Crowdfunding: ontmoet Earl

EARL-logoCrowdfunding is enorm in populariteit gestegen de afgelopen jaren. Het idee is simpel: ontwikkelaars lenen geen geld van banken, maar maken consumenten warm voor hun product door hen te laten investeren in het project. Bij voldoende interesse zijn er genoeg financiele middelen om van start te kunnen gaan. Een van de projecten is Earl, een tablet die een combinatie is van een e-reader, GPS-ontvanger, radio-ontvanger en PMR-portofoon.

Het oorspronkelijke idee achter het project was om $250.000 in te zamelen om te kunnen beginnen met de productie. Maar het project bleek al snel in trek, met een voorlopige verkoopprijs van $299. Inmiddels is meer dan het dubbele van het oorspronkelijke doel binnen aan financiering en hebben ruim 1800 mensen zich al ingeschreven om als eerste een Earl te bemachtigen. Eind dit jaar moet Earl ook in Europa leverbaar zijn.

Earl-overzicht

De tablet draait op Android 4.1 en heeft naast een GPS-ontvanger ook een GLONASS ontvanger aan boord, de Russische GPS-variant. Via Bluetooth kunnen externe apparaten (De TNC-X bijvoorbeeld) aangesloten worden. Laden gaat door middel van het ingebouwde zonnepaneel en Earl heeft maar liefst drie zendontvangers aan boord: FRS, GMRS en MURS, de Amerikaanse tegenhanger van het Europese PMR-systeem. Gezien bijna alles met software geregeld wordt en de GMRS-frequenties niet ver van onze PMR-frequenties liggen, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Earl ook met de Europese frequenties overweg kan gaan bij een latere update.

Maar er is meer interessants voor zendamateurs. De tablet heeft een ingebouwde SDR-ontvanger die in ieder geval midden- en kortegolf radi okan ontvangen, naast de reguliere FM-frequenties. Ook bevat Earl een ingebouwde Gyroscoop en weer-sensor en is conform de IP67-specificatie waterdicht. Ideaal als logger tijdens de velddag. Meer informatie is te vinden op de website meetearl.com.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!