De verbeterde RTL-SDR stick

RTL-SDREnkele jaren geleden werd de RTL-SDR uitgevonden. Met aangepaste drivers was het mogelijk om een DVB-T (digitenne) ontvanger voor de computer te gebruiken als breedbandige SDR voor frequenties tussen de 24 en 1766 MHz (~13 – 1864 MHz met experimentele drivers) met een bandbreedte van ongeveer 2 MHz.

Een wereld ging open voor zendamateurs die voor het bedrag van 20 euro opeens allerlei  nieuwe mogelijkheden kregen. In een rap tempo werden diverse applicaties ontwikkeld en was het mogelijk om D-Star en DMR te decoderen.

RTL-SDRMaar niet alleen zendamateurs ontdekte de budget SDR. Een heel nieuwe doelgroep werd opeens bereikt. Denk aan hackers (niet te verwarren met crackers) en geïnteresseerden in electronica, die voorheen nog weinig tot niets wisten van onze hobby. Enkelen van hen hebben inmiddels examen gedaan en de licentie op zak. Binnen en buiten Nederland.

Inmiddels hebben de mensen achter de website rtl-sdr.com een eigen variant ontwikkeld. Deze is voorzien van de meest recente 820T2 tuner, beschikt over een 1 ppm TXCO, zit in een metalen behuizing en heeft een SMA-aansluiting voor de antenne. Er worden betere componenten gebruikt met lagere toleranties, en passieve koeling is ingebouwd voor frequenties boven de 1.000 Mhz. Kleine aanpassingen, die de RTL-stick niet veel in prijs doen laten stijgen. Voor $19,95 gaat deze over de toonbank.

De eerste batch was binnen enkele dagen volledig uitverkocht. Inmiddels is de 2e batch zo goed als gereed. Vanaf 11 februari a.s. wordt deze batch uitgeleverd vanaf zijn Chinese fabrikant.

Meer informatie over de RTL SDR 2.0 is te vinden op de website RTL-SDR.com.

4 antwoorden

Reacties zijn gesloten.