Extra ontvangers voor PI2NOS

pi2nosDe bovenregionale UHF-repeater PI2NOS krijgt enkele extra ontvangers die de komende maanden in het land uitgerold worden. Zo moet het ontvangst gebied weer gelijk lopen met het zendbereik en wordt er betere ondersteuning voor portable gebruikers geboden in enkele gebieden.

Momenteel heeft PI2NOS een ontvanger in Hilversum, IJsselstein, Zierikzee en een in Amsterdam, al is de laatste nog erg ongevoelig. Dit zal worden uitgebreid met een ontvanger in Amersfoort, Noord-Scharwoude, Arnhem en Tilburg.

In Zierikzee is de ontvanger gisteren in gekoppeld op het antennesysteem van DMR-relais PI1ZLD. Hier wordt gebruik gemaakt van een 5 dBd Procom antenne op circa 50-meter hoogte. PD2NLX en PA9KM zullen het beheer van deze installatie op zich nemen. Deze ontvanger zal met name in Zeeland en ten zuiden van Rotterdam zijn werk goed doen.

De ontvanger in Amersfoort wordt gehost oor Tjalling, PE1RQM en heeft een antenne-hoogte van 20 meter. Zo kunnen portable gebruikers in de Keistad beter over de NOS werken. Amersfoort laat qua bereik soms te wensen over omdat de stad omringt is door de Utrechtse Heuvelrug. Met deze ontvanger moet dat probleem opgelost zijn.

In Noord-Scharwoude is PI6ALK gastheer voor de NOS. Dit ATV-relais is onlangs verplaatst en heeft de beschikking over een vrijstaande mast van circa 45 meter hoogte. Met name in de kop van Noord-Holland moet dit tot verbetering leiden.

In Arnhem wordt momenteel onderzocht of er een ontvanger in de Tennet-toren geplaatst kan worden. Deze 140-meter hoge toren huisvest onder andere het ATV-relais PI6ANH. In het KAN-gebied (Arnhem-Nijmegen) moet dit tot verbeteringen leiden, maar ook gebruikers in de Achterhoek zullen veel voordeel van deze ontvanger hebben.

In Tilburg worden momenteel nog enkele sites onderzocht op geschiktheid. Gebruikers in de driehoek ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven kunnen daarna mobiel over de NOS werken terwijl ze de zender van Hilversum ontvangen. Later zal dit gebied mogelijk nog uitgebreid gaan worden met een extra steunzender.

Meer informatie en vorderingen zijn te lezen op de website: hobbyscoop.nl.

Update; Dit bericht is een tweetal weken voor publicatie geschreven. Zie de comment van Mischa (PA1OKZ) voor de laatste update(s).

5 antwoorden
 1. Mischa
  Mischa zegt:

  Eh… Arnhem is exit. Apeldoorn komt in de plaats. Daarbij worden enkele sites gedeeld want PI3UTR krijgt ook extra ontvangers op verschillende lokaties :-).

 2. Cavewalker
  Cavewalker zegt:

  Dat de repeater mogelijk een groot gebied bestrijkt, geloof ik wel.
  Maar “een groot gedeelte van Nederland” is nog steeds erg optimistich.

  • PA1OKZ
   PA1OKZ zegt:

   Als je een cirkel van 90km rond de standplaats in Hilversum trekt dan is ‘een groot deel van Nederland’ wel degelijk een gerechtvaardigde uitspraak. Inderdaad, (deels) Drenthe, Groningen, Friesland en Limburg hebben nog aandacht nodig…

Reacties zijn gesloten.