Contestvrije segmenten tijdens JOTA

darc-logoTijdens de JOTA vindt ook de WAG (Worked All Germany) contest plaats. De organisatie heeft aangegeven extra alert te zijn op contesters die binnen het zogenoemde contestvrije segment actief zijn. Zij lopen het risico gediskwalificeerd te worden. Dit om eventuele overlast met de JOTA stations te voorkomen.

De JOTA – en WAG contest – vinden plaats in het weekend van vrijdag 17 oktober tot en met zondag 20 oktober a.s.

Wanneer je bij jouw JOTA contacten last hebt van deze WAG deelnemer spreek hem eerst vriendelijk aan en vertel hem dat hij op een frequentie zit die niet door de WAG gebruikt mag worden. Je kan hem verwijzen naar de website van de WAG en het wedstrijd reglement van de WAG. De laatste is duidelijk over het frequentiegebruik.

Wanneer de WAG deelnemer niet naar je luistert, ga dan niet in discussie. De kans dat het modder gooien wordt is levens groot en geen voorbeeld voor de scouts die bij je zitten. Je kan dan een abuse-report insturen aan de JOTA-JOTI organisatie door een e-mail te sturen aan wag@jota-joti.nl. Zij verzamelen de rapporten die gestuurd worden en sturen het door naar de WAG organisatie.

Het abuse-report moet bestaan uit:

–   De roepletters van de WAG deelnemer

–   De tegenstations die hij werkt, met het tijdstip in UTC, de wederzijdse rapporten, en het volgnummer.

–   Zorg er voor dat je een lijstje met stations opstuurt die de WAG deelnemer werkt.

–   Stuur je abuse-report zo snel mogelijk nadat het is opgemerkt. Het liefst nog tijdens de JOTA-JOTI.

De Landelijke JOTA-JOTI organisatie zal dan het abuse-report doorsturen naar de Duitse JOTA organisatie die de contacten onderhoud met de WAG organisatie. Deze procedure staat ook omschreven op de website van de landelijke JOTA-organisatie.

Contestvrije segmenten:

[warning]

 • 80m: CW: 3560 – 3800 kHz, SSB: 3650 – 3700 kHz
 • 40m: CW: 7040 kHz – 7200 kHz, SSB: 7080 – 7140 kHz
 • 20m: CW: 14060 – 14350 kHz, SSB: 14100 – 14125 kHz en 14280 – 14350 kHz
 • 15m: SSB: 21350 – 21450 kHz
 • 10m: SSB: 28225 – 28400 kHz

[/warning]

Op de website van DARC is inmiddels te lezen dat de organisatie SDR’s zal gaan inzetten om eventuele overtreders te vinden. Streams zullen opgenomen worden en kunnen bij klachten gebruikt worden.

7 antwoorden
 1. Jelle Knot
  Jelle Knot zegt:

  DDR-methoden. Maar wat waar is,is waar : he tijn altijd dezelfde “amataurs”die zich niet houden aan contestvrije zone’s.

 2. theo
  theo zegt:

  Tot zover hebben veel contest stations zoals wag ed scheit gehad aan de /J stations zoals ik3una/1. Met name veel gepetter van hun signaal op 40. Voor de novice amateur was het niet leuk meer. Op 80 was het heerlijk rustig om uit te komen ,maar daar mogen de n’rs niet op komen helaas. Ik begrijp het nog steeds niet dat het wag voorrang heeft op jota. Scouts hebben hier in Ierland , uk en Nl veel last van gehad.

  Italianen Russen Polen en Duitsers waren zeer sterk aanwezig , en drukten je zo tijdens een qso eraf. bah .

  • AltijdHetNgezeur
   AltijdHetNgezeur zegt:

   Novice zijn is je eigen keus. De daarbij behorende beperkingen dus ook.

Reacties zijn gesloten.