Nationale Molen- en gemalendag

mota_logoIn het weekend van 9 en 10 mei a.s. wordt weer de Nationale Molen- en Gemalendag gehouden in ons molenrijke landje. De molen in Gieterveen (Dr.) werd door ons (PB7Z en PD5JFK) sinds 2009 met succes in de lucht gebracht. Ook op enkele andere molens waren zendamateurs actief. Ook in België en in de UK zijn diverse Molens actief geweest.
Wij hebben die twee dagen als zeer prettig, maar ook leerzaam (antennebouw) ervaren. Natuurlijk besteedden wij ook tijd aan het geven van informatie over onze hobby en hebben vaak een luisterend oor getroffen. Collega-zendamateurs uit de regio hebben ons ook bezocht.

Wat willen wij nu met dit stukje bereiken?
In 2014 hebben meer dan 600 molens meegedaan aan deze Molendag. Dat zou, theoretisch betekent hebben dat, bij enthousiasme onder ons zendamateurs, er vele amateurstations in de lucht hadden kunnen zijn. Wij roepen hierbij de zendamateurs van Nederland op eens in hun omgeving te kijken of er mogelijkheden zijn een molen “ in de lucht te brengen”.

Mocht je interesse hebben mee te doen, informeer dan via de molenaar of er interesse is. Vaak krijg je te maken met een Stichting of Vereniging en zul je daarmee moeten onderhandelen.

Ga niet direct allerhande constructies bedenken voor een hele mooie antenne in de wieken van de molen (die moet kunnen draaien tenslotte) maar ga uit van eenvoudige vertikale antennes, opgesteld op een terrein naast de molen. Doe dit altijd in overleg. Wij hebben dit inmiddels enkele malen gedaan en het is niet veel moeite dit te realiseren. Wij krijgen van de molenaars en hun medewerkers altijd veel steun en ook zij zien het als een welkom extra voor hun Molendag/weekend.

Het brengt extra bezoekers als men weet dat er Zendamateurs in de Molen zitten die verbindingen kunnen maken over de gehele wereld. Wij hebben ieder jaar een Wereldkaart staan waar wij spelden prikken bij de DXCC’s/Landen die wij hebben kunnen werken. Vaak wordt er verbaasd gekeken naar de grote afstanden…

Graag ontvangen wij reacties op het e-mailadres nationalemolendag@gmail.com, waar we ook graag u van advies zullen dienen.

Op de website pd6mill.com zullen we een lijst van deelnemende molens met uiteraard de roepletters te publiceren. Wij geven ook weer een Award uit dat via email gratis kan worden aangevraagd als pdf en voor 5 Euro via de post op 300 gr kwaliteit papier. Dit Award kan zowel door zend- als luisteramateurs worden aangevraagd.

Het wordt een leuke dag antennes bouwen en (afhankelijk van de openingstijden van de molen) een of twee leuke dagen, met niet alleen contacten via de ether, maar ook met mensen die geinteresseerd zijn in radio.

Wie weet krijgen we er op deze manier nog weer wat amateurs bij.

Bernhard (PB7Z)
Jelle (PD5JFK)

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!