AT vraagt verenigingen om prioriteiten

vrza-logoAfdeling Handhaving van het Agentschap Telecom heeft de verenigingen gevraagd welke prioriteiten zij moeten stellen bij het toezicht op het gebied van radiozendamateurs. Zij willen graag hierover van gedachten wisselen en nodigen hen uit om zelf zaken die aandacht behoeven in te brengen. Met name voor dit laatste punt heeft de VRZA de hulp van alle radiozendamateurs nodig.

Zelf geeft het AT aan te willen praten over toezicht op het misbruik van o.a. PI4-roepnamen op amateurfrequenties door radiozendamateurs die geen gebruik mogen maken van die frequenties, het gebruik van te hoge vermogens en het taalgebruik, dat vaak de fatsoensnormen overschrijdt op de diverse banden, maar met name via repeaters.

Heb je aanvullingen op bovengenoemde punten of heb je een uitgesproken mening, reageer dan op dit artikel. Doe dat wel vóór woensdag 18 mei 2016 zodat we deze punten tijdig kunnen inbrengen.

Namens de commissie Machtigingszaken VRZA,

Ron PB0ANL

44 antwoorden
 1. paul
  paul zegt:

  “Zelf geeft het AT aan te willen praten over toezicht op het misbruik van o.a. PI4-roepnamen op amateurfrequenties door radiozendamateurs die geen gebruik mogen maken van die frequenties, het gebruik van te hoge vermogens en het taalgebruik, dat vaak de fatsoensnormen overschrijdt op de diverse banden, maar met name via repeaters.”

  Fijn dat AT amateurpolitie wil zijn, maar mis ik in het lijstje niet een belangrijkere kerntaak?

  Markttoezicht & handhaving EMC problematiek?

 2. John Goedmakers
  John Goedmakers zegt:

  Behalve de genoemde punten valt het mij op dat er op meer momenten dan me lief is een “27 mc kanaal 14” mentaliteit heerst. Ik spreek uiteraard over de repeaterfrequentie 430.125 mhz. Zonder roomser te willen zijn dan de paus had ik tijdens het leren voor de N-registratietoets voor ogen dat ik via verschillende mij ter beschikking gekomen frequenties hobbygerelateerde informatie zou kunnen uitwisselen. Vaak hoor ik dat maar heel vaak ook niet. Vooral in de avonduren heb ik besloten de knop om te draaien omdat ik dan met enige regelmaat niet relevante ja soms zelfs tegen de borst stuitende non-informatie moet aanhoren. Het heeft er bij mij persoonlijk voor gezorgd dat ik al bijna twee weken niet meer ben uitgekomen op deze in principe schitterende landelijke repeater.

  73 vanuit Den Bosch

  John, PD1LAM

  • Rob
   Rob zegt:

   Ja dat is erg jammer John. Ik vind jou juist altijd een voorbeeld van een nieuwkomer die zich goed
   informeert over de gewoontes en die zich zeer voorkomend gedraagt op de repeater. Helaas is er
   ook een golf nieuwkomers geweest die dacht de 27 MC methodes te moeten voortzetten en die zich
   niks aantrekt van aanwijzingen op dat punt.

   Ik krijg echter de indruk dat dit weer overgewaaid is en dat we nu in een situatie zitten waarin ook
   “oude” amateurs die best wel weten hoe het hoort zich misdragen op de repeater. Goed te lezen dat
   AT daar op wil gaan letten. Het is niet leuk als de hobby voor jou en vele anderen wordt verpest door
   een paar mensen die niet willen of kunnen nadenken.

  • Jan Lisman
   Jan Lisman zegt:

   Helemaal mee eens, John.

   Heb in maart m’n licentie gehaald; sindsdien toch zeker al vier hele gesprekjes gevoerd via PI2NOS en luister tegenwoordig ook eigenlijk alleen nog maar naar de Daily Minutes van PA0ETE. Vooral de manier waarop een aantal stamgasten zich manifesteren qua vorm, inhoud en/of lengte van van hun verhalen of mededelingen maakt dat ik me alleen maar opwind daarover.

