Contestvrije segmenten en JOTA

darc-logoTijdens de JOTA vindt ook de WAG (Worked All Germany) contest plaats. De organisatie heeft aangegeven extra alert te zijn op contesters die binnen het zogenoemde contestvrije segment actief zijn. Zij lopen het risico gediskwalificeerd te worden. Dit om eventuele overlast met de JOTA stations te voorkomen. De JOTA – en WAG contest – vinden plaats in het weekend van vrijdag 18 oktober tot en met zondag 20 oktober a.s.

Wanneer je bij jouw JOTA contacten last hebt van deze WAG deelnemer spreek hem eerst vriendelijk aan en vertel hem dat hij op een frequentie zit die niet door de WAG gebruikt mag worden. Je kan hem verwijzen naar de website van de WAG en het wedstrijd reglement van de WAG. De laatste is duidelijk over het frequentiegebruik.

Wanneer de WAG deelnemer niet naar je luistert, ga dan niet in discussie. De kans dat het modder gooien wordt is levens groot en geen voorbeeld voor de scouts die bij je zitten. Je kan dan een abuse-report insturen aan de JOTA-JOTI organisatie door een e-mail te sturen aan wag@jota-joti.nl. Zij verzamelen de rapporten die gestuurd worden en sturen het door naar de WAG organisatie.

Het abuse-report moet bestaan uit:

–   De roepletters van de WAG deelnemer

–   De tegenstations die hij werkt, met het tijdstip in UTC, de wederzijdse rapporten, en het volgnummer.

–   Zorg er voor dat je een lijstje met stations opstuurt die de WAG deelnemer werkt.

–   Stuur je abuse-report zo snel mogelijk nadat het is opgemerkt. Het liefst nog tijdens de JOTA-JOTI.

De Landelijke JOTA-JOTI organisatie zal dan het abuse-report doorsturen naar de Duitse JOTA organisatie die de contacten onderhoud met de WAG organisatie. Deze procedure staat ook omschreven op de website van de landelijke JOTA-organisatie.

Contestvrije segmenten:

[warning]

 • 80m: CW: 3560 – 3800 kHz, SSB: 3650 – 3700 kHz
 • 40m: CW: 7040 kHz – 7200 kHz, SSB: 7080 – 7140 kHz
 • 20m: CW: 14060 – 14350 kHz, SSB: 14100 – 14125 kHz en 14280 – 14350 kHz
 • 15m: SSB: 21350 – 21450 kHz
 • 10m: SSB: 28225 – 28400 kHz

[/warning]

Update 10-Sep: Op de website van DARC is inmiddels te lezen dat de organisatie SDR’s zal gaan inzetten om eventuele overtreders te vinden. Streams zullen opgenomen worden en kunnen bij klachten gebruikt worden.

7 antwoorden
 1. pd1abk
  pd1abk zegt:

  Vorig jaar ook vreselijk veel last gehad van Italianen en Duitsers, er was niet veel ruimte meer over voor de N amateur op HF.

  Begrip en respect was er totaal niet aanwezig. De wet van de sterkste in KW’s en gestackte yagi’s waren het motto.

  Op de 2mtr was nog wel te doen met de rondstraler om middernacht, maar dan liggen de welpen en andere scouts al op bed.

  Ik begrijp niet dat er wat aan gedaan wordt. OP het HF is elke dag wel een speciale contest. Jota is maar 1 x in het jaar.

  Beantwoorden
 2. PA3CNO
  PA3CNO zegt:

  Mijn ervaring met contesten is ronduit slecht. Men trekt zich niets aan van bandplannen en maximale vermogens, en als je amateurs daarop aanspreekt krijg je een grote mond omdat het bandplan “slechts een aanbeveling is”. Tot ik op een beurs vanwege de drukte de onderlinge communicatie op 144.350 in FM voer. Dan wordt ik er plotseling op aangesproken dat ik me niet aan het bandplan hou. Hee, dat was toch een aanbeveling? Of alleen niet als het de contester uitkomt? Ik heb er tijdens deze Jota weer een hard hoofd in.

