Internationale Marconi Dag

Guglielmo Marconi werd op 25 april 1874 geboren in Bologna, Italie. Elk jaar, wordt zijn geboortedag herdacht vanwege de grote rol die hij bij de uitvinding van de radio heeft gehad. Op de dichtsbijzijnde zaterdag, 20 april 2013, maken radioamateurs gedurende 24 uur met oude communicatie technieken wereldwijd verbindingen met historische Marconi gerelateerde plaatsen.

Men had reeds jaren geprobeerd om draadloze telegrafie te ontwikkelen, maar Marconi bracht daarin met succes de essentiele verbeteringen in aan.
In 1895 begon Marconi met laboratorium experimenten op het landgoed van zijn vader in Pontecchio, waar hij erin slaagde draadloze signalen uit te zenden over een afstand van ca. 250 meter en zodoende was hij de eerste uitvinder van het eerste praktische systeem van draadloze telegrafie.

In 1896 nam Marconi zijn apparatuur mee naar Engeland, waar hij ’s werelds eerste patent voor een Draadloos Telegrafie Systeem verkreeg. Na verdere testen in Engeland volgden in 1923 proeven tussen het Poldhu Station en Marconi’s jacht ‘Electra’, die op de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee voer.

Zijn bedrijf, Marconi’s Wireless Telegraph Company Limited, was in een grote concurentie strijd gewikkeld met het Duitse Telefunken. Dit had dramatische gevolgen voor drenkelingen van de Titanic. Oproepen van zijn telegrafisten aan boord van de Titanic werden niet beantwoord door telegrafisten van Telefunken, waardoor onvoldoende hulp werd geboden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!