   De amateurhobby leek me een leuk idee, maar ik heb me verkeken op de sociale aspecten..

   Groeten,

   Jan Lisman – PA1JAL

   • Thom PA9T
    Thom PA9T zegt:

    Hallo Jan Lisman,

    Het is je goed recht dat je je opwindt over bepaalde zaken die op de banden of repeater gebeuren, maar er zijn nog meer repeaters en frequenties toegewezen voor de amateurdienst dan die ene grote landelijke…. Ik zou me als ik jouw was niet zo uit het veld laten slaan als het op een bepaalde plek niet bevalt. Er zijn zoveel aspecten aan onze hobby (amateurtelevisie, satellieten, DX-verkeer, propagatiestudie, antennebouw, knutselen) dat het zonde is om bij een aspect te blijven hangen en hierdoor je hobbyplezier te bederven…

    Over sociale aspecten gesproken: maak dit weekend eens een verbinding met een van de vele molens die actief zijn tijdens Mills On The Air! Super leuk, en alle molens zijn ook nog eens open voor bezoek!

    Enne, als je bij PI4UTR langs komt in de Westbroekse Molen in Zuilen is het eerste rondje voor mij 😉

  • Mike - PA3FPZ
   Mike - PA3FPZ zegt:

   “…..heb ik besloten de knop om te draaien omdat ik dan met enige regelmaat niet relevante ja soms zelfs tegen de borst stuitende non-informatie moet aanhoren.” Ben na lange tijd weer de 2 m, 70 cm en 23 cm sets van zolder gaan halen en stuitte op dezelfde ervaring.

   Ik had ineens het idee dat het wel nuttig zou zijn mijn zoon kennis te laten maken met amateurradio. Wat makkelijker is het om een FM setje aan te zetten, net zo als bij de JOTA. Totdat ik enkele lokale amateurs hoorde en mijn 8 jarige zoon moest gaan uitleggen waarom volwassenen zo raar met elkaar spreken. Dan is die knop inderdaad heel handig en staat de boel tot op heden weer uit.

   Gelukkig is mijn zoon twee-talig en kan ik hem op HF contact laten maken met het buitenland. Ja ik weet dat op HF er ook het één een ander gebeurt aan “merkwaardige opmerkingen”, maar lokaal radioverkeer lijkt wel aanzuigende werking te hebben voor absurd gedrag. Misschien is dit juist wel goed, kan het AT zich doelgericht en geconcentreerd bezighouden met “het taalgebruik, dat vaak de fatsoensnormen overschrijdt op de diverse banden, maar met name via repeaters”

   Mike – PA3FPZ

 3. Rob
  Rob zegt:

  De VRZA vraagt de inbreng van de leden, de VERON vooralsnog niet.
  Wie gaat het standpunt van de VERON bepalen? Het hoofdbestuur?

 4. Juul
  Juul zegt:

  Ik kan mij volledig vinden in het geschreven van John.
  Na, vele jaren weer terug gekeerd zijnde als zendamateur ben ik o.a. geschrokken van het taalgebruik van diverse mensen. Goed dat AT daar ook eens op gaat letten, maar dat zal een moeilijke zijn.
  Ik heb nooit op 27 Mhz “gezeten” maar ik kan mij niet onttrekken aan de gedachten dat er veel voormalige 27 mHz gebruikers zijn die hun uitdrukkingen en gebruiken hebben meegenomen. Ik denk overigens wel dat het een minderheid is maar toch.

 5. Alex
  Alex zegt:

  27 mhz ers zijn er bijna niet meer.
  De radioamateurs zullen in de spiegel moeten kijken.
  Er zijn altijd mensen die naast de regels lopen en anders willen doen.
  Ik luister alléén naar de repeater en er zijn een aantal amateurs die dit express doen om anderen uit te dagen.
  En omdat ze mede amateurs niet willen beschuldigen zeggen ze ” het zijn 27 mhz ers”.
  Dat is toch makkelijk zo op deze manier.

