QSL en lidmaatschap vereniging

pa6issLidmaatschap van een van de twee landelijke verenigingen voor radiozendamateurs biedt diverse voordelen. Los van een maandblad en regionale of landelijke bijeenkomsten en vertegenwoordiging bij onder andere de IARU en Agentschap Telecom is het grootste voordeel nog wel het gratis ontvangen en versturen van QSL-kaarten via het Dutch QSL Bureau.

Een internationale postzegel kost immers €1,05 (2014). Toch zijn veel amateurs geen lid. Daar kwam Jaap van Duin (PA7DA) ook achter toen hij een groot aantal QSL-kaarten die verstuurd zijn namens het evenementenstation PA6ISS. Ruim 40 zendamateurs bleken niet aangesloten te zijn bij het Dutch QSL Bureau via de VERON of VRZA, waardoor deze kaarten retour gekomen zijn. Internationaal gezien zijn er slechts 3 kaarten retour gekomen.

Staat je call in onderstaande lijst, dan kun je een aan jezelf geadresseerde en gefrankeerde enveloppe naar PA7DA sturen. Hij zorgt dan dat de kaart alsnog je kant op komt.

[warning]Roepletters van kaarten retour DQB:
PE0R, PD8MJW, PD2LS, PD0RKS, PD1GYS, PD0RVE, PD5FJA, PD5WO, PC7B, PE1LXX, PE1DRU, PD0HRS, PD0WKH, PD0OYH, PD5ELA, PA3DLP, PA5ROB, PA3DEU, PA3JWD, PA8JDG, PE1NHH, PD0PUL, PA3WHS, PD5TA, PD0GMX, PD0PCQ, PD2ACG, PD1HS, PD4JP, PD2HLM, PD1HPG, PD2WG, PD1FK, PA0TMD, PA3GHG, PE1JDB, PE3BZ, PE0HPE, PE1LWO, PD4JP, PA2BUF, PD0WKH.[/warning]

15 antwoorden
 1. Rob, 20 jaar afdelingsvoorzitter VRZA
  Rob, 20 jaar afdelingsvoorzitter VRZA zegt:

  En dan misschien een goede tip wordt geen lid van de VRZA want deze club is zich zelf ten gronde aan het richten, onder aanvoering van zijn voorzitter Dhr. Visch PG9W en heeft geen 500 betalende leden meer .

  • Wim de Kleuver
   Wim de Kleuver zegt:

   Zou het niet weten wat de VRZA doet of niet doet, ik ben lid van de VERON geworden omdat er een afdeling in de buurt is en omdat de VERON als enige een vertegenwoordiging in de IARU heeft. Er zijn in het verleden pogingen gedaan om VERON en VRZA samen te laten gaan, helaas is dat op niets uitgelopen.
   Van de IARU kan namelijk slechts 1 vereniging per land lid worden.
   Van de VRZA vind ik het wel een goede zaak dat ze tegen een gereduceerd lidmaatschap een digitaal verenigingsblad aanbieden.
   De ARRL doet dat ook, maar dan kun je kiezen, zo kan iemand met een smalle beurs toch lid zijn van een vereniging.
   73’s Wim PD0EDN

 2. Rob
  Rob zegt:

  Van de 40 calls die daar staan hebben er zowizo al 11 geen registratie dus wellicht verkeerd opgenomen tijdens het QSO of moedwillige unlis.

 3. adri
  adri zegt:

  Daar zouden de vereenigingen dan eens over na moeten denken. Ik heb het lidmaatschap niet voor de lol opgezegd bij de VERON

 4. PD6SHELL
  PD6SHELL zegt:

  Zolang de verenigingen niet onder één naam verder gaan, geen reden om lid te zijn. Als je ziet dat sommige afdelingen in ruimtes samen komen waar geen materialen staan, vraag je je af hoe je op deze manier nieuwkomers binnen kan halen. De landelijke besturen willen het niet zien en willen niets ondernemen!

  Wij hebben de VERON Amsterdam aangeboden om in de Shelltoren te komen, heren wilde dat niet. Terwijl de VERON in een ruimte samen komen, zonder enig iets van eigen materialen, hebben wij alles boven in de Shelltoren. De VERON moet betalen voor de ruimte, wij betalen al 4 jaar niets in de Shelltoren, wij organiseren nog iets in Amsterdam, halen nieuwe mensen binnen. Hoe krom kan het onderling allemaal lopen. Bij ons is iedereen welkom, ook als je GEEN lid bent. Wij hebben nooit een cent gezien van de VERON of VRZA en organiseren het wel in de toren 🙂

  TIP voor de VERON en VRZA, kijk eens bij Camelot antikraak of bij een andere organisatie naar panden die al jaren leeg staan in Nederland. Genoeg ruimtes waar wat te regelen is en waarin je ook van alles kan ondernemen (dus ook een antennemast plaatsen). Beter dan in een Scoutinggebouw waar je niets hebt staan en wat ook geld kost.

