PI2NOS schakelt CTCSS in voor Noord-Oost Nederland

smildeGebruikers van PI2NOS in Noord-Oost Nederland moeten vanaf dit weekend CTCSS meesturen. Dit om eventuele overlast door gebruikers van de repeater van Emden (DB0ET) te voorkomen. DB0ET en PI2NOS delen namelijk dezelfde ingangsfrequentie.

Er wordt gebruik gemaakt van 88.5 Hz als toon,dus niet 82,5 Hz zoals gebruikelijk is in Noord-Oost Nederland. Dit omdat NOS van oorsprong een Hilversumse repeater is. Er wordt géén gebruik gemaakt van een 1750 Hz toon.

De beheerder van PI2NOS benadrukt gebruikers ook om nooit een 1750 Hz toon mee te zenden bij gebruik van PI2NOS. Dat opent namelijk de repeater in Emden. PI2NOS filtert overigens de 1750 Hz toon op de uitgang weg zodat geen hinderlijk gepiep waarneembaar is, dit geldt ook voor DTMF-tonen.

Meer informatie: hobbyscoop.nl.

10 antwoorden
  • Rob
   Rob zegt:

   Klopt voor Emden heeft het geen nut, maar we hebben nu niet meer die random Duitse QSO’s op de repeater waar mensen op gaan antwoorden wat die Duitsers dan vervolgens niet horen…
   Een definitieve oplossing moet er uiteraard nog wel komen. Er wordt overlegd.

   Beantwoorden
 1. Mischa
  Mischa zegt:

  Daarnaast gaat Emden uitsluitend open zodra een 1750Hz toon wordt uitgezonden, dat is voor NOS niet nodig en dus zou het zonder al teveel problemen samen moeten kunnen gaan. Het probleem is alleen dat er in de omgeving van Groningen één of andere vervelende persoon doelbewust steeds 1750Hz toontjes aan het uitzenden is, terwijl hij ook 88,5Hz heeft bijstaan. We weten al dat deze persoon dit met opzet doet om de boel maar zoveel mogelijk te frustreren. Inmiddels is bekend wie dit is dankzij de vrienden in het Noorden, dus laat m dit vooral maar volhouden, dan lost het zich vanzelf wel op ;-).

  Beantwoorden
 2. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Misschien is dat een oplossing, daarmee schijn je een frequentie een soort te kunnen splitsen. ( of het waar is weet ik niet, ik dacht ooit ergens zoiets gelezen te hebben, hoe en wat precies weet ik niet. DCS schijnt ook op vele amateur porto’s te zitten, maar wordt volgens mij nog niet bijster veel gebruikt. Ik zou wel eens willen weten wat DCS in houd, uiteraard niet verwarren met DSC wat voor marifoon verkeer gebruikt wordt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!