Agentschap Telecom over radiozendamateurs

In haar nieuwsbrief getiteld ‘Ontwikkelingen in de Ether’ heeft Agentschap Telecom deze maand aandacht besteed aan radiozendamateurs. Daarin wordt onder andere ingegaan op het lopende traject voor de her-ijking van de Novice licentie, de aanwezigheid op de Dag voor de radioamateur afgelopen zaterdag alsook de door-ontwikkeling van examenvragen door Stichting Radio Examens.

De nieuwsbrief is hier te lezen.

56 antwoorden
  1. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    Ik proef dat men de N-licentie makkelijker wil maken. Als ik me niet vergis hebben ze in America een derde soort licentie ingesteld, waarvoor je niet eens examen hoeft te doen. Ik ben er eigenlijk geen voorstander van om het N-examen makkelijker te maken. Ik denk dat het al makkelijk genoeg is. Dit zou een opmaat kunnen zijn om de boel helemaal om te bouwen naar het system van het aanvragen van een visvergunning. Ik ben bang dat dat publiek aantrekt waar we spijt van zullen krijgen. Wat jullie ?

    • Sjaak, W4RIS
      Sjaak, W4RIS zegt:

      Hier in de VS moet je gewoon examen doen voor alle 3 licenties (Technician, General en Extra). Maar….de examens bestaan uit respectievelijk 35, 35 en 50 vragen en deze vragen komen uit een “pool” die bekend is. Je krijgt de exacte vragen uit de “Question Pools” http://www.arrl.org/question-pools. Door de “push” van EmComm / nood communicatie zijn er veel gebruikers (ik noem ze geen zendamateurs) die een Technician licentie hebben en het merendeel daarvan heeft geen interesse in de hobby.

    • Ge.
      Ge. zegt:

      In Amerika zijn er inderdaad drie examenniveau’s, maar ook voor de lichtste (Technician) moet je gewoon een examen doen waarin operating practice en techniek-kennis noodzakelijk is.

      • Michel PD0MAC
        Michel PD0MAC zegt:

        Laat operating practice nu zo ongeveer het belangrijkst zijn voor ordelijk en aangenaam radioverkeer…

        • steven
          steven zegt:

          zo denk ik er ook over nu leren met techniek maar velen kunnen nog niet eens normaal praten

    • Rob
      Rob zegt:

      Ik ben het met je eens Paul, maar dat station zijn we al lang gepasseerd.

  2. MPX
    MPX zegt:

    Dat publiek zit er al genoeg en is eigenlijk begonnen met de D machtiging.
    Hierbij wil ik niet generaliseren want destijds ging het er toch anders aan toe dan dat zooitje van nu.
    De eerste D examens waren ook weggevertjes en dat is N nu weer.
    Maak het nog makkelijker en “de zendamateur” sterft langzaam uit.

    • klem
      klem zegt:

      Ja ….daar hoort U ook bij .Gaat nu niet de N machtiging de schuld geven.
      Waar blijft agentschap telecom met die mooie auto,s.
      Vroeger konden ze ons wel vinden…ja toch.

    • ben
      ben zegt:

      nou nou, de D machtiging weggevertje?? ik heb er indertijd aardig op moeten blokken, leren is echt niet voor iedereen makkelijk

  3. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    Die vrees deel ik ook. Overigens ga ik er van uit dat het “publiek” waar jij op doelt geen amateurs maar illegalen zijn …

  4. PA1SJ
    PA1SJ zegt:

    Voorop gesteld: Ik ben niet voor het eenvoudiger maken van de exameneisen maar, “Dat publiek” zou ook het gevolg kunnen zijn van het feit dat je tegenwoordig vanuit je luie stoel allemaal leuke setjes kan aanschaffen voor een appel en een ei waarvan het bezit alleen ook nog eens legaal is. Daarmee hoef je niet meer een flinke grens over. Ik hoor menig novice zich heel aardig aan de etherdiscipline houden. Mensen zonder call hoor ik steeds meer op PI2NOS. Laten we daar eens iets creatiefs op bedenken.

    • Ron
      Ron zegt:

      Dat er op een landelijke repeater redelijk vaak geklooit word zegt nix over de examen eisen.. of over technische nivo van de gemiddelde N of F mens!

      Dat is gewoon inherent aan systeem dat boven-landelijke dekking heeft!

