Ledental VERON daalt opnieuw

Ook in 2018 is het ledental van de VERON gedaald. In absolute aantallen telt de vereniging 54 leden minder. Wel merkt de vereniging op dat de daling aan het afnemen is. In vergelijking met 2017 is het aantal opzeggingen met 13% afgenomen en het aantal aanmeldingen met 8% gestegen. De vereniging noemt de daling van bijna 1% stabiel.
VERON vertegenwoordigd sinds vorig jaar als grootste vereniging nog slechts de minderheid van het totaal aantal zendamateurs.

De vereniging kampt al sinds eind jaren ’90 met ledenverlies. Niet alleen zendamateurs keren de vereniging – waar het langstzittende hoofdbestuurslid inmiddels 47 jaar zitting heeft – de rug toe, ook vrijwilligers zijn niet meer te vinden. Zo is er onlangs een betaalde eindredacteur aangenomen om het papieren magazine Electron maandelijks op de deurmat te krijgen.

Zustervereniging VRZA daarentegen weet te melden dat de doelstelling van 20% meer leden in 2020 in het huidige tempo makkelijk gehaald lijkt te worden. DKARS laat desgevraagd weten dat het aantal donateurs ook nog toeneemt.

51 antwoorden
 1. Tuur PD......
  Tuur PD...... zegt:

  Logisch ze zijn niet met hun tijd meegegaan , verafschuwen novice, cb, pmr en scannerluisteraars…
  Willen met niemand samenwerken.
  En gaan uit van hun heilige gelijk.

  Ik hoop dat ze de vereniging opheffen…!!!
  Ze hebben al veel leed en frustraties toegebracht aan onze hobby…!!

  Beantwoorden
  • arnout
   arnout zegt:

   daar houden ze bij de Veron geen rekening mee, dat er ook mensen zijn die maar een minimum uitkering hebben. In het bestuur zelf zijn het tandartsen, advocaten en professors die denken dat iedereen net zoveel verdienen als hun

   Beantwoorden
 2. Ben
  Ben zegt:

  Ik weet dat ik tegen sommige zere beentjes aanschop, maar van mij mag het Electron ook digitaal, scheelt een hoop papier verbruikt en drukinkt en natuurlijk in de papierbak als je het nummer minder interessant vind of gelezen hebt. Bovendien is digitaal veel makkelijker te bewaren, geen stapels tijdschriften maar slechts een usb stick waar jaargangen op kunnen.

  Beantwoorden
   • arnout
    arnout zegt:

    Die hele vr is alleen maar voor de show en voorstellen, welke voorstellen worden nog wel aangenomen dan? Ja alleen de voorstellen die in het straatje van het hb past, en voor de andere voorstellen wringen ze zich net zo lang in bochten dat ze het er maar niet door krijgen ( dank aan de advocaat ) zo dat ze er geen werk van hebben en rustig verder door kunnen slapen.

    Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Ja, dat lijkt maar zo. Als je 50 jaar tijdschriften (Electron) op de plank hebt liggen, trek je er zo een uit, bijvoorbeeld dat verhaal over de SSB exiter, met het Dome-netwerk dat van geen kant werkt door een fout in het schema, die ik nooit vermeld heb gezien, behoudens recent in Razzies.

   De meeste niet-op-papier dragers, zoals microfiche, brede tapespoelen, cassettes, gramofoonplaten van 78 toeren, van 40 toeren, van 33 toeren, floppy’s van 8 inch, van 5,25 inch (360 kB of 1,2 MB) van 3,5 inch zijn niet meer te lezen, omdat de afspelers defect in een museum staan te verstoffen.

   UBA geeft amateurs de keuze of ze al of niet het blad willen ontvangen, die hebben 2500 betalende leden,

   Grootste voordeel van digitaal vind ik overigens minder het ruimtegebruik van papier, maar de doorzoekbaarheid van de bestanden.

   Beantwoorden
 3. Erwin
  Erwin zegt:

  Hoeveel leden telt de veron nu? Als 1 procent uit de text gelijk is aan 54 leden is dan het bestand “maar” 540 leden?

