Berichten

27 MHz vandaag 34 jaar legaal

800px-CB-Mobilfunkgeraet

(Een bakje  voor zowel AM (12 kanalen) als FM (22 kanalen, later 40), zoals die in Duitsland mochten worden gebruikt (Foto: Benjamin Heinecke, Creative Commons Attribution)

Vandaag is het 34 jaar geleden dat er voor het eerst op grote schaal legaal op 27 MHz MHz mocht worden gezonden. Op 3 maart 1980 werd de Machtigingsregeling Algemene Radio Communicatie (MARC) van kracht. Daarmee mocht met een half watt zendvermogen op 22 kanalen worden uitgezonden.

De nieuwe regeling was direct een enorm succes. Zodanig dat winkelbedrijven als V&D zelfs een aparte afdeling speciaal voor de bakjes opgezet hebben. Het gebruik van die tijd doet wel een beetje denken aan het gebruik van MSN of vergelijkbare chat-diensten in het computertijdperk.

Lees meer

Vermogen CB band blijft 4 Watt

AT_logoHet maximaal toegestaan vermogen op de CB-band blijft 4 Watt. Dit in tegenstelling tot overige Europese landen, waar op SSB een vermogen van 12 Watt PEP toegestaan is. Dat benadrukt Agentschap Telecom nogmaals via Twitter en op haar website.  Nederland wijkt hiermee af van van de uitspraak van het European Communications Committee (ECC).

Lees meer