      Bedenk wel van de ruim 12.000 gelicenceerden hoor je hoogstens zeg +/- 300 man op die systemen..

      En ja.. elke ochtend en avondspits die file rijders met hun gesprekken..
      Dat is ook geen experimenteel radio onderzoek! (een geldige reden zou zijn om hun verschillende koop doosjes /porto’s antennes te vergelijken hi! )

      Maar 95% van de tijd is het gewoon gekeuvel dat eigenlijk hoort op CB of PMR !

      Maar goed, voor een deel van de Hams is dat tegenwoordig iets wat de norm is.. nwe tijden zeg maar…

      En dat de leeghoofden zonder of met licence-want die zitten er ook tussen hoor!- die op de landelijke repeaters overlast veroorzaken aangepakt moeten worden staat niet ter discussie!

    • Ron
      Ron zegt:

      nou dat heeft toch echt niets met de n licentie te maken als ik vroeg in de ochtend naar nos luister gaat het super en dat zijn alleen n licentie houders en geven mekaar de ruimte en respecteren elkaar maar in de midaag en avond is het toch een zooitje en tot mijn verbazing toch de meeste f licentie houders(niet allemaal) dus aan de licentie ligt het toch echt niet ook een full kan er wat van tegenwoordig

  5. pa1ejo
    pa1ejo zegt:

    Waar het AT en de SRE mee bezig zijn, is het vernieuwen van de vragendatabase. Het onthouden van de meerkeuze antwoorden van de laatste 10 jaar zal dan niet zo goed meer werken, je moet de stof begrijpen en er wordt getoest op kennis in plaats van het vermogen dingen te onthouden. Het zal dus meer om analyse en inzicht gaan. Ik deel de mening daarom niet dat het makkelijker gaat worden de N of F examens te halen. Velen moeten er keihard voor leren om het te halen, waardering daarvoor, de onderwerpen zijn ook niet al te eenvoudig. Leg het verhaal maar eens uit aan een niet radioamateur en je komt er snel achter dat het toch eigenlijk tbest wel een pittig onderwerp is.

  6. Peter Meijers
    Peter Meijers zegt:

    Even een correctie. Voor de Technician machtiging moet gewoon examen worden gedaan in de Verenigde Staten. 35 vragen over techniek en regels. Als je meer dan 26 vragen correct hebt beantwoordt verstrekt de FCC, de tegenhanger van het Agentschap Telecom een Technician machtiging die tien jaar geldig is. Peter. PA2PME en AI4KM em tevens in de VS een VE, Volunteer examiner.

  7. peter jelgersma PA8A
    peter jelgersma PA8A zegt:

    De tendens bij potentiële toetreders tot het radioamateurisme is om de drempel te willen verlagen en de mogelijkheden te verruimen zo maak ik op uit wat ik in de wandelgangen hoor.
    VERON en VRZA willen meer leden en dus meer amateurs zo hoor ik in die zelfde wandelgangen.
    Het radioamateurisme is in de eerste plaats gebaat bij betere en niet bij meer amateurs.
    De faciliteiten die we hebben worden in belangrijke mate internationaal bepaald en het aanzien van het radioamateurisme is daarbij belangrijker dan het aantal en het bestaan van verenigingen.Sterker nog,zelfs als er geen of maar heel weinig amateurs zouden zijn zou er weinig veranderen in de mogelijkheden.Er zijn landen met een handje vol amateurs waar ongeveer net zoveel kan als in Nederland.Het is zelfs de vraag of veel radiozendamateurs in een dicht bevolkt land niet leidt tot minder mogelijkheden.
    Aanzien ontstaat als er positieve spraakmakende activiteiten worden ontwikkeld.CAMRAS is daar een goed voorbeeld van.
    En daar is veel kennis en kunde voor nodig en dus goed opgeleide amateurs.
    Negatieve spraakmakende ontwikkelingen brengen ernstige schade toe aan het imago.We kennen daar ook een aantal niet nader te noemen voorbeelden van.
    Mijn stelling is dan ook dat verlaagde drempels niet zullen bijdragen aan ontwikkelingen in positieve zin eerder het tegenover gestelde.
    Ook zou ik willen pleiten voor een praktijk toets alvorens in aanmerking te kunnen komen voor een registratie.Een tijdje luisteren op de amateur banden,een tijd actief zijn bij een verenigingszender of onder leiding van een ervaren amateur in analogie met het rijexamen en er zijn nog wel meer alternatieven te bedenken.Overigens ook toegepast in sommige landen.
    Er was ooit een tijd dat je na het examen zelf een zender moest bouwen en binnen een bepaalde tijd moest laten keuren om voor ,toen nog een machtiging,in aanmerking te komen.Misschien moeten we terug naar die benadering.
    Dan wordt de “bakkenist” weer experimenteel radio onderzoeker.Iets waar de machtiging/vergunning/registratie en de verenigingen ooit voor bedoeld waren.
    Ook moest je toen ook nog telegrafie beheersen om op de HF banden te mogen uitkomen.
    Overigens op 27 Mc mag je zenden zonder al te veel te weten en alweer uit de wandelgangen heb ik begrepen dat de radiozendamateur het niet echt leuk vindt als een buitenstaander denkt dat wij tot die groep behoren.
    Voor de goede orde,dit zijn geen elitaire gedachten maar gewoon resultaat van gezond boeren verstand.