  Beantwoorden
 4. Andre
  Andre zegt:

  Ik ben nu nog dubbel lid van zowel Veron als Vrza, waar bij ik nog steeds twijfels heb om lid te blijven van de Veron.
  De Veron biedt nagenoeg het zelfde als de Vrza, is alleen stukken duurder door de papieren vereniging blad, dit is wel een van de dingen voor mij er staat tegenwoordig in vergelijking met vroeger steeds minder in maar wordt wel steeds duurder, en gaat steeds duurder worden ( bezorg kosten nemen toe, druk kosten , zoals het nu bezorgt wordt in een plastick zakje mag straks niet meer vanaf 2021 wordt dit verboden en moet het worden vervangen door anveloppen wat weer duurder gaat worden )
  Ik zou de Veron 1 duidelijk advies willen geven , willen ze mij behouden als lid, ga het bestuur ( er zitten mensen in die al de 75 jarige leeftijd gepasseerd zijn ) verjongen , stop met de analoge Elektron en reduceer de lidmaatschap kosten tot een basis lidmaatschap met digitale Electron, qsl service en lokale afdracht.
  Ben ik dan niet tevreden over de Veron, doen ze geen goede dingen meer, ja ze doen ook goede dingen, vooral de laatste jaar dat ze bezig gegaan zijn met digitale informatie voorziening via de website en twitter dit is gewoon goed nu snel duidelijk en actueel, iets waar de Vrza al jaren mee bezig is.
  Kort gezegd, de houdbaarheids datum van het huidige hoofdbestuur is allang verstreken vervang deze voor een nieuw jong bestuur die zich beter kan inleven in de tegenwoordige snelle digitale wereld en die vooral niet vies is van moderniseren van de vereniging.

  Beantwoorden
 5. Charles
  Charles zegt:

  Er staat in bovenstaand bericht: “VERON vertegenwoordigd sinds vorig jaar als grootste vereniging nog slechts de minderheid van het totaal aantal zendamateurs.” Dat kan dus ook van de VRZA gezegd worden, ook die vereniging vertegenwoordigd de minderheid van het totaal aantal zendamateurs. Feit blijft overigens wel dat de VERON meer leden heeft dan de VRZA, dat zegt genoeg volgens mij.

  DKARS heeft overigens wel een digitaal maandblad met inhoudelijk interessante artikelen en is beter leesbaar en te downloaden dan die van de VERON en de VRZA. Dat is het sterkste punt van DKARS.

  Beantwoorden
 6. Rene
  Rene zegt:

  Ik vind het elektronisch zijn van een magazine nogal zwaar overschat eigenlijk. Ik download ook steeds DKARS, CQPA, Razzies. Die blader ik dan in 5 minuten door, lees zelden een artikel. Electron lees ik veel meer. Papier leest veel prettiger, is minder “vluchtig”.
  En Charles hierboven heeft een sterk punt, artikel is contra-Veron geschreven (zoals wel vaker hier).

  Beantwoorden
  • Andre
   Andre zegt:

   Rene, ik vindt het juist handig de digitale bladen je kan ze downloaden en overal lezen ( wat ik doe op de tablet in de trein bijvoorbeeld of als ik ergens wachten moet ), zonder stapels papier mee te slepen, archiveren is geen probleem zet alles op een usb stick en je creeert je eigen archief, die makkelijk te raadplegen is je tikt in je archief maar een zoek term en de artikelen rollen je tegemoet de hele digitalisering is een verademing.

   Beantwoorden
 7. Eeltje
  Eeltje zegt:

  Om even de knuppel in het hoenderhok te gooien…
  Als je vindt dat het bestuur het beter moet doen, dan kun je daar zelf wat aan doen. Stel je eens verkiesbaar b.v. voor een functie. En nee, ik doe dat ook niet. Maar je hoort mij ook niet gauw klagen over vrijwilligers. Ik ben lid van VERON en donateur van DKARS. Beide hebben goede punten en ze doen het toch voor mij.