 6. PA3TVI
  PA3TVI zegt:

  Ik hoor hier op 70cm LPD mannen die met een richtantenne en een TS2000 werken. Geen machtiging gehaald ook geen jaarlijkse bijdrage betalen. Tja, prioriteiten, denk dat controle in die regionen wat meer tot de kerntaken hoort van de AT voorheen RCD. (Volgens mij zijn er op de amateurfrequenties overigens genoeg onbezoldigde bandpolitiemannen aanwezig, HI)

 7. Robert
  Robert zegt:

  Eerst bestaande EMC problemen en Harmonisatie cept bandplannen oplossen. Niet altijd een 5 jaren studie plan overal voor maken. Uitslag laatse Amateuroverleg eindelijk eens vrijgeven op vrza site. Novice toelaten op alle banden lost het pi4 situatie op, maar dat willen harec houders niet. Atofs Betaalbaarder maken ipv 1 bovenregionale repeater PI2NOS met okz Burgemeester bandpolitie. Het AT loopt de kantjes er al jaren van af. Zelfs nu ze alweer geld eisen van amateurs voor ether gebruik zonder rechten. Los nou eens de bekende ergenis punten op. Het lijkt Den-Haag politiek wel zonder eind. En maar tijd rekken en uren schrijven.

  • Robert
   Robert zegt:

   Ik heb zelden zo’n domme reactie gezien. Er zijn gasten bij die er gewoon een potje van maken op het prachtige landelijke systeem en -god-zij-dank is er nog iemand die af en toe een opmerking durft te maken en die noem jij burgemeester en bandpolitie. Daarnaast zijn er genoeg andere repeaters dus wat is het probleem? Een pure negateveling ben je, thumbs up voor PA1OKZ en de rest van de mannen van hobbyscoop. Het is namelijk juist DAT kleine clubje die op een hele positieve manier het verschil heeft weten te maken in amateur land. Misselijkmakend.

 8. Hans
  Hans zegt:

  Robert,je zet de puntjes op de i.Na het zoveelste debacle van het laatste amateur overleg beginnen steeds meer amateurs zich te ergeren aan het ontbreken van iedere vorm van slagvaardige besluitvorming door die hele club van het AO daar.En in de tussentijd verzieken onze exclusieve amateur banden door het gebrek aan enige vorm van handhaving.

 9. Theo
  Theo zegt:

  Heel mooi dat ze beter willen handhaven, maar ik hoop dat ze ook de EMC problemen voor de zendamateur eens beter gaan handhaven, want zo als ik het begrepen heb doen veel zendamateurs nog geen poging meer om bij het AT hulp te vragen bij b.v. PLC storing!
  Commercie gaat voor is een veel gezegde uitdrukking.

 10. paul
  paul zegt:

  Prachtig media-kneedwerk weer. Je ziet het al an de reacties hier dat het gaat lukken.

  AT vraagt de verenigingen om prioriteiten.
  Ze stuurt de focus naar incidentbestrijding: Piraatjes,vermogensoverschreiding,taalgebruik (alsof men daar ook maar iets tegen zou kunnen ondernemen)

  De verenigingen voelen zich vereerd en zeggen “Ja goed werk!”

  Over een tijdje kan AT dan zeggen: Prima wij volgen nu jullie prioriteiten maar hebben daardoor helaas geen tijd meer om storende consumentenelektronica van de markt te houden.

  Missie geslaagd.

