Oost-Duitse roepletters tijdelijk terug

Komend weekend vindt de World Radiosport Team Championship (WRTC) plaats. Dit is een contest die ééns per 4 jaar gehouden wordt en waar enkel de beste stations op uitnodiging aan mee mogen doen. Kwalificatie is mogelijk door tijdens de grotere contesten in de voorafgaande jaren bij de topscoorders per regio te horen. Meer daarover is op de WRTC website te lezen.

Dit jaar wordt de WRTC door Duitsland georganiseerd. Alle stations hebben een soortgelijke omgeving gekregen en werken met eenzelfde (antenne)systeem, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur heeft de roepletterreeks Y2A-Y9Z beschikbaar gesteld. Deze roepletters werden voorheen gebruikt in de tijd dat Oost-Duitsland nog bestond.

13 antwoorden
 1. Hans
  Hans zegt:

  “Enkel de beste stations mogen meedoen” en “deelname op uitnodiging”? Ben benieuwd wie dan de tegenstations zijn en hoe wordt bepaald wie de winnaar is. Dat soort exclusieve clubjes bevordert de ham-spirit niet echt.

  Beantwoorden
  • Andre
   Andre zegt:

   volgens mij kan iedereen daar aan mee doen, maar je moet je wel kwalificeren daar voor, moet je bepaalde contesten in het jaar mee doen en zo hoog mogelijk eindigen, dan kan je door, beetje zelfde systeem als de olympische spelen.

   Beantwoorden
 2. Rob
  Rob zegt:

  Je hebt je zichtbaar niet verdiept, in hoe het in zijn werk gaat, laat staan, hoe je je kunt kwalificeren om deel te mogen nemen.

  De tegenstations zijn jij en ik, want het is gecombineerd met de IARU contest. Alleen tellen onze punten voor de IARU contest en hun punten voor de WRTC.

  Lees je eerst eens in, doe een keer serieus mee aan een grote contest, werk pile-ups weg, zodat je weet waar je over praat.

  Beantwoorden
 3. Ramon, PE1OUW
  Ramon, PE1OUW zegt:

  Mee eens. Wat een onzin, dit. Dat van die Oost-duitse prefixen is wel leuk, maar blijkbaar is dit alleen weggelegd voor een schijnbare elite. Weer een gemiste kans.

  Beantwoorden
 4. Henk PA2S
  Henk PA2S zegt:

  Uitermate teleurstellende reacties (en dan zeg ik het netjes).

  “Onzin”, “Eliteclubje” en zo, roepen jullie dat ook bij het WK voetbal, Tour de France of de Olympische Spelen?

  Voor degenen die zich nog niet in de achtergronden verdiept hebben: 100 Watt (vermogens controle), een spiderbeam, verkorte dipool voor 40, inverted V voor 80, een generator en een tent. Twee operators. Bij deze wedstrijd geen eindtrappen, geen gigantische antennes en alle deelnemers zitten in hetzelfde gebied. Dus iedereen hetzelfde. Ervaring, strategie en dergelijke, daar kwam het op aan.

  Logisch dat er een kwalificatie aan te pas kwam. Net als bij allerlei topsport.

  Het was een genoegen om punten uit te delen, bijzonder goede operators waar menigeen wat van kan leren.

  Het lijkt erop dat de beste spelers (zoals zo vaak) langs de zijlijn staan. Kuch. Of gaan we binnenkort amateurvoetbal laten meedoen in de Eredivisie?

  Beantwoorden
  • PJ
   PJ zegt:

   Er zijn nu eenmaal mensen die verwachten dat je met een (brom)fietsrijbewijs lid mag worden van een motorclub. In onze wereld herkennen we die mensen gelukkig aan de roepletters. 😉

   Beantwoorden
  • Rob
   Rob zegt:

   Perfect uitgelegd, Henk en inderdaad, de beste spelers staan langs de zijlijn.

   Winnende team, uit Litouwen met iets meer dan 5200 QSO’s in 24 uur.

   Beantwoorden
 5. evert jan
  evert jan zegt:

  heb ook een paar punten weggegeven en hoorde vele stations langs komen ook op 10 mtr zeer leuk en een registratie om op de frequentiebanden te mogen uitzenden heeft niets met een rijbewijs te maken.

  Beantwoorden
  • Rob
   Rob zegt:

   Niemand, maar er was wel een scheidsrechter uit Nederland van de partij.

   Je doet automatisch mee, als je aan een aantal grote wereldcontesten deel neemt, bijv. CQ WW SSB of CW. Het is dan uiteraard van belang, dat je er voor moet zorgen, telkens een zo goed mogelijke score neer te zetten om uiteindelijk mee te mogen doen aan de WRTC.

   Er worden dus rankings bijgehouden van de grote contesten, die te vinden is op :

   http://www.wrtc2018.de/index.php/en/competition/standings-2

   Je moet er dus voor zorgen, dat je mee doet met een op- en top werkend contest station. Of dat nu thuis is of in groepsverband, maakt verder niet uit, als je er maar voor zorgt, dat je wanneer je zelf bezig bent, jouw call hebt ingesteld in het contest programma.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!