De jaarlijkse kosten van een repeater

pi2nosWij zendamateurs maken graag gebruik van repeaters voor onderlinge verbindingen, zeker wanneer een van beide tegenstations mobiel of portable werkt. Maar wat kost het eigenlijk om een repeater in de lucht te houden? Op de website hobbyscoop.nl, beheerder van onder andere PI2NOS in Hilversum (430.125 Mhz) wordt een aardig overzicht gegeven wat er allemaal bij komt kijken: Jaarlijks kost deze repeater 1.100 euro. Geld dat door donaties van zendamateurs en investeringen van de beheerders bij elkaar gebracht wordt.

Voorheen werden repeaters veelal voor lokale afdelingen van landelijke radioclubs onderhouden. Dit gaf echter de ongewenste situatie dat landelijke besturen aansprakelijk gesteld konden worden. Veel repeaters zijn daarom ondergebracht in een eigen rechtsvorm, veelal een stichting of vereniging. Naast de notariele kosten bij de oprichting brengt dit ook kosten met zich mee voor de inschrijving in het handelsregister, boekhoudkosten, de kosten voor verzekering van de opstelpunten, etc. We knippen en plakken onderstaand lijstje van hobbyscoop.nl:

De belangrijkste kosten voor de Stichting Scoop Hobbyfonds in volgorde van omvang zijn:

– Energiekosten
– Verzekeringskosten voor risico afdekking
– Kosten voor VCA en klimcertificatie, die nodig is om in de toren aanwezig te mogen zijn
– Onderhoudskosten voor de apparatuur
– Periodiek onderhoud en vervanging van antennes
– Kosten voor onze vergunningen voor onbemand frequentiegebruik
– Inschrijvingskosten Kamer van Koophandel
– Hostingskosten voor www.hobbyscoop.nl

De kosten voor bovenstaande zaken bedragen jaarlijks omstreeks 1.100 Euro.

Dit is slechts een overzicht van een opstel-punt dat gebruikt wordt voor 3 repeaters (PI2NOS op 70cm, PI6NOS op 23cm en de ontvangst antenne voor PI6TEN op 10 meter). Landelijk gezien zijn er natuurlijk veel meer repeaters die de nodige kosten met zich meebrengen aan de beheerders die ze vrijwillig in stand houden. 

[notice]Hamnieuws.nl zal de advertentie-inkomsten van het derde kwartaal van dit jaar doneren aan de mensen achter Hobbyscop en heeft zojuist een voorschot van 50 euro betaald via Paypal. Voor de advertentie-inkomsten van het laatste kwartaal van dit jaar gaan we op zoek naar een andere repeater. Suggesties zijn welkom. Daarnaast bieden wij aan om voor iedere repeater de hosting te verzorgen op onze eigen (linux) servers, inclusief hosting van de stream, indien dit kan bijdragen om de jaarlijkse kosten omlaag te brengen. [/notice]

10 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Hay Randy
  Hans en ik zijn ook altijd op zoek naar donatie 🙂 voor PI3ALK en PI2ALK
  Een nieuwe besturing is een van de dingen waar we nu voor sparen.
  Mvg Rob

 2. pip
  pip zegt:

  Ik denk dat iedere repeater wel een donatie kan gebruiken, ik gebruik de pi2nos, dus logica schrijft voor dat ik daar ook bijdraag in de kosten…

  • Rob
   Rob zegt:

   Jammer Randy
   Maar je gebruikt het 2m en 70cm relay niet zo vaak denk ik in Alkmaar je
   tijdelijke locatie 😉
   We zijn serieus op zoek naar een nieuwe bestuurring voor PI3ALK de oude
   is aan vervanging toe!
   Mvg Rob ’73 mede beheerder PI3ALK en PI2ALK + de bakens PI7ALK

Reacties zijn gesloten.