Komend weekend AMSAT velddag

amsat-logo-squareDit weekend vindt de AMSAT velddag plaats. Dat beloofd dus weer veel activiteit op de diverse satellieten. Hoewel de velddag door de ARRL georganiseerd wordt beloofd het ook veel activiteit buiten de Verenigde Staten. Het evenement wordt gehouden van zaterdag 18.00 UTC tot zondag 21.00 UTC.

Momenteel is er maar 1 werkende FM satelliet in omloop, de Saudi Oscar 50 (SO-50). Omdat deze met een simpele antenne zoals een cross-arrow en een portofoon te werken is wordt hier veel activiteit op verwacht. Daarom is de 1-QSO-per-satellietregel dit weekend actief. Dit geldt ook voor de repeater aan boord van de ISS indien de  transponder in voice-mode staat.

Meer ruimte is er op satellieten met een lineaire transponder aan boord. Voorbeelden hiervan zijn de VO-52, FO-29, and AO-7. Het is een bekend gegeven dat tijdens velddagen de drukte op deze satellieten toeneemt en het net de 20-meter band tijdens grote contesten in het weekend lijkt.

De regels voor de contest zijn hier te downloaden. Meeluisteren kan op de WebSDR van de Universiteit in Eindhoven, waar de belangrijkste satellieten gevolgd worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!