Inhoudsopgave Electron november 2014

cover-nov-2014Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de voorpagina
Het SDR-zelfbouwproject van de afdeling Doetinchem.

SDR à la Doetinchem
Een verslag van het SDR-zelfbouw-project van de afdeling Doetinchem, door Rob Krijgsman PE1CHY en Henk Spekkink PA3BQS. Een technische beschrijving van het project is op de website van de VERON geplaatst (http://electron.veron.nl/ en dan ‘downloads’ kiezen).

Filters voor een 100W HF-versterker
Elke HF-versterker produceert energie op ongewenste frequenties in de vorm van harmonischen. Het toegestane maximale niveau van ongewenste signalen is wettelijk bepaald. Vrijwel elke krachtige HF-versterker heeft daarom een laag- of banddoorlaatfilter nodig om aan deze eisen te voldoen. Een artikel van Bram de Ridder PE2RID en Jos Disselhorst PA3ACJ.

 

Condensatiesolderen is er nu voor iedereen
Door de komst van perfluorpolyether is het condensatiesolderen uit het begin van de jaren tachtig weer her- ontdekt als alternatief voor het infrarood ‘reflow’-solderen. Een artikel van Marc van Stralen DK4DDS.

Struikelblokken bij de zendexamens (4)
De Griekse wiskundige Pythagoras loste zelf vermoedelijk geen elektronicavraagstukken op, maar toch komen we zijn stelling daarin geregeld tegen. Henk Vrolijk PA0HPV werkt in deze serie opgaven van het F-examen uit die in het algemeen vrij lastig worden gevonden.

En verder…
– Dag voor de RadioAmateur 2014
– Jeugdplein op Dag voor de RadioAmateur 2014
– De makercultuur in de meetstand
– Collectieve abonnementen- en tijdschriftenservice 2015
– PA6HQ 2014
– ‘Historische’ verbinding in Rotterdam
– PB5X op vakantie naar Bali, Indonesië
– Opruiming schematheek
– Contributie 2015