Digipeater PI1APA uitgeschakeld

De Apeldoornse APRS digipeater/igate PI1APA is uitgeschakeld. Dat laat de beheerder PE2CJ aan Hamnieuws weten. De kosten zoals voor energie, verzekering, hardware en vergunning van de digipeater worden uit privé middelen betaald en mede door de stijging in vergunningkosten is besloten om het zogeheten experiment te beëindigen. Momenteel is de digipeater uitgeschakeld, maar er wordt gewerkt aan een ‘doorstart’. Er is interesse getoond om PI1APA voort te zetten onder leiding van een andere beheerder. De overdracht van vergunning en hardware is in gang gezet. Wel is het denkbaar dat de voormalig beheerder PE2CJ een APRS igate als vervangend ‘experiment’ zal herstarten.

8 antwoorden
 1. Rob Peeters PA0RPA
  Rob Peeters PA0RPA zegt:

  Tja, de gevolgen van het “ontmoedigingsbeleid” van het A.T./ MinEZ worden helaas al merkbaar………..Wie volgt ? Wanneer gaat de Veron en de andere verenigingen zich eens wat “harder” opstellen naar de organisatie die geleid wordt door een “Mona toetje” dat dollartekens in de ogen heeft………De brief die de Veron heeft ontvangen van het Ministerie slaat volgens mij nergens op, ze proberen gewoon de boel “dood” te slaan…….maar ja, zendamateurs zijn geen “minima”…….

  • PE2CH
   PE2CH zegt:

   Echt weer een reactie waaruit de hollandse mentaliteit naar voren komt. Het mag niks kosten maar men wil wel van alles. Iedereen weet dat een hobby geld kost en dat is voor amateurradio niet anders. Trouwens, de repeaterbeheerder had bezwaar kunnen maken tegen deze verhoging. Niet de VERON, want die is geen partij in deze zaak. Tenzij de VERON repeaterbeheerder is.
   In plaats van gewoon te betalen en daarmee de repeater in stand te houden kiest men er blijkbaar voor om de handdoek in de ring te gooien.
   Met die mentaliteit vraag ik me af hoeveel zendamateurs er nog overblijven als de overheid zou besluiten de registratiekosten flink te verhogen, naar hetzelfde bedrag als nu voor onbemande stations.

   • Piet
    Piet zegt:

    Ik dacht juist dat de verenigingen er waren om de belangen van hun leden te behartigen?
    Ik denk dat het meer zin heeft om de krachten te bundelen dan dat elke repeater beheerder apart bezwaar gaat maken. Anders kunnen we de verenigingen net zo goed per direct opheffen. Scheelt ook heel veel onderlinge haat en nijd tussen de verenigingen.

   • Rob Peeters PA0RPA
    Rob Peeters PA0RPA zegt:

    Jammer dat je zo “kortzichtig” reageert Charles! Je begrijpt helaas van de hele problematiek niets……..
    Daarom zal ik er hier ook niet verder op in gaan, lees eens echt goed waar het om gaat zou ik je aanraden…….En voor de goede orde : Ik ben géén “Hollander”, maar een Brabander! Verschil moet er zijn !

    • PE2CH
     PE2CH zegt:

     Ik lees in het beicht:

     “organisatie die geleid wordt door een “Mona toetje” dat dollartekens in de ogen heeft………De brief die de Veron heeft ontvangen van het Ministerie slaat volgens mij nergens op, ze proberen gewoon de boel “dood” te slaan…….maar ja, zendamateurs zijn geen “minima”…….”

     Met zo’n tekst moet je mij geen verwijten gaan maken met mijn opmerking dat elke hobby geld kost. En de mentaliteit die hier in het land heerst zodra het over geld of over kostenposten gaat.