  Beantwoorden
  • andre
   andre zegt:

   zoals jij misschien ook eel weet hebben er in het verleden kandidaten voor het bestuur zich aangemeld, maar dus danig tegen gewerkt door het huidige bestuur dat zij hun kandidaat stelling terrug namen en verder hebben afgezien om zich verder kandidaat te stellen

   Beantwoorden
 8. Nico
  Nico zegt:

  in de eerste zin van reactie van zoëven is een stukje weg gevallen. Die moet luiden: Als er op HamNieuws iets over de VERON wordt gemeld, is dat (zowel redactioneel als in de reacties) overwegend negatief. Zo ook in ‘Ledenaantal Veron daalt opnieuw’. In absolute zin correct, maar het is de toon die de muziek maakt.

  De rest klopt gelukkig wel….
  Nico – PA0NCR

  Beantwoorden
 9. Theo
  Theo zegt:

  Niet te vergeten ik weet al verschillende amateurs die gestopt zijn door onoplosbare storingen.
  Agentschap telecom helpt maar sporadisch.
  Dus de mensen stoppen er mee en zeggen hun lidmaatschap op.
  Logisch toch!

  Beantwoorden
  • Berend
   Berend zegt:

   en zo wordt de hobby langzaam aan steeds verder kapot gemaakt of door de verenigingen zelf of de overheid. de overheid lacht zich een breuk en kan in de toekomst lekker iets nieuws doen met de frequenties die dan vrij komen. iedereen blij….. echt jammer. persoonlijk heb ik een antipatie tegen de veron. daarom ben ik ook bij een andere vereniging gegaan. bij de rfdx wordt iedereen gelijk behandeld of je de F hebt of een 27mc bakkie. of als je alleen luisteramateur bent. ik denk echt dat de veron ondertussen geen bestaansrecht meer heeft zolang ze niet inzien dat de hobby meer is als pa0 calls en zelfbouw.

   Beantwoorden
 10. Ray
  Ray zegt:

  Waarom toch al die onzin en die ‘haat en nijd’ onder elkaar? WAAROM niet allemaal naar 1 club, die ons allemaal behartigd??? We zijn toch allemaal ZENDAMATEURS? En of je nou CB-er bent of radioamateur. Maakt dat nou ECHT zo veel uit?

  Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Ja, maakt wel veel uit, De zendamateurhobby is namelijk heel veelzijdig, Als je dan een club hebt die iedereen tracht te bedienen, dan krijg je maandelijks een dik blad, met misschien een pagina die in jouw tak van hobbybelevung en interessegebied valt.

   Beantwoorden
 11. Gé.
  Gé. zegt:

  >> “Vrijwilligers zijn niet meer te vinden.”
  En toch zijn er zo’n 50 afdelingen waar mede-amateurs vrijwillig bestuurslid zijn en zo binnen hun afdeling van alles en nog wat organiseren voor hun mede-amateurs.

  >> “In het bestuur zelf zijn het tandartsen, advocaten en professors die denken dat iedereen net zoveel verdienen als hun.”
  Zoals in veel verenigingen is het ook bij de VRZA en de VERON zo dat de leden de contributie bepalen, niet de bestuurders.

  >> “Klopt de veron is duur”
  Helder standpunt. Jij hebt er blijkbaar nog geen euro in de week voor over dat er een organisatie is die de belangen van jou hobby landelijk en op Europees niveau behartigt, regelt dat jij je QSL-kaarten gratis kan ontvangen en verzenden, contesten als de PACC regelt, opleidingen verzorgt, etc. Het geeft niet dat je dat er niet voor over hebt, maar beloof je dan dat je ook nooit zult klagen als de overheid besluiten neemt die jou je hobby afneemt of onmogelijk maakt?

