Nieuwe Raspberry Pi gelanceerd

Raspberry_pi_2Vandaag is een opvolger van de Raspberry Pi aangekondigd. De Raspberry Pi 2. In tegenstelling tot zijn voorganger is deze minicomputer vele malen krachtiger.

De dual-core processor die voorheen op 700 MHz zijn werk deed is ingeruild door een quadcore processor die zijn werk op 900 MHz doet. Ook is het werkgeheugen (weer) verdubbeld. In totaal telt de microcomputer nu 1 Gbyte geheugen.

De pin lay-out is hetzelfde als zijn voorganger. Opsteek printen, zoals bijvoorbeeld het D-Star hotspot van PE1PLM, blijven hierdoor werken. De raspberry Pi 2 beschikt over 4 USB2-poorten. De eerste Raspberry Pi had slechts een poort. Het plus model twee poorten en de vorig jaar gelanceerde B+ 4 poorten.

De nieuwe Pi is vanaf vandaag te bestellen bij RS Online en Element 14 (Farnell) voor $35.-. Ook de aangepaste Raspian versie die geoptimaliseerd is voor de nieuwe en snellere ARM-processor staat inmiddels online. Later dit jaar zal Microsoft met WIndows 10 komen, waarbij er ook een versie voor ARM-processors komt. Microsoft en de ontwikkelaars van de Raspberry Pi Foundation werken samen om ervoor te zorgen dat ook dit OS geoptimaliseerd is.

4 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Ja leuk ding, ik blijf toch een fan van de originele Raspberry ipv bijvoorbeeld de Cubieboards.
  Er is gewoon veel meer over te vinden. Helaas zit er geen geluid input op, maar in combinatie met
  bijvoorbeeld een Behringer UCA-202 heb je toch wel een heel fijne controller voor een repeater of
  remotetrx. Of om uitzendingen te doen via een repeater.

 2. PD0MV
  PD0MV zegt:

  er schijnt een licht sensor op te zitten op een chip schijnt erop te zitten vanwege de power supply regulering, en die schijnt roet in het eten te kunnen gooien als er laser licht of gewoon licht cq flits licht op geschenen wordt waarbij de rasperri Pi 2 kan crashen. Een heel artikel op tweakers !! zie hier het artikel : http://tweakers.net/nieuws/101263/raspberry-pi-2-crasht-door-cameraflitsers.html
  Misschien weet menig amateur er al van, zo niet niet bij deze 😉

  73 😉

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat is geen licht sensor. Ik weet niet of je dat bij de N machtiging ook leert, maar in het algemeen zijn
   halfgeleiders vanzelf lichtgevoelig. Wat je in een transistor bereikt door er een basisstroom in te sturen
   kun je ook bereiken met licht (fotonen). Wat hier aan de hand is, is dat de behuizing van de chip van
   de voeding niet voldoende licht-dicht is gemaakt. Daardoor gaat bij een flits de voeding op hol en crasht
   de Raspberry Pi 2. Dit is echter niet uniek, de oudere amateurs onder ons weten nog dat je van een
   transistor zoals de OC-71 (die in een glazen behuizing zat die zwart geverfd was) een foto-transistor kon
   maken door de lak eraf te krabben.

 3. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Dat transistors licht gevoelig zijn wist ik overigens nog niet, bij deze dus nu wel, ik ben bezig voor de F en heb nu nog maar mijn N. Dus neem me het niet kwalijk dat was van mij kant dus onkunde. waarschijnlijk heb ik in het artikel ergens overheen gelezen. Maar goed ondanks dat lijkt het mij wel vervelend genoeg dat zo’n rasperry Pi overgevoelig is voor licht, dat wordt overigens niet bij de specificaties benoemd wat eigenlijk wel dan zou moeten anders wordt je dus al consument verkeerd voorgelicht, maar goed door een niet lichtdoorlatend behuizing te gebruiken zal het grootste probleem opgelost zijn. Maar ik kwam per toeval het artikel tegen en dacht eraan goed te doen om het te delen aangezien het hier nog niet gemeld werd voorzover ik kon ontdekken.

Reacties zijn gesloten.