Berichten

Amerikaans examen in Nederland afleggen

De FCC heeft het afnemen van examens tot zendamateur gedelegeerd naar de zogenoemde Volunteer Examinator (VE) via de landelijke vereniging ARRL. Dat zijn mensen die zelf een Amerikaanse licentie hebben en op haar beurt bevoegd zijn om examens af te nemen. Ook in Nederland zijn VE’s actief en wel in Amersfoort. Gert (PA2LO) en Frans (PC2F) kunnen op Nederlandse bodem een Amerikaans examen afnemen.

Het is niet toegestaan om op basis van dit examen Amerikaanse roepletters aan te vragen als niet-ingezetenen van de Verenigde Staten en ze hier permanent te gebruiken. Wel zijn er een aantal andere voordelen. Zo leg je makkelijker contact als je op vakantie bent in de VS. Ook kun je makkelijk een gastlicentie aanvragen in landen waar de HAREC/CEPT-regeling niet van toepassing is. Ook mag je met je Amerikaanse call gebruik maken van de faciliteiten van Remotehamradio.com, een website die, tegen betaling, toegang biedt tot diverse grote HF-stations in de VS.

Als er amateurs zijn die een Amerikaans examen willen doen en daarmee hun Amerikaanse call te behalen dan zijn de VE’s uit de regio Amersfoort van harte bereid om een examensessie te organiseren. Op de webpagina van de VERON afdeling Amersfoort is contact te leggen met PA2LO of PC2F.