  • Rob
   Rob zegt:

   Het van de band houden van storende apparatuur is ook geen onderdeel van het toezicht op radio
   zendamateurs, dus dat hoeft daarbij niet als prioriteit te worden opgenomen.
   Dat is gewoon een heel andere tak van sport, het toezicht op storende consumentenelectronica.
   Dat zendamateurs er last van hebben wil nog niet zeggen dat het toezicht daarop zou moeten vallen
   onder toezicht op zendamateurs.
   Sterker nog, dat moeten we helemaal niet suggereren want dan zou het ook nog eens van “ons”
   budget gaan gebeuren!

   • paul
    paul zegt:

    Er staat nogal vaag “het toezicht op het gebied van radiozendamateurs”.

    Geloof me, zo’n prioriteitenlijst gaat een eigen leven leiden en is in no-time omgedoopt tot nieuwe kerntaak naar de verenigingen.

    Net zoals PDF’jes over “hinder,storing en eigen verantwoordelijkheid” een eigen leven zijn gaan leiden.
    Of geloof jij echt dat AT zo’n prioriteitenlijstje gebruikt om aan méér werk te komen?

    Het lijkt me juist prima als EMC handhaving mede uit ons budget komt als frequentiegebruiker,samen met alle andere frequentiegebruikers. Ik zou daar graag aan meebetalen. Ieder beetje budget om het spectrum bruikbaar te houden helpt.

    Geen bruikbaar spectrum, geen hobby ,geen verenigingen.
    Ook een oplossing natuurlijk.

 11. PD0MNO
  PD0MNO zegt:

  storing van al die troep van internet aansluitingen daar moeten wij eens over klagen allemaal. wat een troep daar allemaal zit en dat mag wel .er is hier niet meer om te werken op HF laten we daar eens allemaal voor op de barricade gaan staan .nu we weer moeten betalen kunnen ze dat best eens doen

  • Theo
   Theo zegt:

   Helemaal met je eens, onze HF is helemaal aan het verrotten door al de troep wat men heel mooi commercie noemt.
   Woont men in een buurt met veel oude mensen dan kan men nog geluk hebben maar woont men in een jonge buurt vergeet het maar met HF, en 50 en op 2 begint het ook al steeds meer te storen.
   Het is van de zotte wat er de laatste jaren aan storing bij aan het komen is, en de amateur mag geen milie watje verkeerd uitzenden want dan zit die goed fout.

   • Rob
    Rob zegt:

    Maar dat heeft met zendamateurisme toch helemaal niks te maken?
    Zendamateurs denken dat ze door het verkrijgen van een toestemming om op een bepaalde frekwentie
    te mogen zenden tevens een bescherming kopen tegen storing. Dat ziet de rest van de wereld,
    inclusief AT, heel anders. En dus blijven zendamateurs altijd de jammerende groep.

    Heb je wel eens een sportvisser gezien die na het kopen van een visvergunning ging jammeren over
    watervervuiling? Tuurlijk kan men protesteren tegen watervervuiling, maar niet op grond van het
    bezit van een visvergunning.

    “we willen met zijn allen” (dit is een democratisch genomen besluit) dat handel gestimuleerd moet worden
    en dat maatregelen die de handel belemmeren, zoals bepalingen op het gebied van veroorzaakte
    storing, geschrapt moeten worden. Dan is dit een van de gevolgen. Maar met toezicht op zendamateurisme
    heeft dat niks te maken! Dat is een politiek besluit, en de meeste politici vinden dit een geweldig goed
    besluit dus dat gaan ze niet terug draaien.

    • paul
     paul zegt:

     “Heb je wel eens een sportvisser gezien die na het kopen van een visvergunning ging jammeren over
     watervervuiling? Tuurlijk kan men protesteren tegen watervervuiling, maar niet op grond van het
     bezit van een visvergunning.”

     We hebben het hier over *Prioriteiten van Belangenverenigingen* Rob.
     Waar willen de leden van zo’n belangenvereniging de prioriteiten leggen, daar gaat het hier om.

     Denk je nou echt dat een belangenvereniging voor (sport)visserij zich niet bezighoudt met druk uitoefenen waar mogelijk voor goed viswater?