    • Hans
      Hans zegt:

      Mijn stelling is dan ook dat verlaagde drempels niet zullen bijdragen aan ontwikkelingen in positieve zin eerder het tegenover gestelde.

      Volledig mee eens.

    • PD9DET DIK
      PD9DET DIK zegt:

      Mod-edit: Leer eerst Nederlands. Probeer het dan nog een keer. Denk daarbij ook aan je toon.

  8. Jeroen PE1JIG
    Jeroen PE1JIG zegt:

    Waarom meerkeuzevragen?
    zoveel kandidaten zijn er niet per keer om gewoon een geschreven onderbouwd antwoord te geven.

    • MPX
      MPX zegt:

      Ja goed idee, dan is het huidige slagingspercentage ineens het percentage mensen die gezakt zijn haha en dan ben ik waarschijnlijk nog redelijk optimistisch 🙂

      • Paul, PA7WN
        Paul, PA7WN zegt:

        Met meerkeuzevragen wordt een examen niet makkelijker, dat is een misvatting

        • MPX
          MPX zegt:

          Wel als je alles uit je hoofd leert, dat kun je zelfs een aap leren.
          Maar goed, na jaren weggeef examens zijn ze eindelijk wakker geloof ik.

  9. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    Peter,
    is die Technician licentie dan werkelijk meer moeite dan het ophalen van een visvergunning ?
    Door de opmerking van Sjaak, W4RIS, begin ik nu de indruk te krijgen dat het AT achteraf wil gaan rechtbreien wat al is fout gelopen: Namelijk een loicentie voor mensen die bijvoorbeeld voor hun werk een portofoon moeten gebruiken, dat nu al doen, op een amateurband en daarmee dus in overtreding zijn.

  10. Khu (@Khu_Marx)
    Khu (@Khu_Marx) zegt:

    Laten we dan eens beginnen met goede opleidingen op te zetten voor aspirant zendamateurs. Het initiatief in Eindhoven komende januari is een mooi maar mager begin. Degene die in de hobby willen beginnen, moeten het maar uit het “veron” boekje zien te leren en daar gaan er veel de mist in. Zeker als electronica je wereldvreemd is. Ook mag van mij de stof wat gemoderniseerd worden. De digitalisering van de hobby is in volle gang, alleen zie je daar weinig van terug in de stof. Ook de basis praktijk beginselen zie ik nauwelijks terig komen in de stof. De vragen mogen best aangepast worden, maar ik zou beginnen om de stof eens te herzien (al is het in kleine stapjes).

  11. Erik PH9E
    Erik PH9E zegt:


    Als mensen op een bepaald moment belangstelling voor de radiohobby ontwikkelen, dan komt dat meestal omdat ze de techniek mooi en interessant vinden, omdat ze gefascineerd zijn door het maken van verbindingen via de ether of door een combinatie van deze twee.

    Wie dol is op techniek, kan met deze hobby zijn hart ophalen. En hoeft er vaak zelf niet eens voor te zenden of een licentie te halen. In plaats van een middel om te communiceren is de techniek voor hen bijna een doel op zich. Waar overigens niets mis mee is.

