Inhoudsopgave Electron november 2015

Electron 11-15 LR-page-001Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Van 17 t/m 23 augustus waren in Tsjechië de 20ste IARU Region 1 ARDF-kampioenschappen. Deze keer won Dick Fijlstra een bronzen medaille bij de Sprint-wedstrijd en werd ons M70-team (Dick Fijlstra en Jan Hoek) derde bij de ARDF 80m-wedstrijd.

Arduino en GPS-data
Met een Arduino is het bekijken van GPS-data geen probleem. Met wat extra hardware kunnen we het GPS-signaal ook gebruiken om er een nauwkeurige frequentiestandaard mee te maken. Een artikel van Hans Wagemans ON4CDU

Eerste Nederlandse maanreflectieverbinding
Op zaterdag 24 juli 1965 maakte PA0KT de eerste Nederlandse EME-verbinding via een schotel die door TNO ter beschikking werd gesteld. Dit is het zevende artikel van een serie oude artikelen die we in 2015 opnieuw publiceren.

Capaciteitsmeter voor oplaadbare batterijen
Hans v.d. Berg PA0JBB beschrijft een instrument om de capaciteit van accu’s te klokken – met een klok.

Struikelblokken bij de zendexamens (15)
Een ogenschijnlijk simpele vraag over een parallelkring blijkt voor velen toch lastig te zijn. Een vectordiagram brengt hier weer uitkomst. Hoe gedraagt een parallelkring zich ver naast zijn resonantiefrequentie? Henk Vrolijk PA0HPV kijkt ook even naar een antenne met traps zoals de bekende W3DZZ en naar een antenne voor een 80m vos met een ‘foute’ tuner.

En verder…

 • IARU Region 1 ARDF-kampioenschappen in Tsjechië
 • PLC-regeling met KPN lost 30 storingsgevallen op
 • Collectieve abonnementen- en tijdschriftenservice 2016
 • Contributie 2016
 • Nieuwe redacteur ‘Komt u ook?’
 • Arie Dogterom PA0EZ, 1937-2015
 • Zorgen over proef met internet over elektriciteitsnet
 • NVC: VERON werkt mee aan instructie voor Nederlandse delegatie aan WRC-2015

Lid worden van VERON kost € 47,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

5 antwoorden
 1. Chris
  Chris zegt:

  En natuurlijk ook de rubriek VHF-en-hoger die weer uit maar liefst 13 pagina’s interessante onderwerpen bestaat! De inhoudsopgave van de rubriek wordt enkele dagen vóór het verschijnen van Electron op de website https://vhf-uhf.veron.nl/ vermeld.

  (Randy-edit: Link gefixed)

 2. Koos van den Hout PD4KH
  Koos van den Hout PD4KH zegt:

  Goed stukje van Theo PA1TK in ‘VHF en hoger’. Het was natuurlijk jammer dat die de 2 meter contest gemist heeft maar goed dat hij de ervaringen met Rijkswaterstaat wil delen zodat anderen daar ook van kunnen leren.

Reacties zijn gesloten.