PI2NOS schakelt CTCSS in voor Noord-Oost Nederland

smildeGebruikers van PI2NOS in Noord-Oost Nederland moeten vanaf dit weekend CTCSS meesturen. Dit om eventuele overlast door gebruikers van de repeater van Emden (DB0ET) te voorkomen. DB0ET en PI2NOS delen namelijk dezelfde ingangsfrequentie.

Er wordt gebruik gemaakt van 88.5 Hz als toon,dus niet 82,5 Hz zoals gebruikelijk is in Noord-Oost Nederland. Dit omdat NOS van oorsprong een Hilversumse repeater is. Er wordt géén gebruik gemaakt van een 1750 Hz toon.

De beheerder van PI2NOS benadrukt gebruikers ook om nooit een 1750 Hz toon mee te zenden bij gebruik van PI2NOS. Dat opent namelijk de repeater in Emden. PI2NOS filtert overigens de 1750 Hz toon op de uitgang weg zodat geen hinderlijk gepiep waarneembaar is, dit geldt ook voor DTMF-tonen.

Meer informatie: hobbyscoop.nl.

11 antwoorden
 1. Ingmar Mulder
  Ingmar Mulder zegt:

  Ik weet niet hoor maar als Emden blijkbaar zonder ctcss open gaat heeft dit toch totaal geen nut en zal emden nog steeds open gaan?!

  • Rob
   Rob zegt:

   Klopt voor Emden heeft het geen nut, maar we hebben nu niet meer die random Duitse QSO’s op de repeater waar mensen op gaan antwoorden wat die Duitsers dan vervolgens niet horen…
   Een definitieve oplossing moet er uiteraard nog wel komen. Er wordt overlegd.

  • Mischa Uit Loosdrecht
   Mischa Uit Loosdrecht zegt:

   Emden gaat uitsluitend open bij 1750Hz toon, zoals je kan lezen. Natuurlijk is het aan de operators van DB0ET om ook CTCSS te gaan toepassen zodat de overlast verder beperkt wordt.

 2. Mischa
  Mischa zegt:

  Daarnaast gaat Emden uitsluitend open zodra een 1750Hz toon wordt uitgezonden, dat is voor NOS niet nodig en dus zou het zonder al teveel problemen samen moeten kunnen gaan. Het probleem is alleen dat er in de omgeving van Groningen één of andere vervelende persoon doelbewust steeds 1750Hz toontjes aan het uitzenden is, terwijl hij ook 88,5Hz heeft bijstaan. We weten al dat deze persoon dit met opzet doet om de boel maar zoveel mogelijk te frustreren. Inmiddels is bekend wie dit is dankzij de vrienden in het Noorden, dus laat m dit vooral maar volhouden, dan lost het zich vanzelf wel op ;-).

 3. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Misschien is dat een oplossing, daarmee schijn je een frequentie een soort te kunnen splitsen. ( of het waar is weet ik niet, ik dacht ooit ergens zoiets gelezen te hebben, hoe en wat precies weet ik niet. DCS schijnt ook op vele amateur porto’s te zitten, maar wordt volgens mij nog niet bijster veel gebruikt. Ik zou wel eens willen weten wat DCS in houd, uiteraard niet verwarren met DSC wat voor marifoon verkeer gebruikt wordt.

 4. PDØMV
  PDØMV zegt:

  DCS bedoel ik , daar gaat mijn bericht over !! maar dat stukje is per abuis weg gevallen.

 5. Kees
  Kees zegt:

  Goedeavond alle zendamateurs even voorstellen ik ben kees de pd1cvl is er geen mogelijkheid om op de repeaters een code op te zetten en dat je die code dan aan moet aan moet vragen net als bij dmr.Dat elke radio amateur een copy van zijn licentie op moet sturen naar de beheerders van de genoemde repeaters meschien lost dat het brobleem op van intruders.mvg kees de pd1cvl.

Reacties zijn gesloten.