Berichten

Kosovo toegevoegd als DXCC-entiteit

Kosovo is deze week toegevoegd als entiteit op ARRL’s DXCC-lijst. Daarmee telt de lijst weer 340 entiteiten, nadat Kingman Reef (KH5) begin vorig jaar verwijderd werd. Omdat Kosovo door de UN nog niet als zelfstandig lang gezien wordt, was een wijziging nodig in het DXCC-reglement. Dat heeft ARRL afgelopen week doorgevoerd.

Hamnieuws schreef al eerder over zendamateurs in Kosovo, dat dus met ingang  van 21 januari jl. als zelfstandige entiteit gezien wordt. QSO’s voor deze datum tellen niet mee met de DXCC-score, maar Kosovo is natuurlijk op alle banden, zeker op HF, makkelijk te werken. De eerste activiteit van het station Z60A zorgde in ieder geval voor veel aandacht.

De prefix voor stations uit Kosovo is Z60.

Zendamateurs in de Republiek Kosovo

kosovoIn de republiek Kosovo neemt het aantal zendamateurs weer toe. Inmiddels worden er in het land weer opleidingen tot zendamateur gegeven aan technische studenten aan de universiteit in Priština. Momenteel gebruikt Kosovo de Z6-prefix voor calls, maar het is nog even wachten tot het land zelf lid wordt van de ITU en een prefix aanvraagt of lid wordt van de Verenigde Naties. Dan telt het nieuwe land officieel ook als eigen DXCC mee.

Lees meer