  >> “VERON vertegenwoordigt sinds vorig jaar als grootste vereniging nog slechts de minderheid van het totaal aantal zendamateurs.”
  De ANWB heeft 4,4 miljoen leden, in Nederland rijden meer dan 12,5 miljoen voertuigen. En toch is de ANWB een organisatie die de belangen van weggebruikers prima weet te behartigen bij de overheid.

  >> “Ik zou de Veron 1 duidelijk advies willen geven , willen ze mij behouden als lid, ga het bestuur ( er zitten mensen in die al de 75 jarige leeftijd gepasseerd zijn ) verjongen”
  Mooi, er van uitgaand dat je zelf jonger bent dan 75 jaar, kan je jezelf meteen aanmelden als (hoofd)bestuurslid: er staan een aantal vacatures open. Wanneer begin je?

  Tip: https://www.quest.nl/test/ben-jij-een-zeurpiet?utm_source=nu&utm_medium=website&utm_campaign=zeuren

  Beantwoorden
  • VHF
   VHF zegt:

   Ik wil de vacature voor de VHF-commissie wel invullen. Maar zeerzeker niet in een bestuur waar leden bijna een halve eeuw zitting hebben. Laat eerst de maximale zittingstermijn maar eens terug gebracht worden naar zegge 2x 4 jaren. Dan ben ik de eerste die me aanmeld.

   Beantwoorden
 12. Peer
  Peer zegt:

  Jullie weten het allemaal zo goed maar kom met je luie reed eens van de bank af en meld je aan voor een bestuursfunctie bij 1 van de afdelingen.
  Vervolgens kan je dan kandidaat laten stellen voor een functie in het hoofd bestuur maar… dan moet je wel wat in je mars hebben !!!!
  Als je daar te beroert voor bent moet je je waardeloze commentaar voor je houden………………………….

  Beantwoorden
  • Berend
   Berend zegt:

   Dus we zijn het niet eens met het beleid van een vereniging en dan als oplossing moeten wij 1 lid worden 2 betalen en 3 dan hopen op een bestuurlijke functies die je niet kan krijgen door dat beleid? Man jij het het licht ook niet uitgevonden he?

   Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Peer,
   De relatie luie-reet-en-beter-weten vind ik persoonlijk niet geschikt voor bestuursfuncties, dus gelieve die mensen niet uit te nodigen.
   Als emand te beroerd is, is dat volgens mijn bescheiden mening geen reden om hem te sommeren zijn commentaar voor zich te houden.

   Beantwoorden
 13. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Weet je wat mij zo mijn bedenkingen geeft, maar 2 personen die reageren met hun call, de rest anoniem onder een niets zeggende naam.
  De VERON zijn grootste kracht zijn de afdelingen waar waar 90% van de activiteiten plaatsvinden en waar het gezellig is met bestuurders die wel naar hun leden luisteren, maar de voorstellen die zij indienen tijdens de Verenigings Raad worden veelal door het hoofdbestuur van tafel worden geveegd, zeker als het hun zelf aangaat, zoals o.a. de zittings periode van HB leden.
  En dan zeuren dat ze geen nieuwe HB leden kunnen krijgen, maar wie wil er nu deel uitmaken van zo’n arrogant stelletje, ik niet!

  Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Ja Fred, de digitale gedetailleerde footprint, daar stellen mensen die hun privacy hoog in hun vaandel voeren geen prijs op, Feind hoert mit.

   Het gaat ook niet om de poppetjes, maar om de meningen die ze opschrijven, en het zou toch jammer zijn als die verdraaid worden weergegeven of worden weggelaten, omdat preciese te publiceren identificatie vereist wordt.

   Nomme de plume is dus zeker wel verantwoord.

   Beantwoorden
 14. sdr user
  sdr user zegt:

  “DKARS laat desgevraagd weten dat het aantal donateurs ook nog toeneemt”. Waar zijn de cijfers van DKARS? Hoeveel donateurs zijn er dan? Hoeveel geld is er opgehaald? Wat is er met dit geld gebeurd? Allemaal onduidelijk. DKARS is geen vereniging maar een stichting zonder leden en waar alleen het bestuur het voor het zeggen heeft. Er is niemand die verantwoording aflegt.

