Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Ook digitale activiteit op 70 centimeter

Eerder deze week schreven we al over de activiteit in FT8 op de 2-meter band. Naar aanleiding van dat artikel is het aantal Nederlandse stations dat actief werd behoorlijk toegenomen. Diverse stations maken dagelijks verbindingen met Engeland, België en Duitsland. Stations die met een horizontale beam uitgerust zijn zelfs met (Noord) Ierland, Denemarken en Frankrijk.

Ook op de 70cm band is er activiteit. En wel op de frequentie 432.1740 MHz. De activiteit is wel minder dan op de 2-meter band, maar er zijn stations te werken. FT8 is een makkelijke mode die je op de PC mee kunt laten komen terwijl je in de shack bezig bent.

Ook op de 6-meter band is er regelmatig activiteit, zeker nu het Sporadic E seizoen weer begonnen is. De gebruikte frequentie daar is 50.3130 MHz.

5 antwoorden
  1. Hans PA0EHG
    Hans PA0EHG zegt:

    ES op 70 cm ??

    Oostenrijk kan je altijd werken in SSB en CW ook op 23 cm. Een beetje fatsoenlijk station en tegenstation en je werkt altijd met Oostenrijk. Ook op 23 cm gaat dat ook altijd.
    Daar heb je geen tropo voor nodig, en als je station wat minder is dan probeer je het met hulp van vliegtuigscatter, succes gegarandeerd.

Reacties zijn gesloten.