FUNcube-1 onderweg naar lanceerbasis

FUNcube-ModelFUNcube-1, een nieuwe satelliet die (deels) in Nederland gebouwd is, is afgelopen week  per vliegtuig verzonden naar Rusland. Daar zal nog een binnenlands transport volgen zodat deze komende week aan zal komen op de laceerplaats.

Het is de bedoeling de nieuwe satelliet volgende maand de ruimte in te schieten. FUNcube-1 bevat een transponder en een telemetriezender voor onderzoeks-doeleinden.

De financiering van de FUNcube-1 is mede mogelijk gemaakt door de verkoop van de FUNcube dongles, een USB SDR-ontvanger met een frequentiebereik van 150 kHz tot 1900 Mhz. (FUNcube dongle PRO+ versie), een dongle die met een prijs van circa 200 euro een stuk duurder is dan de RTL-dongle, maar daarvoor wel aanzienlijk betere filters aan boord heeft, door meer software ondersteund wordt en een veel groter frequentie- bereik heeft, waaronder de complete korte golf.

Op de website FUNcube.org.uk is veel informatie te vinden over de bouw van de satteliet, het gebruikte antenne systeem en de weg naar de lanceerbasis toe. Vrijwel dagelijks worden hier updates geplaatst door het team, dat bestaat uit een samenwerking tussen AMSAT-UK en AMSAT-Nederland.

De FUNcube-1 bevat een Inverting linear transponder en een telemetry downlink. De gebruikte frequenties zijn:

Uplink            435.150 – 435.130 MHz
Downlink       145.950 – 145.970 MHz

De software om de telemetry te decoderen die op 145.935 MHz in BPSK uitgezonden wordt zal komende weken, maar in ieder geval nog voor de lancering medio november, beschikbaar komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!