Nieuw Tropo record op 144 MHz

Het IARU Region 1 Tropo record is verbroken. Deze stond voorheen op 4130 kilometer en werd in juli 2015 gezet. Gisteren werd deze verbroken door EI3KD in CW verbinding met D4Z. Een verbinding van Ierland naar Kaapverdië over een afstand van 4163 kilometer. Naast EI3DK hebben ook G7RAU en G4LOH een verbinding weten te maken.

Eerder werd het D4C baken al gespot vanuit het Verenigd Koninkrijk door GI6ATZ, over een afstand van 4476 kilometer. De verbindingen werden rond half 9 lokale tijd (in Nederland) gemaakt. Door de grote temperatuurverschillen treedt er inversie op, waardoor Tropo ontstaat.

Zelf actief worden op 144 MHz? Doe de 1e dinsdag van de maand (dinsdag 7 augustus) tussen 1900 en 2300 uur (lokale tijd) mee aan de Activity Contest. Tussen 1900-2100 de horizontale antenne naar Denemarken en Duitsland, na 2100 uur de horizontale antenne naar Engeland. Of probeer het eens op 144.1740 MHz in FT8, wederom horizontaal gepolariseerd.

17 antwoorden
 1. MPX
  MPX zegt:

  Ze zijn er nog, echte amateurs die zelf het werk doen en niet de computer, ik word hier helemaal vrolijk van 🙂

   • MPX
    MPX zegt:

    Well my dearest OM, despite the lots of dark clouds above this hobby, Sunshine is still my middle name 🙂

 2. Rico
  Rico zegt:

  LANG LEVE DE CODE !!!!! een ouderwetse methode om dx afstanden te verbeteren en om goede vrienden wereld wijd te maken

 3. Ray
  Ray zegt:

  Gisteravond na 19:00 uur een tijdje qrv geweest op en rond 144.300 Mhz maar niemand gehoord helaas. Wel een aantal verbindingen gemaakt met FT8, daar is namelijk wel bijna altijd activiteit. Phone lijkt een stille dood te sterven 🙁

  • Randy
   Randy zegt:

   Op dit moment zijn er 7 logs ingezonden. Alle inzenders hebben tussen de 20 en 60 verbindingen gemaakt. Als je niets geoord hebt dan mankeert er wat aan je antenne. Begin eens bij bakens om te zien of je die wel kunt ontvangen.

   Er waren zeker geen 60 stations QRV in FT8. SSB sterft dus niet aan een langzame dood.

 4. Frank
  Frank zegt:

  Zo zie je maar… zelfs na jaren worden grenzen verlegd.

  Bovendien is dit Tropo record niet het enige record dat gevestigd werd. Zo werd onlangs op 13 cm het tropo record verbeterd door 9H1TX en 4X1RF die 1914 km overbrugden over de Middellandse Zee. En op 144 MHz sneuvelde op 7 augustus het in 2013 gevestigde record voor Meteoorscatter (EA8TJ – S50C ; 3376 km) doordat DJ6AG en EA8TX een TRAMS (tropo assisted meteoorscatter) QSO maakten over een afstand van 3427 km.

  Op naar het eerste 144 MHz Trans-Atlantische QSO via terrestial propagatie…

 5. MPX
  MPX zegt:

  Op SSB zijn het vaak de contest kanonnen en op FT8 de stekkeramateurs.
  Als er geen contest oid is hoor je gewoon bijna niemand meer op SSB, dat is gewoon een feit.
  Onlangs zoals ik in eerder topic al zei, hoorde ik het baken op de Faroer eilanden, voor mijn doen een leuke afstand.
  Stond ook in het cluster maar je hoorde geen hond die kant op, terwijl je dan Schotland op een breinaald kunt werken, dat ligt op de helft zo’n beetje.
  Het is een beetje frustrerend als je ziet dat er leuke tropo is en je draait de band over en je hoort alleen ruis, dat ben je snel zat na een paar avonden.
  Maar als je dan ziet hoe hoog de volgnummers in een contest liggen, dan kun je ook concluderen dat er honderden stations QRV zijn, jammer genoeg alleen een paar keer per jaar voor de punten.

 6. Ray
  Ray zegt:

  Dat zijn dan vast lokale verbindingen met laag vermogen. Ik heb ze niet gehoord, ben dan ook niet de hele avond qrv geweest. Waarschijnlijk was de activiteit later op de avond geweest. Aan mijn antennes mankeert overigens niets als ik op FT8 wel verbindingen maak met Denemarken, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

 7. Ray
  Ray zegt:

  Beste OM MPX, ik durf te beweren dat er meer kennis nodig is om met FT8 verbindingen te maken dat met phone in SSB. Dat zegt wel iets over de zogenaamde ‘contest kanonnen’ 🙂

 8. Hans
  Hans zegt:

  Als je geen activiteit hoort in SSB dan is je antenne niet goed. Er is iedere avond vanuit DL en G wel wat te horen in SSB maar druk is het niet.
  Als je tijdens contesten eens meedoet dan merk je snel genoeg of je antenne goed is.
  FT8 kwa mogelijkheden vergelijken met SSB is onzinnig, het verschil is pakweg 20 dB dus als je denk dat omdat je in FT8 met DK en F kan werken dat je antenne goed is dan heb je het mis.
  Tijdens gewone condities is het eigenlijk altijd mogelijk om in SSB met OZ, F en G te werken. Tijdens contesten zijn er wat meer en betere stations actief en lukt ook altijd OK, HB, OE meestal en natuurlijk landen als G, GW, GM, SM.

