Funcube en RTL-stick vergeleken

amsat-logo-squareOp de website van AMSAT-SM (Zweden) verscheen gisteren een interessante post. De vergelijking van een FunCubeDongle met een RTL SDR-stick. Hoewel de eerste een factor 20 duurder is heb je wel een SDR voor HF erbij zonder converter. Ook is de gevoeligheid vergeleken van beide SDR-ontvangers.

Het is dan ook niet verrassend dat de FunCubeDongle als winnaar uit de bus komt. Een nadeel van de FunCubeDongle (versie 1) is wel dat er minder bandbreedte beschikbaar is: slechts 96 kHz. Met de komst van de PRO versie is deze verdubbeld naar 192 kHz.

De cijfers van de vergelijkende meting zijn op deze website te vinden.

4 antwoorden
  • redactie
   redactie zegt:

   Staat er wel bij hoor, onderste regel: “De cijfers van de vergelijkende meting zijn op deze website te vinden.”

   • Peter Rouwen
    Peter Rouwen zegt:

    Ja de regel zie ik ook staan maar daar op klikken helpt je niet verder

 1. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Ik ben blij dat deze goedkope dongles op de markt gekomen zijn! Met een goede antenne en LNA+filter ben ik in staat high altitude balloons op meer dan 400 kilometer afstand te ontvangen. Nu ik hier zo’n half jaar mee bezig ben merk ik dat de selectiviteit van zo’n stick nog wat aan mijn wensen overlaat. Zo kan het in de ISM band best voorkomen dat er sterk(ere) zenders nogal wat roet in het eten gooien, zelfs als deze in een ander stukje van de band zit. En dan bedenk ik mij weer dat de ontvanger maar 8 euro kost, en dat zonder deze lage prijs ik misschien nooit in de SDR-wereld terecht was gekomen! Radio boeit mij nu zo veel dat ik binnenkort een examen radioamateur ga proberen 🙂

Reacties zijn gesloten.