     Er hoeft niets politiek teruggedraaid. Er is niets geschrapt. Er hoeft alleen gehandhaafd op de EMC regels die we al lang hebben afgesproken. Het kan NOOIT kwaad dat te benadrukken als belangenvereniging.

     Zoals jij redeneert lever je bij voorbaat al je wisselgeld in.

     • paul
      paul zegt:

      Laat mij overigens zien waar (bij democratisch besluit zoals jij zegt) de wetten ter voorkomen van storing geschrapt zijn. Ik ben daar niet van op de hoogte.

      Graag een link naar deze gewijzigde wetsartikelen inzake storing en EMC.

     • paul
      paul zegt:

      Rob, bent u daar nog? Graag nog even aanvullende info over:

      “een democratisch genomen besluit dat handel gestimuleerd moet worden
      en dat maatregelen die de handel belemmeren, zoals bepalingen op het gebied van veroorzaakte
      storing, geschrapt moeten worden”

      Waar vind ik dit democratisch genomen besluit?

 12. Theo
  Theo zegt:

  @Paul,
  Laat je niet op-jennen door @Rob het is duidelijk dat dit geen zendamateur in hart en nieren is, misschien wel helemaal geen zendamateur!
  Iemand met normaal verstand doet zulke uitlatingen niet en komt op voor zijn hobby.
  Ik maak er verder geen woorden aan vuil, dit is nutteloos<<<!

 13. Tonnie
  Tonnie zegt:

  wat een onzin dat AT hierom vraagt. dus AT hoeft alleen nog masr belangrije dingen te controleten? AT moet gewoon alles handhaven, alles is prioriteit. te achtelijk dat vrza zich voor t karretje laat spannen. wat een pannekoeke.

 14. Casper
  Casper zegt:

  Beste mensen,
  Zet de problematiek rondom de ethervervuiling van apparaten maar op nr 1.
  Zonnepanelen, PLC, Ziekenhuizen, Wifi routers, led lampen, GSM repeaters etc.
  Net als vroeger op de posters over de 27mc “NIET STOREN AUB”.
  Ik denk dat het tevens goed is voor de werkgelegenheid. AT zal meer controleurs nodig hebben.
  Gedrag van de mensen op de amateur frequenties is niet zo belangrijk, dat stopt vanzelf wel.

  Groet, Casper
  PA1CJ

 15. Kees
  Kees zegt:

  AT moet bestaande regels handhaven en nieuwe regels opstellen voor verkoop van hardware. Nu kan iedereen kopen wat hij/zij wil … over vervuiling gesproken. Zonder licentie kun je kopen wat je wil, dit vind ik volstrekt onbegrijpelijk. NL is een raar land.

 16. PD0OYH
  PD0OYH zegt:

  Ik word vast weer weggeblaft maar wil Jan Lisman en vooral PA3FPZ toch ff wind meegeven. In mijn geval betreft het mijn splinternieuwe kleinzoon die ik o zo graag wil gaan leren over wat radio inhoudt. Nou, … dat gaat in NL dus niet gebeuren. Het is volledig aan AT te wijten dat PLC de banden heeft overgenomen en daar waar (nog) ruimte is deze ruimte wordt ingenomen door lui die kunnen kopen wat zij willen. Zonder het tonen van een licentie kun je gewoon kopen wat binnen je budget valt. Ik heb alles opgeruimd en begeef mij alleen nog maar in die gebieden waar normale lui weten wat respect is … en dat is niet op radio. En voor dat oma-geouwehoer via dure IT-oplossingen op o.a. NOS kan ik ook naar CB uitwijken … oh wacht ff: in de US kom je daar de sheriff tegen die je helpt wanneer je vastzit in de desert. Nee, AT heeft het helemaal voor elkaar: de radiohobby in NL staat gelijk aan FB, Twitter en het betaald voetbal. Tabee en de groeten!! (zo jammer)

  • Thom PA9T
   Thom PA9T zegt:

