Interessedag Amateursatellieten

Arrow-antenneNa het succes in 2013, wordt op zaterdag 25 april 2015 de tweede “Interessedag Amateursatellieten” georganiseerd. De bijeenkomst is onderdeel van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON. De organisatie van de Interessedag Amateursatellieten is in handen van Henk PA3GUO en Ivo PA1IVO. De overall organisatie is in handen van de VERON VHF-commissie.

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van amateursatellieten. Uitgevallen satellieten worden opgevolgd door nieuwe, en educatieve cubesats bieden zowel bedreigingen als geweldige mogelijkheden voor ons radioamateurs. En dan de geplande geostationaire satelliet met een transponder voor radioamateurs!

Op de Interessedag zijn lezingen te verwachten over zowel de actuele vloot aan satellieten als over achtergrondinformatie van deze tak van de hobby. De komende tijd wordt het programma verder ingevuld en bekend gemaakt via deze website.

Ook voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met het werken via amateursatellieten is de dag interessant. Speciaal voor deze groep wordt er een starters-sessie gehouden met uitleg over de principes van deze veelzijdige tak van de radiohobby, met ruime gelegenheid voor vragen.

Om er zeker van te zijn dat de dag niet alleen theorie bevat, gaan we ook hands-on demonstraties geven. Geïnteresseerden die zelf draagbare apparatuur voor 2m en 70cm bezitten, bijvoorbeeld een portofoon of een FT-817 met een kleine (richt-)antenne, worden uitgenodigd om deze mee te brengen om ter plaatse direct met amateursatellieten aan de slag te gaan.

Deze dag is tevens een uitstekende gelegenheid om de banden tussen alle radioamateurs die zich interesseren in satellieten aan te halen en elkaar te ontmoeten.

Meer informatie is te vinden op de website van AMSAT-NL.