     • Rob Peeters PA0RPA
      Rob Peeters PA0RPA zegt:

      Tja Charles, Nederlandse taal , en speciaal als daarin associaties gebruikt worden is voor veel mensen soms moeilijk of zelfs helemaal niet te begrijpen………Lezen en vooral “begrijpelijk lezen” is een kunst die nog weinigen verstaan……..Nadenken over wat iemand er mee bedoelt zonder het in “Jip en Janneke taal”( vereenvoudigd Nederlands ) gepresenteerd te krijgen is voor velen nog véél moeilijker; Gauw iets roepen is gemakkelijker. Om nu te voorkomen dat we hierover eindeloos door gaan was dit mijn laatste reactie op dit item.

     • PD3JAG
      PD3JAG zegt:

      Als je iets wil kost het geld dat is in alles ,dus ook in onze hobby.Wil je repeaters in de lucht houden kost het geld simpel dat weet je van te voor als je er aan begint. Dus komen er meerdere kosten bij dan gewoon niet zo zeuren en betalen die handel . Kun je dat niet dan houd het gewoon op . Dan word er mss ook eens nagedacht om een repeater teplaatsen, want er word al heel lang gedacht dat wij als gebruiker de beheerders dankbaar moeten zijn , maar in mijn ogen is het juist andersom en moeten ze blij zijn dat er gebruik van gemaakt word . Zeker in deze tijd , dus die paar tientjes die er nu bij komen per repeater gewoon betalen en niet zo zeuren . Als je als repeater beheerder moet schooien om geld en het er niet komt dan zal de echte interesse ook wel niet zo groot zijn in een repeater…

   • PE2CJ
    PE2CJ zegt:

    Charles,

    Deze reactie bevestigt dat mijn besluit om ermee te stoppen verstandig is. De verzekering kost meer dan €70 per jaar, de vergunning kost €79 per jaar, dan komen de energiekosten erbij en dan komen de kosten van de aanschaffen onderhoud van de hardware er ook nog bij. Al met al is het geen klein bier. De inkomsten zijn nihil. Ik heb in alle jaren €15 aan donaties ontvangen dat zeer gewaardeerd is, maar niet in verhouding staat tot de kosten. Beheren en betalen van de digipeater doe ik grotendeels voor de amateurgemeenschap en in mindere mate voor mijzelf, maar helaas is er weinig waardering voor zoals nu blijkt. Ik steek er geld en energie in achteraf krijg ik nu zelfs een trap na dat ik te krenterig ben.

    Bezwaar maken tegen de kosten lijkt mij niet de juiste weg. Zaken kosten geld en zo ook de vergunning. Daarbij zie ik geen argument waarom ik minder zou moeten betalen dan wat is voorgeschreven.

    Ik heb bij de afwegingen voor de toekomst van de digipeater contact gehad met het bestuur van de lokale VERON afdeling. Het bestuur heeft medegedeeld dat de digipeater een particulier initiatief is en de VERON hierbij geen aandeel heeft, anders dan een communicatie doorgeven naar de leden.

    In het nieuwsbericht staat dat er mede door de kosten besloten is om het experiment te beëindigen. Dus het gaat niet alleen om de kosten, maar ook om een aantal ander redenen. Om moverende redenen heb ik besloten om daar niet over uit te wijden. Ik vind het hiermee jammer dat op basis van onvolledige informatie de conclusie getrokken wordt dat ik te krenterig ben en dat ik te snel ‘de handdoek in de ring gooi’.

    Gezien je uitgesproken mening dat een hobby geld mag kosten en je onbegrip voor de ‘krenterigheid’ van de beheerder en het beëindigen van het experiment, zie ik het met vertrouwen tegemoet dat je een genereuze financiële bijdrage levert aan de aanstaande sysop voor het voortzetten van de digipeater. Of is de huidige mentaliteit dat er wel geoordeeld wordt over de portemonnee van een ander en als puntje bij paaltje komt dat er geen dubbeltje wordt bijgedragen, anders dan commentaar…

Reacties zijn gesloten.