   Hallo PD0OYH,

   Is het werkelijk allemaal zo verschrikkelijk dat dergelijk maatregelen noodzakelijk waren? Je schrijft over “oma-geouwehoer via dure IT-oplossingen op o.a. NOS “. De repeater van PI2NOS neemt slechts een klein deeltje in van het grote spectrum wat we als zendamateur (ook als Novice) toegewezen hebben gekregen… De set kan ook op andere frequentie afgestemd worden…

   Een kleine zoektocht op internet naar jouw call leert me dat je een gelovig Christen bent (dat ben ik ook) en dat je graag je geloof uitdraagt. Waarom gebruik je dan termen als “oma-geouwehoer” terwijl juist jíj je ergert aan respectloos gedrag? Dit vind ik tegenstrijdig.

   Ik citeer je eigen website: “He is always everywhere … it is just a matter of tuning with the right gear (to hear)” Hier sta ik helemaal achter, maar breng het dan ook in de praktijk!

   Voor verdere discussie, of reactie van jouw kant ben ik bereikbaar per email.

   • PD0OYH
    PD0OYH zegt:

    Mijn woordkeuze is niet in strijd met wat wij geloven. In mijn spreken en schrijven over de HG trek ik idd graag een vergelijk met de onzichtbare radiosignalen … dat is dan ook de enige relatie die ik leg. Respect hoef je verder niet altijd te hebben, dit is zo’n geval wat mij betreft. AT wilde reacties, dit was dan mijn bijdrage.

    Ik reageer verder niet meer beste Thom, mijn website verdwijnt binnenkort en dan is dat ook over. Ik wens je het beste en alvast een goed Pinksterfeest!!

   • Mike - PA3FPZ
    Mike - PA3FPZ zegt:

    Stond er niet ergens in de bepalingen: “Waar we ons zeker niet mogen aan begeven is religie, politiek, reclame en muziekprogramma’s”

    • Kees
     Kees zegt:

     Volgens mij begon PD0oyh niet over reliegie. Gaf ie alleen af op AT. Wat ie op zijn website doet mag toch?

 17. Ron PB0ANL
  Ron PB0ANL zegt:

  Beste mede-amateurs,
  Het is helaas niet mogelijk om op al jullie berichten persoonlijk te reageren. Weet in elk geval dat ik elke reactie serieus lees en beoordeel. Ik kan niet beloven alle punten mee te nemen in ons overleg met het AT, maar ik zal er zoveel mogelijk gebruik van maken!
  Namens de Commissie Machtigingszaken van de VRZA heel hartelijk bedankt!
  73,
  Ron PB0ANL

  PS: Sommigen gaven in een email aan dat ze geen VRZA-lid waren en vroegen zich af of hun mening dan wel meetelde! Ja, natuurlijk!
  En bovendien: Jullie hebben nog een kleine week om te reageren. Daarna moet ik het helaas afsluiten.

 18. Michel PD0MAC
  Michel PD0MAC zegt:

  Het lijkt mij het beste als het AT zich primair richt op de handhaving van normen; voor amateur- én commercieel gebruik, dus ook de ernstige overlast door EMC. Op een aantal banden zijn zendamateurs dan wel ‘slechts’ secundaire gebruikers, maar het lijkt me dat de regels voor techniek en sociale omgang voor alle gebruikers gelden.

  73,
  Michel (PD0MAC)

 19. Willem
  Willem zegt:

  Afgeven op elkaar helpt niet in deze discussie. Reageer op de vraag inzake AT en laat iedereen in zijn waarde. De hobbie alleen al is voor velen een religie op zichzelf, zoveel selfies met duur mooi spul.

 20. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Naar mijn weten mag ik toch over mijn hond praten, ik doe het nooit maar wat je vaak ziet op 70cm is dat er vaak niet eens roepletters worden geroepen, en dat zich daarmee de band verlaagd heeft tot 27mc.