    Wie vooral graag verbindingen maakt, die hoeft ook niet altijd een licentie te halen. CB, LPD en PMR mogen “zonder papieren” worden gebruikt. Maar zijn ook aan beperkingen onderworpen voor wat betreft frequentiebanden, vermogens, modulatie enz.

    Wil je meer, en je daarnaast ook gewoon aan de regels houden, dan heb je maar één keuze: opgaan voor een N- of F-registratie. En dat doen dan ook velen. De “communicatieamateur” die slaagt, die mag legaal aan de slag op de amateurbanden.

    Maar moet zich daar door veel zelfverklaarde “echte” radioamateurs wel met de nek laten aankijken. Een echte amateur, die bouwt zelf. Een echte amateur, die experimenteert. Een echte amateur hoort een hele of halve ingenieur te zijn. En ga zo nog maar even door. En o ja, dat examen was natuurlijk ook een weggevertje.

    Zullen we eindelijk eens ophouden met die achterhaalde flauwekul? Geen enkele (officiële) definitie van de amateurdienst rechtvaardigt het afbranden van radioamateurs die het vooral leuk vinden om verbindingen te maken. Ik val zelf in die categorie en ben het ook gewoon zat om steeds weer door allerlei schreeuwers te worden weggezet als een tweederangs amateur.

    Ja, ik beoefen mijn hobby anders dan zij, en wat dan nog? Ik heb netjes mijn registratie gehaald, hou me aan de regels en ga op de banden correct te werk. Net zoals ik anderen de ruimte geef om de radiohobby op hun manier te bedrijven, zo verwacht ik ook de ruimte om dat op mijn manier te doen. Die diversiteit is helemaal niet eng of bedreigend. En betekent zeker niet het einde van het zendamateurisme, in tegenstelling tot wat sommigen de wereld zo graag luidkeels willen laten geloven.

    • PA2S
      PA2S zegt:

      Erik,

      Graag zou ik een kanttekening plaatsen. Want als we alleen (nog) communiceren, zal onze maatschappelijke relevantie minimaal zijn, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat we spectrum verliezen.

      Niet voor niets noemde AT in de brief aan de verenigingen over de N-herijking het belang van (technische) innovatie.

      Begrijp met niet verkeerd, een ragchew QSO kan best leuk zijn, maar naarmate het verder komt af te staan van de techniek, hebben we op enig moment een probleem.

      Deze kant van de medaille wilde ik toch even belichten.

      73, Henk

      • Erik PH9E
        Erik PH9E zegt:

        Henk, ik ben bang dat ik toch niet helemaal duidelijk ben geweest.

        Van mij hoeft het echt niet zo te zijn dat er alleen nog maar gecommuniceerd wordt op de amateurbanden. Laat degenen die dat leuk vinden zich er vooral ook uitleven met al dan niet geavanceerde experimenten. Op mijn bewondering kunnen ze in ieder geval rekenen.

        Waar het mij om gaat is dat iedereen met een registratie (met inachtneming van de spelregels) moet kunnen doen wat hij of zij wil. En zich dan niet hoeft te laten verketteren omdat hij de hobby niet zo bedrijft als anderen dat graag zien of van oudsher hebben gedaan. Leven en laten leven, zo heet dat toch?

        Over de maatschappelijke relevantie van radioamateurs wilde ik hier maar geen boom opzetten. Hoewel ik natuurlijk iedereen een potje ‘wishful thinking’ gun.

  12. MPX
    MPX zegt:

    Lang geleden kon je “de zendamateur” onderverdelen in 90% zendamateurs en 10% communicatieamateurs.
    Nog even en het is andersom, als je ca de laatste 15 jaar ziet, dan komt einde toch echt langzaam in zicht.

  13. Ewoud PD3WDK
    Ewoud PD3WDK zegt:

    Ik proef uit sommige antwoorden dat er teveel amateurs zijn, waarom laten ze niet iedereen om de 10 jaar iedereen terug komen voor een examen om je papiertje geldig te houden? Dan gaan er veel koppen sneuvelen!

    • teleurgesteld
      teleurgesteld zegt:

      goed idee! dan daalt het aantal meteen onder de 10.000 denk ik. dat is toch wat ze willen.

    • MPX
      MPX zegt:

      Dat zie je weer verkeerd beste man, teveel communicatieamateurs op de amateurbanden.
      Strak plan, ik zeg elke 5 jaar, maar val jij dan niet in een gat?

