Inhoudsopgave Electron april 2016

Electron 04-16 LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Renny de Leeuw PE1ASH maakte deze ATV-zender voor 47 GHz, daarbij evenveel van microchirurgie als van elektronica gebruikmakend. Lees het uitgebreide verslag in VHF en hoger.

Technische notities van PA3FWM
Tientallen jaren voor de ontdekking van radiogolven in het laboratorium, had Maxwell hun bestaan al beredeneerd. Pas echt interessant wordt het in de ionosfeer. Pieter-Tjerk de Boer PA3FWM vertelt wat er daar allemaal gebeurt, en vooral: waardoor.

Verborgen kwaliteiten
Oudere variabele spoelen en condensatoren blijken vaak ontworpen te zijn met een bijzondere, speciaal voor hun functie uitgekozen karakteristiek. De ingenieurs van vroeger wisten wat ze deden! Een artikel van Dick van den Berg PA2DTA / NL671.

Struikelblokken bij de zendexamens (20)
Hoe meet je de resonantiefrequentie van een kring? Met een dipmeter gaat het niet altijd, bijvoorbeeld als het om een vrij lage frequentie gaat die buiten het bereik van de dipmeter ligt, of als de spoel magnetisch afgeschermd is.

Amerikaanse knoppen op Europese assen
Klaas Robers PA0KLS bouwde een slow scan tv-monitor met lang nalichtende beeldbuis in een lege kast van een Heathkit SB-500. Toen was er een klein probleem met de knoppen.

En verder…

  • Voorstellen VERON VerenigingsRaad 2016
  • Radiovlooienmarkt Tytsjerk
  • Nucleaire batterijen
  • YOTA-decembermaand 2015
  • CQ World Scouts Contest 9 en 10 april 2016
  • PA150N en PG150N tijdens 150 jaar badplaats Noordwijk
  • De aspirant-radiozendamateur
  • Iedereen kan morse leren

Lid worden van VERON kost € 49,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!