DKARS magazine mei 2016

dkars-logoMet enkele dagen brengt DKARS de maart  uitgave van haar magazine uit. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 46 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • 4 en 5 juni de Dutch Kingdom Contest
  • N1MM Logger+ DKC User Defined Contest (UDC)-file
  • Echolinktips voor de Windows PC of Laptop
  • Een verkorte 3 band HF antenne
  • VHF/UHF/SHF nieuws en traffic

Van de hoofdredacteur

Wederom presenteren we een rijk gevulde editie deze maand met, zoals de voorpagina al aangeeft, de aankondiging van de tweede Dutch Kingdom Contest op 4 en 5 juni aanstaande. Het contestreglement en tips voor logprogramma’s staan nu net als een jaar geleden ook weer in deze uitgave. Vanwege het feit dat de contest in het eerste weekend van juni gehouden wordt en de lage banden (80 en 160 meter) weinig propagatie bieden hebben we deze ingeruild voor de zes meterband. Traditioneel is de propagatie altijd goed op zes meter in dit weekend, met vaak de eerste transatlantische openingen!

Ook is er in dit weekend het IARU CW velddagweekend en QSO’s die men hierbij maakt kunnen bij de DKC gewoon meetellen (behalve die van 80 meter dan). Op deze wijze genereren we toch weer wat meer activiteit en kunnen mensen die van een velddag houden en met phone op zes meter actief zijn. Vanuit Bonaire hoop ik net als verleden jaar weer veel stations te kunnen werken.

Deze maand een heel interessant artikel van Ernest PA3HCM over het ontvangen van de Zweedse SAQ zender en andere stations op de VLF banden. Op de derde van juli komt de antieke SAQ-zender traditioneel weer even in de lucht en
dankzij dit artikel kan iedereen er op tijd klaar voor zijn.

Als radioamateurs kunnen we uiteraard niet om elektriciteit heen. Daarom is het goed om weer eens bij de risico’s van het werken met elektriciteit stil te staan. Peter PA2V zet het voor u nog even kort en bondig op een rijtje. Ook in deze editie weer de nodige bijdragen van de vaste medewerkers. Daarbij wil ik de Elektronica Club ZuidHollandse Eilanden (EZHE) niet ongenoemd laten: ook dit keer weer een aantal interessante bijdragen, waarvoor onze dank. Ook de AM-rubriek van Henk PE1MPH begint een mooie vaste rubriek te worden. Zijn AM-uitstapjes buiten de amateurbanden worden nu ook meer en meer interessant gezien het nieuwe beleid voor de middengolf band, waar nu eenvoudig  vergunningen voor verleend kunnen worden.

Aan het einde van deze inleiding zet ik even de hoofdredacteur pet af en die van secretaris weer op, dit met de volgende mededeling: “De afgelopen maanden heeft er vanuit het bestuur van de DKARS informeel overleg plaatsgevonden met VRZA en VERON. Het doel daarbij was om tot één landelijke amateurvereniging te komen die geheel klaar is voor alle uitdagingen van deze tijd. Over de uitkomst hiervan zullen wij u binnenkort in een aparte editie van het Magazine uitgebreid berichten”.

73 de Peter de Graaf (PJ4NX/PA3CNX)
Secretaris en hoofdredacteur.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!