Herdenking gevallen radioamateurs

4mei-monument-kleinZondagavond 4 mei organiseert de VERON afd ‘t Gooi samen met de KPN een herdenking bij het gedenkteken voor de gevallen radioamateurs.

Het monument is begin 2013 naar een nieuwe lokatie gebracht. Het monument staat niet meer in Lopikerkapel bij de zendtoren van IJsselstein, maar is nu te vinden op de Witte Kruislaan 47 te Hilversum.

Hoewel Nederland al 65 jaar in vrijheid leeft, vinden de landelijke verenigingen het belangrijk dat op 4 mei de radioamateurs, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, worden herdacht.

Deze radioamateurs waren er zich terdege van bewust dat zij gevaarlijk werk verrichtten en inherent eraan hun leven riskeerden, hoe kleinschalig hun deelname aan de illegaliteit ook was. Een verspreking of het per ongeluk achterlaten van een notitie kon het einde betekenen van hun activiteit en die van anderen of erger, het einde van hun leven. Daarnaast was er nog de onzekerheid of iedereen wel echt te vertrouwen was. Helaas hebben zij zelf niet meer mogen meemaken dat hun werk heeft bijgedragen aan het herkrijgen van de vrijheid waarin wij nu leven.