Berichten

PI2NOS schakelt CTCSS in voor Noord-Oost Nederland

smildeGebruikers van PI2NOS in Noord-Oost Nederland moeten vanaf dit weekend CTCSS meesturen. Dit om eventuele overlast door gebruikers van de repeater van Emden (DB0ET) te voorkomen. DB0ET en PI2NOS delen namelijk dezelfde ingangsfrequentie.

Er wordt gebruik gemaakt van 88.5 Hz als toon,dus niet 82,5 Hz zoals gebruikelijk is in Noord-Oost Nederland. Dit omdat NOS van oorsprong een Hilversumse repeater is. Er wordt géén gebruik gemaakt van een 1750 Hz toon.

Lees meer

Aanpassingen CTCSS op PI3UTR

PI3UTROmdat met regelmaat buitenlandse stations, met name Duitse Echolink nodes, over PI3UTR te horen zijn hebben de beheerders sinds deze week CTCSS op de ingang geactiveerd.

Zend je CTCSS mee (77 Hz) dan zal de squelchdrempel van de ontvanger aangepast worden. Stations die een signaal van -100 dBm of sterker (zegge S8) neerzetten kunnen zonder CTCSS werken.

Meer informatie over PI3UTR is te vinden op de website pi3utr.nl.

Frequentieteller met CTCSS

409-shopDe Chinezen hebben de smaak flink te pakken gekregen. Na de bamiporto kwam de bamimobi. Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid. Nieuw op de menukaart is de frequentieteller met ondersteuning voor het decoderen van CTCSS en DCS. De teller  werkt in het frequentiegebied van 50 tot 2400Mhz. Het bereik ligt tussen de 5 en 8 meter. De RK-560, zo luidt het product, is leverbaar voor circa 35 euro inclusief verzendkosten.

Lees meer

De repeater PI2VNR met zijn cavity filters

Venrays relais PI2VNR krijgt CTCSS

PI2VNRHet UHF relais PI2VNR in Venray  is onlangs van CTCSS voorzien. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de landelijke CTCSS regio’s en dus zal de toon 71.9 Hz gebruikt worden. Om verwarring bij gebruikers te voorkomen zal in de eerste weken na de omzetting de 1750 Hz piep ook nog ondersteund worden om het relais te activeren.

PI2VNR werkt op 430.350 Mhz en heeft de ingang 1.6 Mhz hoger zitten. De repeater is gebouwd door PA3ADS en heeft twee Diamond X-30 antennes.

Lees meer

Apeldoorns relais PI3APD krijgt CTCSS

pi3apd_locatieHet Apeldoornse VHF relais, PI3APD, wordt per 1 juni a.s. van CTCSS voorzien. Dat laat beheerder Leo Duursma (PA0LMD) weten aan Hamnieuws.nl. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de landelijke CTCSS regio’s en dus zal de toon 77.0 Hz gebruikt worden. Om verwarring bij gebruikers te voorkomen zal in de eerste weken na de omzetting de 1750 Hz piep ook nog ondersteund worden om het relais te activeren. Momenteel werkt de relaiscommissie druk aan de ombouw van de besturing.

Lees meer