  Het magazine staat met name vol met reclame voor de eigen club, de DKARS contest doet geen hond aan mee en het radio amateur panel hoor je ook niets meer over. Kortom het ligt helemaal op zijn gat.
  Was het niet DKARS die kwam met een maximale zittingstermijn van 3 jaar voor bestuursleden? Kijk eens naar het DKARS bestuur, er zijn daar bestuursleden die al 3x zo lang zitten.
  Om mij heen hoor ik steeds meer dat mensen het vertrouwen verliezen in DKARS, wat is er nou uiteindelijk bereikt na al die jaren? Ja er was een hoop geschreeuw en commentaar op anderen, maar resultaten zijn er amper.

  Beantwoorden
  • PJ
   PJ zegt:

   Volgens mij gaat het artikel over het ledenverlies van VERON en dat vrijwilligers van de vereniging hard aan de weg timmeren om dit beperken. Met een positief resultaat. Wanneer de vereniging op deze wijze doorgaat, dan zal het aantal aanmeldingen in 2020 het aantal opzeggingen wellicht overschrijden. En dat is zeer positief.

   Maar om toch enkele vragen te beantwoorden waar je blijkbaar heel erg mee zit (je hebt neem ik aan zelf een Google opdracht gedaan, ce zoekfunctie op deze website gebruikt danwel DKARS gemaild met je vragen?)

   >> Waar zijn de cijfers van DKARS? Hoeveel donateurs zijn er dan? Hoeveel geld is er opgehaald? Wat is er met dit geld gebeurd? Allemaal onduidelijk.
   Zoeken op ‘DKARS financieel’ op deze website brengt je naar een artikel over het magazine van Januari 2017 waar in ieder geval verslag gedaan wordt door de penningmeester. Voor een stichting die geen rechtstreekse verantwoording verschuldigd is aan haar donateurs is dit erg open te noemen. Of het later ook nog gebeurd is weet ik niet. Ik heb geen zin om alle magazines door te bladeren.

   >> Het magazine staat met name vol met reclame voor de eigen club
   Uiteraard doet DKARS verslag van haar eigen evenementen. In de Electron nooit een verslag van de DvdRA gezien?

   >> de DKARS contest doet geen hond aan mee
   Contesten mogen van mij helemaal afgeschaft worden. Wat dat met zendamateurisme te maken heeft is mij nog steeds onduidelijk. Maar goed: de PACC contest had ook geen duizenden deelnemers tijdens het eerste weekend. Evenzo geldt voor de Regio Contest van de VRZA. Al heeft de laatste wel een doel: het bevorderen van activiteit op de VHF en UHF banden.

   >> het radio amateur panel hoor je ook niets meer over. Kortom het ligt helemaal op zijn gat.
   Ik weet dat er nieuwe bestuurders gezocht worden om dit panel juist weer meer te gaan gebruiken. Als ik je reacties lees heb je erg veel ervaring. Zet dit om in een positieve bijdrage en meld je aan.

   >> Was het niet DKARS die kwam met een maximale zittingstermijn van 3 jaar voor bestuursleden? Kijk eens naar het DKARS bestuur, er zijn daar bestuursleden die al 3x zo lang zitten.
   Stichting DKARS is eind 2014 opgericht. Het huishoudelijk reglement dateert van januari 2015. Deze zijn op de website te vinden. Daarin staat dat bestuurders voor 4 jaren benoemd worden en maximaal 2x herkiesbaar zijn. Er zit dit geen enkele bestuurder langer dan de statutaire termijn. In het ergste geval zit een bestuurder net enkele dagen aan zijn 2e (van de 3) termijnen.
   Door een maximale termijn te benoemen voorkom je dat mensen en ideeën vastroesten. Maar ook dat nieuwe instroom afgeschrikt wordt door dinosaurussen en zich daarmee met een grote boog om het bestuur heen bewegen.