  14. Henk
    Henk zegt:

    om van al het gezeur af te zijn,terug naar het begin en iedereen mondeling examen laten doen , maar wat een gezeur ik kom van de 27 mc alwaar het vaak beter er aan toe gaat dan op de amateur banden.
    Toen haalde ik mijn Novice met de call pd2opa ik heb er veel plezier mee gehad.
    Ik was toen bezig om mijn C te halen maar helaas kreeg ik een hersenbloeding einde cursus.
    We kwamen in contact met Wim Koppelaar een groot amateur die heeft mij verder opgeleid tot de F registratie , na veel moeite mondeling examen gedaan maar ik had de grote jacht akte.
    Ik wil alleen maar zeggen laat het zoals het nu is ga het niet onnodig moeilijk maken ,laat het AT hun werk eens doen en die intruders er uit halen.
    Verder wens ik iedereen veel succes bij de examens het zei voor de N als de F.
    F4VQJ mijn oude call was PA3OPA

  15. Eddie
    Eddie zegt:

    Als u allen zich zou hartmaken voor het opschonen van de 27mc zodat deze stroringvrij wordt lost het een boel op mijn idee

    • Cees
      Cees zegt:

      Ik weet niet of je recentelijk wel eens op de 27 mc hebt geluisterd, maar ruis opschonen lijkt mij een gans onmogelijke zaak, er is hoegenaamd geen activiteit op deze band (regio NH noord)

      • Eddie
        Eddie zegt:

        Er zit zoveel rommel qua storende signalen daar dat het niet meer leuk is daar een fatsoenlijke qso te houden . Daarom krijg je dat deze 27mc ers gaan zoeken naar vrije frequenties waar deze storingen worden tegen gegaan zorg dat dit verdwijnt dan wordt het weer een aantrekkelijke frequentie en voorkom je overlast

  16. teleurgesteld
    teleurgesteld zegt:

    en daar zijn de PA0’ers weer die met een achterhaald idee van bescherming de hobby kapot “beschermen”!! je moet meer en niet minder zendamateurs hebben als je de hobby toekomstbestendig wil maken. dat betekend dat er meer mensen bijkomen die maar wat aankloten ja. maar ook een boel die wel serieus met de hobby omgaan. als je een N licentie amateur al niet als vol aanziet ben je in mijn ogen niet geschikt voor het kijken naar een baofeng achter glas. er zou een herexamen moeten komen voor alle 65 plussers en elke 5 jaar hernieuwen met nieuwe technieken zoals sdr’s. kan je het niet meer bijbenen is je tijd geweest en ben je voor de experimenten binnen de hobby (waar de hobby toch alleen om draait volgens die oude garde) niet meer geschikt. wat een dom gelul in de naam van het “beschermen”. nog nooit zo een wereld vreemd beeld van sociologie gezien. zo werken mensen niet. maak je het nog moeilijker gaat de hobby dood. maarja de oude garde heeft de hobby toch nog maar een jaar of 20 nodig max en de rest die na hun komt mag lekker stikken. m2c

  17. rinse
    rinse zegt:

    Is het nou zo moeilijk om elkaar in zijn/hun waarde te laten?? Wees eens constuctief, bedenk eventuele oplossingen i.p.v. elkaar met stront om de oren te slaan!!! Als we op deze manier met elkaar om blijven gaan gaat het Zend Amateurisme zo wie zo ten gronde. De kwaliteit van de zendamateur is niet gebonden aan het soort licence maar aan de persoon er achter.

    • Edwin Jansen
      Edwin Jansen zegt:

      Duidelijke taal, iedereen is begonnen met de hobby die we gezamelijk hebben, jammer dat ik als Novice in me nek wordt aangekeken, ooit hoop ik dat ik geaccepteerd wordt door de mensen die Full hebben, Full als licentie, helaas niet helemaal 100% in gedachte !

      PD1LTV

      • MPX
        MPX zegt:

        Heeft dat geen andere oorzaak denk je?
        Bijvoorbeeld o.a. 600 watt op kanaaltie 40 en er dan nog trots op zijn ook, zucht.

