide stations een kaart van elkaar hebben.
  Maar dat is voor een award toch normaal helemaal niet nodig? Je moet de kaarten overleggen van QSO’s met een bepaald criterium, maar dat zou in theorie toch kunnen terwijl je zelf helemaal geen enkele kaart gestuurd hebt? Als je ze maar ontvangt.
  Dus waarom is dan die “match” nodig om het geldig te kunnen maken?
  Of zijn alleen papieren kaarten geldig die de onvangst van jouw kaart bevestigen?
  Dat zou ik vreemd vinden want dat zou betekenen dat als je elkaar beiden meteen na het QSO een kaart stuurt deze voor geen van beiden geldig is voor een award…
  (als ik een kaart krijg met “PSE QSL” erop (ipv “TNX QSL”) en ik heb zelf al een kaart gestuurd van dat QSO dan ga ik geen 2e kaart met “TNX QSL” erop sturen. begrijp ik dat dat eigenlijk WEL moet?)

  Beantwoorden
 2. PE2K
  PE2K zegt:

  Bij mij loopt LOTW nog steeds achter op mijn papieren QSL’s en wel met 30 landen. En dat alleen via het QSL bureau. En ja, het award hangt al aan de muur. Zelfs met LOTW blijft het DXCC award wel een duur award.

  73, Adriaan PE2K

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!