Ouderdom oorzaak defect PI2NOS

pi2nosNa onderzoek blijkt dat ouderdom de oorzaak is van het defect aan PI2NOS, die op zondag 6 oktober jl. stopte met uitzenden. De beveiliging van de repeater trad in werking waardoor het HF-gedeelte aan de zendkant uitgeschakeld werd. Dat meldt de beheerder van de repeater, Stichting Hobbyscoop, op haar website. Hoewel de repeater defect was heeft Paul (PE1RJV) de reserve repeater geactiveerd waardoor PI2NOS, hetzij met lager vermogen, toch weer snel in de lucht was.

PI2NOS beschikt over een zogenoemde OCXO, ofwel een Oven Compensated X-tal Oscillator, in de zender die de TX frequentie altijd keurig stabiel en nauwkeurig houdt. Gebleken is dat het regelcircuit voor de oven defect is waardoor deze een alarm genereert die voorts de zender uitgang blokkeert. Hier is overduidelijk sprake van veroudering van componenten, enkele condensatoren blijken slecht geworden te zijn waardoor toleranties zijn overschreden. Inmiddels is dit probleem opgelost en wordt onderzocht of het nodig is verdere preventieve maatregelen te nemen.

Momenteel worden de laatste reperaties uitgevoerd waarna de repeater op de testbank zal gaan. Ook zal de stabiliteit extra gecontroleerd worden. Wanneer deze tests afgerond zijn keert de oude PI2NOS weer terug en is de koppeling met het Echolink netwerk ook weer actief. naar verwachting zal dit medio volgende week zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!