AT: ‘Minder registraties ingetrokken’

AT_logoNu met ingang van 2016 weer betaald moet gaan worden voor de registratie als radiozendamateur zijn veel registraties van niet-actieve zendamateurs ingetrokken. Hamnieuws schreef hier al eerder over. Het aantal intrekkingen ligt echter lager dan toezichthouder Agentschap Telecom vooraf heeft ingeschat. Dat blijkt uit de notulen van het Amateur Overleg, dat op 13 oktober jl. gehouden is te Amersfoort.

Radiozendamateurs en gebruikers van marifonie worden gezamenlijk als registratiehouder aangemerkt. Registratiehouders moeten vanaf 1 januari 2016 een jaarlijkse vergoeding betalen. Voor 2016 is dat bedrag vastgesteld op 31 euro. Gezamenlijk gaat het om 84.000 registraties. Daarvan zijn er op 4 november jl. 6.000 ingetrokken. Het aantal registraties door zendamateurs op die datum bedroeg: 13.017. Op dit moment (8 december 2015) zijn dat er 12.836.

De vergoedingen voor registraties werden op Prinsjesdag, 15 september, aangekondigd. Er waren toen 13.872 registraties als radiozendamateur. Sinds de aankondiging zijn er 1.036 registraties ingetrokken, een afname van 7,5%.

Wanneer zendamateurs ervoor kiezen de registratie in te trekken, bijvoorbeeld omdat ze niet actief zijn, is het belangrijk om te weten dat de roepletters ook komen te vervallen. Deze zijn voor anderen beschikbaar ter registratie. De enige manier om roepletters te behouden is door de registratie aan te houden en de jaarlijkse vergoeding van 31 euro te betalen.

Het verslag van het laatste Amateur Overleg is te lezen op de website van de VRZA.

7 antwoorden
 1. Marcel Grootebroek
  Marcel Grootebroek zegt:

  Grappig vind ik dat er een vergoeding “gevraagd” wordt. Dit is dus officieel eigenlijk iets vrijwilligs. Als er een vergoeding gerekend wordt dan is het de prijs die er voor betaald moet worden wil je er gebruik van (blijven) maken. Vragen kan altijd maar verplicht niemand ook tot het betalen van het gevraagde bedrag 😉

  Vragen staat immers vrij 🙂

 2. paul
  paul zegt:

  “Het agentschap geeft aan dat zij op risicogerichte en informatiegestuurde wijze toezicht houdt. De afdeling Toezicht onderzoekt nog of en hoe het instrument van de bindende aanwijzing hierbij eventueel kan worden ingezet, mocht het beschikbaar komen waarbij subsidiariteit en proportionaliteit in dat geval leidend zijn.
  De afdeling Toezicht geeft aan dat zij intensief samenwerkt met buitenlandse collega’s, waar dit het op de markt brengen van apparatuur betreft. Apparatuur die niet voldoet aan de EMC-normen en waarbij er geen zicht is op verbetering wordt van de markt geweerd.”

  Prachtig toezeggingsloos, universeel en multi-interpretabel geformuleerd weer. Chapeau.

 3. Juul
  Juul zegt:

  citaat:

  ” Dat blijkt uit de notulen van het Amateur Overleg, dat op 13 oktober jl. gehouden is te Amersfoort.”

  Dat was dus iets voor 13 oktober. Dat was niet zo lang nadat bekend werd dat er weer betaald moet worden. De vraag is wat is het aantal nu?

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat staat ook in het artikel Juul. Het is al een tijdje mogelijk om een volledige lijst van uitgegeven roepnamen (voor zover het geen ATOF en evenement roepnamen betreft) te downloaden bij AT, en er zijn meerdere amateurs die dit bestand iedere dag downloaden en er vanalles mee doen, zoals tellers op websites zetten en lijsten wat er de afgelopen tijd veranderd is.
   Bijvoorbeeld op deze site, en op http://pa3rd.nl/radio/callsigns.html

 4. Juul
  Juul zegt:

  Sorry, had ik effe niet aan gedacht. En ook nog overheen gelezen.
  “haastige spoed is zelden goed”, zei m’n moeder altijd…………………………………….

 5. van willigen
  van willigen zegt:

  Zou fijn zijn als Hamnieuws ook de zogenaamde ‘sheets’ plaats als dat mogelijk is, dat ik als repeaterbeheerder ook kan inzien wat de ontwikkelingen zijn. Ik kijk op de website van de VERON en kom de afgelopen amateuroverleg nog niet tegen onder ‘download’.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   De sheets kun je downloaden op de website van Agentschap Telecom. Voor de verslagen van het Amateur Overleg kun je terecht op de website van de VRZA of VERON. Ze hier toevoegen bij de downloads heeft weinig meerwaarde denk ik.

Reacties zijn gesloten.