      • Paul, PA7WN
        Paul, PA7WN zegt:

        Edwin, het intereseert mij nul komma niets of iemand een F of een N licentie heeft. Ik denk eerlijk gezegd dat de meesten er zo over denken … Maar daar ging dit topic eigenlijk niet over

  18. Martijn
    Martijn zegt:

    Mod-edit: tenenkrommend Nederlands. Mocht je de leestekens op je toetsenbord gevonden hebben dan mag je het nog een keer proberen.

  19. Cees
    Cees zegt:

    Met het vergrijzen van de hobby wordt ook het vermogen om aan veranderingen aan te passen en in mee te gaan moeilijker, ouderen zijn behoudender en houden niet zo van veranderingen, maar wil je niet dat de hobby uitsterft en het voor jongeren aantrekkelijk wordt en blijft zul je wat moeten, immmers met internet chat, app je of wat al niet meer met de hele wereld, en dit zonder examen en “duffe “regeltjes.

    • Paul, PA7WN
      Paul, PA7WN zegt:

      Wie wil chatten of Appen moet dat lekker doen. Maar als je zendamateur wil worden moet je gewoon een N-examen doen, period !

      • Eddie
        Eddie zegt:

        Wil.ik auto rijden haal ik mijn rijbewijs mag ik rijden maar ben geen automonteur.. wil ik dxen op de amateurbanden moet ik allerlei elektronica dingen weten en berekenen waarom? Ik wil alleen dxen ..antenne afstellen zorgen dat ik niet stoor dat zou je moeten leren regels prima … achterhaalt en ouderwets de examens zijn voor mensen die willen rommelen met electronica …. waar blijft het examen voor mensen die alleen willen dxen qso’s maken .

        • Paul, PA7WN
          Paul, PA7WN zegt:

          Niet zeuren Eddy. Haal het N-examen en je kunt naar hartelust DX-en. De hoeveelheid electronica in een N-examen is minimaal en niet moeilijk. Gewoon doen en je niet als een verwend kind gedragen !

          • Eddie
            Eddie zegt:

            Ik probeer wat bespreekbaar te maken, blijkbaar is het niet mogelijk zonder voor van alles en nog wat uit gemaakt te worden. Ik heb een mening en die uit ik en dan gelijk weer als verwend kind weggezet te worden erg duidelijk hoe de oudere elite tegen de nieuwe aanwas aankijkt.

        • Bert Schaap
          Bert Schaap zegt:

          Kom op nou man, dat N-examen stelt toch geen drol voor. Ben er van overtuigd dat mijn oma dat zelfs haalt als ze die stof ff uit haar hoofd leert. Kan je DX-en wat je wilt.
          Ook bij het rijbewijs halen, moet je tegenwoordig wat van de motor weten , oliepeil bv.

      • Cees
        Cees zegt:

        Examen prima, maar dan wel aangepast aan de huidige tijd, de gene die zelf nog zenders bouwen zijn er niet veel meer, hooguit op shf, dit is ook niet rendabel meer, exemens die ingaan op regelgeving, veiligheid en storingsonderdrukking, prima, maar een volledige electronica opleiding gaat mij , zeker in de huidige tijd te ver. (ik heb het zelf wel gedaan, maar dit terzijde)

        Cees – PH1CP

  20. William
    William zegt:

    Makkelijker maken? Je zou het wel denken, echter waarom zijn ze dan de examenvragen aan het vernieuwen, daar wordt het echt niet makkelijker van… Daarbij kan het N examen niet veel makkelijker, omdat het dan niet meer aan de internationale eisen voldoet voor novice. Het zou ook een beetje raar zijn van de verengingen eerst zeggen dat de examenvragen te makkelijk zijn omdat je ze uit het hoofd kan leren, en dan vervolgens vragen om verlaagde exameneisen, omdat je te weinig amateurs krijgt? Vreemde situatie. Het kan ook de andere kant op zijn: Wellicht willen ze de exameneisen van N wel iets moeilijker maken, in combinatie met wat meer mogelijkheden. Of ze bedoelen inderdaad nog een klasse ernaast, onder de novice. Maar dan denk ik dat je nog veel meer opstand krijgt, dan dat je bij wijze van spreken N, 3 HF banden erbij geeft. Dat zal namelijk veel minder onrust geven dan, een weggeef vergunning ernaast te plaatsen. (Wat volgens sommige al N is, maar geloof me een basisvergunning is gewoon weg de helft makkelijker)

Reacties zijn gesloten.