   >> Om mij heen hoor ik steeds meer dat mensen het vertrouwen verliezen in DKARS, wat is er nou uiteindelijk bereikt na al die jaren? Ja er was een hoop geschreeuw en commentaar op anderen, maar resultaten zijn er amper.
   Wat is er o.a. bereikt (even een opsomming uit mijn hoofd):
   – Diverse amateurs met antenneproblemen zijn geholpen;
   – Er is meerdere keren HF weak-signal day en een VHF weak-signal day georganiseerd;
   – Er zijn diverse EMC-bijeenkomsten geweest voor UNETO-installateurs om (ver)storing door foutief gemonteerde LED-verlichting te voorkomen;
   – Het is voor Novice amateurs nu ook mogelijk om uit te zenden op de HF-banden vanuit de BES-eilanden;
   – Repeaters zijn nu toegestaan op de BES-eilanden, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden;
   – Er is veel informatie verstrekt aan de koepelorganisatie voor woningbouwverenigingen, waardoor er handreikingen zijn voor huurders die een antenne-opstelling willen plaatsen op hun gehuurde woning. Dit heeft al meermaals tot positief resultaat geleidt;
   – Een magazine uitgeven dat voor iedere zendamateur of geïnteresseerde (lees: aspirant zendamateur) beschikbaar is, ongeacht lidmaatschap van welke vereniging of belangenbehartiger dan ook.
   – Er zal ongetwijfeld meer zijn. Zoals ik al zei: dit is wat mij zo bijstaat. Ik ben ook maar een eenvoudige zendamateur.

   Beantwoorden
 15. Jan
  Jan zegt:

  Zoals Kennedy al zei:
  vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen.
  Vervang land door vereniging en we zijn er.

  Jan PA0SIM

  Beantwoorden
 16. Paul Pe1pal
  Paul Pe1pal zegt:

  Ik steun zowel veron als vrza. Maar wat is de reden van het weglopen? Beide komen op voor onze belangen. Misschien wat minder onderscheidingen en lintjes en meer techniek in het maandblad? Ik vind het altijd een enorm verschil als bijv. Funkamateur op de mat valt..

  Beantwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Die link werkt niet meer Andre, hieronder de tekst die er tot voor kort kort stond:

   Algemeen vice-voorzitter

   vice-voorzitter treedt af en is herkiesbaar
   In artikel 10 lid 5 van de statuten staat:

   Telkenjare per dag van de gewone jaarlijkse vergadering van de verenigingsraad treden ten minste twee leden af volgens een door het hoofdbestuur op te stellen rooster. Een aftredend bestuurslid is terstond herkiesbaar, met dien verstande dat de bij Huishoudelijk Reglement eventueel vastgestelde maximumzittingsduur niet kan worden overschreden.

   Aftredend en herkiesbaar

   Tijdens de verenigingsraad van 2019 is de algemeen vice-voorzitter aftredend en herkiesbaar. Waardoor de mogelijkheid ontstaat dat leden zich verkiesbaar te stellen voor de functie van algemeen vice-voorzitter.

   De algemeen vice-voorzitter vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte bij ontstentenis of verhindering van de algemeen voorzitter (art.11 lid 1 van de statuten).

   Hij maakt als zodanig deel uit van het dagelijks bestuur (art.10 lid 3 van de statuten). Waardoor het reilen en zeilen van de vereniging in alle facetten wordt gerund. Het dagelijks bestuur is overigens onderdeel van het hoofdbestuur. Waaraan het dagelijks bestuur zijn bevoegdheden ontleent en dat verantwoordelijk is voor het bestuur in zijn geheel.

   De huidige algemeen vice-voorzitter heeft diverse functies die niet automatisch gekoppeld zijn aan het vice-voorzitterschap. De portefeuille van een nieuwe algemeen vice-voorzitter kan dus ook anders worden ingevuld.
   Solliciteren?

   Ben je geïnteresseerd? Maak dan gebruik van ons online webformulier voor meer informatie of om direct te solliciteren.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!