  Er is heel veel mogelijk tijdens normale condities maar voor de meeste niet interessant omdat ze alles al gewerkt hebben. Daarom is er soms ook weinig activiteit tijdens condities. De activiteit begint bij jezelf, ga eens CQ roepen in meerdere richtingen en ontdek de band.
  Zeggen dat er nooit iets te doen is kan liggen aan je antenne of station wat niet goed werkt, met een HB9CV of een 6 elements antenne net boven je eigen dak uit moet je niet alles verwachten, succes met je ontdekkingstocht.

 9. MPX
  MPX zegt:

  ” Als je tijdens contesten eens meedoet dan merk je snel genoeg of je antenne goed is.”

  Juist niet, tijdens een contest onlangs hoorde ik OL OK bij bosjes, ik moet die richting precies tussen 2 flats door met de beam.
  Wat later op de avond liet ik de beam zakken naar zijn ruststand, helemaal ingebouwd en totaal de andere kant op en ze kwamen nog binnen.
  Kortom, letterlijk op een breinaald zouden ze ook nog zijn binnen gekomen, er was wel wat tropo maar ook niet super.
  Flut afstanden van een paar 100Km werk je inderdaad elke dag in SSB, mits je tegenstation niet met rommel zit.
  Maar goed dat heb je snel gezien natuurlijk, voor minder dan 500Km kom ik mijn bed niet meer uit 🙂
  Ik zit er hard aan te denken om een klaverblad op een hoge mast neer te zetten.
  Nu is het 1 grote muur van N tot O, ik werk af en toe een Deen of een Pool, maar daar blijft het dan ook wel bij vooralsnog.
  Die ca 10dB minder gain is niet zo boeiend in veel gevallen.
  Ik denk dat het nog niet eens tegen zou vallen, dus wat is een goede antenne……………

 10. MPX
  MPX zegt:

  Hoezo, een PC opstarten kan toch iedereen 🙂 🙂 🙂
  Maar goed, of jij nu een verbinding maakt in FT8, of ik zo’n contest kanon 1000km verderop in SSB werk, eigenlijk is er allebei geen kunst aan.
  Vroeger OM, weet je nog, vroeger was alles leuker…………….

 11. Ray
  Ray zegt:

  Beste OM MPX, zelfs een PC opstarten is niet voor iedereen weggelegd. Maar daar doelde ik niet op. Waar ik wel op doelde, het installeren van de software, de juiste instellingen configureren zodat de pc op de juiste wijze communiceert met de transceiver, de juiste audio-niveau’s etc. etc. Nu begrijp ik waarom ik je nog nooit op FT8 heb gezien LOL 😀

  Maar wat je zegt beste OM MPX, vroeger….nog voor het internettijdperk…ja toen was de hobbybeleving anders. Ik wil niet zeggen dat het perse beter was. Er zijn nu veel zaken bijgekomen met het internet welke het makkelijker maken. Zeker voor een ‘stekkeramateur’ als ik 😀

 12. MPX
  MPX zegt:

  Dat is toch wel jammer hoor beste OM Ray.
  Vroeger maakte je nog van een stukje hout en wat ijzerdraad een beampie op je vakantie in LX.
  Waar is die hamspirit toch gebleven 🙂
  Zolang er niets bijzonders valt te werken in FT8 zul je mij daar ook niet zien.
  Zou je nu een keer Ijsland werken, dan wordt bij mij de interesse heeeeel misschien een klein beetje gewekt.

  • Ray
   Ray zegt:

   Beste OM MPX, tja vroeger…de gemiddelde ‘stekkeramateur’ is lui :p Maare IJsland moet voor jou een peuleschil zijn op die locatie. Dat gaat mij zeker niet lukken met m’n HB9CV of 6 elements antennetje net boven het dak uit, om maar even de aanname van iemand anders te lenen 😀

   • MPX
    MPX zegt:

    Ik mag dan wel een paar meter hoger zitten, maar verwacht daar geen wonderen van beste OM.
    Bovendien heb ik ook maar een enkele simpele flut hark.
    Werkt wel goed hoor, bijna rondstralend met een paar dB extra aan de voorkant, heeft wel zijn voordelen moet ik zeggen, ik hoor alles of het nu op de zijkant of achterkant is 🙂
    Ijsland is ca 2000Km, dat is nooit een peuleschil, maar als daar een kanon zit zou je dat moeten kunnen werken, ddww natuurlijk.
    Met FT8 moet dat sowieso wel lukken, dat is dan wel weer grappig.
    Maar om nu de PC verbindingen te laten maken van een paar 100km, nah niet mijn ding.

Reacties zijn gesloten.