  Maar het begrip berichten van persoonlijke aard wordt wel heel ruim aangemeten op 70cm.

  Maar wat is er nu aan de hand met de pi4 stations? Blijkbaar zijn er signalen binnengekomen. Moet ik dan denken aan een n licentie houder welke gebruik maakt van de pi4 call? Dat mag als hij binnen zijn N registratie blijft en vaak zit er altijd wel een f amateur bij, en dan mag hij alles wat een f amateur ook mag. Zo staat het er wel een beetje, door amateurs (dat zijn dus mensen met minimaal n, anders ben je geen amateur) welke niet gebruik mogen maken van de frequenties. Dan denk ik snel aan een n amateur, maar bij een verenging zit er al snel iemand naast met een f papiertje.

  Of moet ik dan denken aan, iemand die de call gebruikt zonder deze te bezitten en er mee uitzend? Dat kan natuurlijk helemaal niet. Of moet ik dan denken aan contest, waarbij pi4 stations soms nog wel eens wat meer vermogen generen dan toegestaan?

  Beetje onduidelijk weet iemand wat er precies aan de hand is, waarom dit op het lijstje staat?

 21. Randy (PH4X)
  Randy (PH4X) zegt:

  Het verbaast me dat AT allerlei nieuwe zaken aanhaalt, terwijl de toezichthouder geen tijd lijkt te hebben om bestaande zaken af te ronden. Mijn advies zou dus zijn om daar te beginnen. Er ligt nog een inmiddels 2 jaar oud voorstel om te kijken naar de uitbreiding van de 40-meter band voor Novices, al dan niet Europees geharmoniseerd. Of wat te denken van het vernieuwde ATOF-beleid, dat keer na keer uitgesteld lijkt te worden. Meer dan 10 digitale repeaters staan klaar om zo aangezet te worden. Maar als je een repeater bij wijze van test even aanzet, of net te lang uit laat staan door een verhuizing, is er wel tijd om te handhaven en rapportages van 50 pagina’s (vol met fouten) te maken. Een ander punt dat wacht op tijd van AT is de LSA-pilot op de 13cm band, zodat de impact van zendbeperkingen voor RZA’s minder wordt.

  Als dat allemaal af is, dan zou je eens kunnen kijken naar die 2 PI4-calls die ‘misbruikt’ worden, al is dit aantal verwaarloosbaar op 10.000 actieve zendamateurs. En omdat AT niet over de inhoud van QSO’s gaat, zou ze zich ook niet moeten inmengen met de gesprekken op repeaters. Dát is een verantwoordelijkheid van de ATOF-houder zelf en mij is bekend dat zij (Ruim 25 ATOF-houders) binnenkort met een serie gedragsregels komen om deel te nemen aan ‘hun’ experiment. Zaken die we, mijn inziens, prima zelf op zouden kunnen lossen…
  (Niet direct voor Handhaving, al zou handhaving ook het voorbereidend werk voor beleid&strategie kunnen doen)

 22. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Waarom is er nog geen fatsoenlijk verslag van het gehouden amateur overleg in Februari en wordt er gezwegen, vraag ik me af.

  • Ron PB0ANL
   Ron PB0ANL zegt:

   Hoi Arthur, het is me niet helemaal duidelijk wat je vraag met het onderwerp te maken heeft, maar stuur mij een email (pb0anl@vrza.nl) en ik geef je een antwoord.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Arthur,

   Het AO heeft geen plats gehad in februari maar op 16 maart jl. Agentschap heeft een maand de tijd om een concept verslag naar de verenigingen toe te zenden. Die hebben twee weken de tijd om feedback te geven. Vervolgens heeft AT twee weken tijd om een definitief verslag te maken. In totaal duurt dat dus (tot) twee maanden. Mogelijk komt het verslag deze week beschikbaar?

 23. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Bedankt Randy,
  Dan heb ik een en ander verkeerd begrepen, dus nog even afwachten.

Reacties zijn gesloten.