  Hulde voor sommige leden die in Nederland wel wat op de kaart hebben gezet voor hun afdeling, een goede lopende toko.. en de landelijke besturen maar achterover leunen in hun stoel… kan iemand mij vertellen welke huren van de landelijke besturen een ronde heeft gehouden om de afdelingen in Nederland te bezoeken? Heb voor de heren nog wel een paar werkjassen liggen ipv stropdassen en een doos sigaren.

 5. Wim
  Wim zegt:

  Ik ben al jaren geen lid meer van beide verenigingen. Alle informatie kan ik op internet vinden i.p.v. suffe maandbladen die je in 1 zucht uitleest en dan bij het oud papier terecht komt.
  Nee, de kosten die ik nu bespaar geef ik wel uit op een radiomarkt… dan heb je er nog iets aan.
  Geen QSL bureau? lang leve de E-QSL.

 6. Rob
  Rob zegt:

  Precies ik ben 30 jaar VRZA lid geweest, nu ze geen blad meer uitgeven maar een digitaal onleesbaar wangedrocht heb ik vorig jaar besloten mijn lidmaatschap te beëindigen. Want 35 euro voor een lidmaatschap wat helemaal niets bied dan alleen de QSL service, vindt ik echt geld weggooien. Bovendien gaan uw 35 euro regelrecht naar de Malta reisvereniging die uiteraard alleen voor VRZA Bobo’s en genodigden is.

 7. john peters
  john peters zegt:

  hallo ik ben al jaren geen lid meer daar ik in een rolstoel elec door het leven ga en kan ook niet op de club avonden komen daar zijn trappen dus niet binnen ,verder weet ik dat er zo nu en dan een kaart in de bus komt bij de vrza maar ondanks mijn handicap kan ik ze niet ophalen
  waarom dan nog lid zijn het kost zowieso klauwe vol met geld als je invalide bent
  maar de vrza zuid limburg gooit ze schijnbaar liever weg of retour naar vrza ik bent best bereid de porto te betalen van de kaarten die als nog worden gestuurd naar mijn roepletters ik vraag zelf niet meer om qsl maar er zijn toch radioamateurs die een sturen ,en helaas kan ik ze niet beantwoorden alleen om het klote beleid dat je lid moet zijn van een club waar je zowieso niet binnen kan helaas ,,,,,de pa3ghg en bedankt !!!!!!!!!!!!

  • Rob
   Rob zegt:

   E-qsl is denk ik voor jou de beste oplossing, je hoeft er niet voor weg en het kan zonder lidmaatschap van een vereniging. Mijn ervaring is dat er heel vee; amateurs gebruik van maken, dus gewoon proberen.
   73 Rob.PD0NMO

 8. Wim
  Wim zegt:

  Er gebeurt wel degelijk wat bij de verenigingen.

  Je hebt velddagen, clubavonden, hobbyavonden, dat er wat inelkaar gezet wordt onder leiding van ervaren amateurs, lezingen, morsecursussen, vaak een afdelingsverenigingsblad., jeugdactiviteiten, vossejachten. Activiteiten voor gehandicapten, Dag van de Radioamateur, Vlooienmarkten met als grootste Rosmalen. Contesten, zendamateurcursussen. Leesmappen met bladen als Dubus, Funkamateur RSGB UBA ARRL en ander bladen. Door een afdeling neergezette en onderhouden repeaters etc.

  Als je lid bent zal er wel gelegenheid zijn om de uitgaven na te vlooien,

  Kijk eens bij pi4raz, en pi4raz/razzies (zoetermeer) bij Amstelveen,Amstelstraler etc etc..

  Kun je allemaal gratis lezen als pdf bestand via Internet. Toch allemaal mensen die zich de moeite getroosten om maandelijks steeds weer opnieuw hun bijdrage te geven.

  Ik maak geen reclame als bobo of zo, want ik ben zelf geen lid van een club,

  ,

  • john
   john zegt:

   als het allemaal zo gemakkelijk was reizen is al moeilijk naar ziekenhuizen enz ,
   dus naar andere clubs gaan nog moeilijker maar bedankt voor je commentaar wim maar lees eens goed wat mijn probleem is en rob bedankt voor je advies ik gebruik inderdaad e qsl
   maar er zijn altijd nog mensen en luisterstations die een kaart sturen .
   in ieder geval bedankt en 73 !!!

Reacties zijn gesloten.