  Beantwoorden
 3. Marc PC1MH
  Marc PC1MH zegt:

  Meestal gaat het goed echter eens in de zoveel jaar zitten alle bruikbare HF banden vol. Nu zijn die Duitsers echter nog een stapje verder gegaan en hebben ze een een tweede contest in het JOTA weekend gepland. Een contest voor beginners en oldtimers. Verder wordt de WAG steeds drukker met ieder jaar meer deelnemers. De trend in contestland tegenwoordig is ook om vermogens te gebruiken die boven de legale limiet liggen. (Omdat de concurrentie het ook doet.)
  Je JOTA stations zijn meestal een stuk kleiner met minder vermogens en mindere mogelijkheden voor antennes. Als dan ook nog eens WAGers gaan frauderen door in de contestvrije zone te gaan zitten is de chaos compleet en de band vol. Zelfs een gesprek met die duitse mannen heeft soms geen zin. Bij een klacht kreeg ik de vraag wat ik er aan dacht te gaan doen waarna het conteststation rustig de hele zaterdagavond op de internationale scoutingfrequentie bleef zitten. Gelukkig zijn de meeste WAG deelnemers te goeder trouw maar er zitten ratten tussen.

  Voor een artikel over wat Josef Stalin met deze zaak van doen heeft lees eens: http://pc1mh.blogspot.nl/2013/04/wag-contest-stalin-still-tormenting.html

  Marc

  Beantwoorden
 4. Dick
  Dick zegt:

  Ja, het wordt dus tijd dat onze amateur radio verenigingen Veron en VRZA zich er mee gaan bemoeien.
  Het zijn ten slotte merendeel hun eigen leden die er last van hebben (waarom zijn we anders lid ?)
  Dit zijn de instantie`s die bij onze zuster verenigingen in Duitsland kunnen aankloppen met het verzoek het Jota weekend niet te hinderen in geheel Europa en ver daar buiten.
  (Duitse Jota stations moeten er toch ook last van hebben ???)
  Een andere niet amateur waardige methode is om net naast of tegen het hinderlijke contest station aan een fluit signaal continu in de lucht te zetten zodat hij zijn tegen stations niet meer kan opnemen.
  Kan het contest station dan niet meer werken dan is heel snel opgekrast.
  Het hoort niet (ik weet het) maar helpt wel !!!!
  Dit wil niet zeggen dat ik dit wel doe !!!

  Het Jota station waar ik aan deel neem is PE1ION/J te Almere

  Beantwoorden
 5. MarcMarc PC1MH
  MarcMarc PC1MH zegt:

  De JOTA is weer geweest en de WAG resultaten zijn binnen. Wat opvalt: De DARC heeft het nergens over fraudeurs tijdens de WAG contest.
  Afgelopen JOTA waren er wederom tientallen WAG-contesters aan het frauderen. Op 2 stations na verlieten zij het contestvrije segment nadat JOTA stations ze op hun ‘foutje’ hadden gewezen.
  Echter 2 stations bleven doorgaan nadat ze enkele keren vriendelijk verzocht werden QSY te gaan.
  Een Engels station wist te melden dat hij zijn logfiles toch niet instuurde en zich dus ook niet aan de regels hoefde te houden. Dat al zijn tegenstations automatisch gediskwalificeerd waren maakte hem niet veel uit. Gelukkig zag hij zijn fout op het eind in en stopte met storen.
  Een Duitser maakte het echter nog veel bonter en verhoogde enkel zijn vermogen als er klachten van scouts waren en negeerde de verzoeken volledig.
  Een tweet met hashtag #WAG over zijn misdragingen was de oplossing. 6 minuten na onze tweet nam het hoofd van de organisatie van de WAG over de ether contact op met het station dat aan het frauderen was. Half Europa kon horen dat een niet al te vriendelijke Christian Schneider op niet mis te verstane wijze de fraudeur de les las. Eindelijk, dat heeft gewerkt. De fraudeur was verdwenen en de band werd vollop gebruikt door scouts.

  Tweeten heeft dus aanzienlijk meer effect dan logs opsturen.

  Marc

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!