Berichten

Zendamateurs actief tijdens Hellevoetse Vestingdagen

Van 19 tot en met 21 augustus vinden weer de jaarlijkse Hellevoetse Vestingdagen plaats. Een bruisend evenement waarbij veel te zien en te doen valt voor jong en oud. Zendamateurs en elektronicahobbyisten kunnen terecht op onze elektronicarommelmarkt en de operators van clubstation PI4ZHE activeren lichtschip “Noord Hinder” en doen vanuit het clubgebouw mee met het International Lighthouse & Lightship Weekend (ILLW).

Bezoekers zijn daarbij welkom op de open dagen op zaterdag van 10.00  tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website: ezhe.nl.

17e International Lighthouse weekend

illw_logoIn het weekend van 16 op 17 augustus vindt voor het 16e jaar op rij het International Lighthouse Lightship weekend plaats. Gedurende 48 uur zullen diverse vuurtorens en lichtschepen bemand worden door zendamateurs om deze te activeren. Deelnemers doen mee vanuit ruim 50 landen.

Nederland telt 58 vuurtorens en lichtschepen. Sommige afdelingen van de landelijke verenigingen kiezen ervoor om elk jaar vanaf een vaste locatie te opereren. Bijvoorbeeld Veron afdeling A01 in Alkmaar, die ook dit jaar weer de vuurtoren NL0014 in Egmond aan Zee zal bemannen. België telt 16 vuurtorens en lichtschepen. Activiteit vindt op zowel HF alsook VHF (UHF) plaats.

Lees meer

Op de koffie bij PD1JFB/LH

illw_logoVandaag zijn we te gast bij Friso, die met zijn call PD1JFB/LH meedoet aan de International Lighthouse Weekend. De locatie is, net als vorig jaar, vuurtoren De Ven in Enkhuizen. De toren is gebouwd in 1699 en is hiermee een van de oudste vuurtorens van Nederland. Zij zullen vandaag actief zijn op de VHF- en UHF-banden en werken geheel portable.

De shack is opgesteld op de dijk, waar ook een rondstraal antenne staat op een 6-meter hoge mast. “Vanuit hier heb je een vrij uitzicht over het IJsselmeer“, zegt Friso. “Onderaan de dijk staat een aggregaat voor de stroomvoorziening“. Amper een uur na het opbouwen zijn er al diverse verbindingen gemaakt met onder andere stations in Den Haag, Amsterdam, de Waddeneilanden, Workum (Fr.) en België.

Lees meer

pi4aa

Uitzending PI4AA op 8 augustus 2013

pi4aaOp 8 augustus a.s. zal de Veron verenigingszender PI4AA een nieuwe uitzending verzorgen. Naast de standaard onderwerpen als kort nieuws, van het HB en de  prijsvraag komen deze keer aan bod:

  • International Lighthouse Lightship Weekend
  • DNAT Bad Bentheim
  • FUNcube Dongle

De uitzending begint om 20.30 uur en is te beluisteren op de 80, 40 en 2-meter band. Meer informatie is te vinden op de website van PI4AA waar ook een audio archief te vinden is met alle voorgaande afleveringen.

Lokale omroep RTV Stadskanaal en Stichting LekWaalMedia zullen de uitzending van PI4AA overnemen en op een later moment herhalen.