DKARS magazine maart 2016

dkars-logoKomend weekend brengt DKARS de maart  uitgave van haar magazine uit. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 43 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • We hebben een nieuwe DKARS voorzitter!
  • Een symmetrische antennestroommeter
  • Veel VHF/UHF/SHF en EME nieuws
  • Red Pitaya SDR Transceiver (deel 3)
  • KiCad – A free, multi-platform software suite for designing schematics and PCB’s
  • Het DKARS Radio-amateurpanel
  • How High should my Dipole be?

Van de hoofdredacteur

Een beetje later dan we hadden voorzien, maar hier is de maart editie van het magazine. Dat lag absoluut niet aan de inzenders van kopij, maar zowel de hoofdredacteur als de eindredacteur kregen te maken met onvoorziene omstandigheden in de privé sfeer die er voor zorgden dat u het magazine niet op tijd kon worden afgeleverd. Het blijft werk van vrijwilligers natuurlijk, en dan kan dat wel eens voorkomen.

Over de DKARS zelf toch wat belangrijk nieuws te melden: we hebben weer een voorzitter! Wij zijn zeer verheugd te kunnen
melden dat Dick Harms, PA2DW bereid is gevonden om deze taak op zich te nemen. Na een korte ‘inwerkperiode’ als bestuurslid gaat Dick nu dan verder als voorzitter. Van harte welkom Dick en veel succes met deze job!

Een andere primeur in deze editie is het publiceren van de uitslag van de eerste DKARS Amateur radiopanel. Vraag: ‘Moet het morse examen weer terugkomen in Nederland? ‘Vanaf pagina vijf staan niet alleen percentages van de drie mogelijke antwoorden, maar ook is heel gedetailleerd te zien wat de kenmerken zijn van de respondenten. Dit geeft een heel leuk beeld van wat voor type panelleden bepaalde antwoorden geven. Wij zien het zelf als een versimpelde versie van het Eén Vandaag opiniepanel, maar daarom niet minder interessant! Lees en oordeel zelf…

Uiteraard hebben we ook weer interessante technische artikelen. Voor de echte knutselaars die zelf schakelingen ontwerpen
heeft Antoon PA2AR een interessant artikel ingestuurd over KiCad, gratis multi-platform software voor het ontwerpen van
schakelingen en printplaten. Op pagina 11 leest u er alles over. Johan, PA3ANG besluit in deze editie zijn driedelige
serie over de Red Pitaya, ditmaal als meetplatform ingezet. Een andere leuk technisch artikel is dat over de FRG-7 ontvanger die ongetwijfeld nog in veel shacks te vinden is. Eric, PA3ECZ laat in zijn artikel zien hoe deze ‘oude techniek’ toch weer van een modern SDR jasje is te voorzien.

De wereld boven de 30 MHz, redactioneel gecoördineerd door René, PE1L en Harry, PE1CHQ beslaat dit keer maar liefst 11
pagina’s. Dat is geen toeval, DKARS is een groot voorstander van het hele ‘weak signal’ gebeuren, zoals DX-ers, contesters en EME’ers tegenwoordig ook wel genoemd worden.

73 de Peter de Graaf (PJ4NX/PA3CNX)
Secretaris en hoofdredacteur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!