RTL-SDR krijgt native HF-ondersteuning

De RTL-SDR van de bekende website rtl-sdr.com krijgt weer een update. Eerder al werd de plastic behuizing verruild voor een metalen voorzien van SMA-connector en TXCO. In de nieuwste update is experimentele ondersteuning voor de HF-banden toegevoegd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Direct Sampling methode, waardoor het frequentiebereik 500 kHz tot 24 MHz ook beschikbaar is.

Daarnaast is de bias-T spanning nu in de software aan en uit te schakelen. Deze spanning kan gebruikt worden voor het voeden van bijvoorbeeld een voorversterker. De website merkt op dat deze spanning ten alle tijden uitgezet moet worden wanneer er geen voorversterker gebruikt wordt. Bij een zogenoemde ‘DC grounded’ antenne wordt er namelijk een kortsluiting veroorzaakt die de ontvanger naar de eeuwige ruisvelden zal sturen.

Andere aanpassingen die het nieuwste model heeft zijn aanpassingen in het frond-end waardoor de gevoeligheid op frequenties boven de 1 GHz toeneemt. Ook is er een langere SMA-connector gebruikt. Ook zijn er diverse pads op de printplaat geplaatst voor verdere uitbereidingen zoals een externe clock voor mensen die experimenten willen doen met meerdere dongles tegelijk om ze zo onderling te locken.

Een complete lijst met wijzigingen is te vinden op de website van RTL-SDR.com. De prijs is ongewijzigd gebleven. Een dongle kost $19,95. Een kit met optionele magneetvoet-antenne kost $5,- extra. De ontwikkelaars gaan zich nu concentreren op meer verbeteringen zoals een FM bandstop filter om sterke omroepsignalen te werken. Volgend de website zal deze versie met een 2-tal maanden beschikbaar moeten komen. Bestellen kan in de webshop.

 

1 antwoord
  1. SDR user.
    SDR user. zegt:

    Heel mooi die verbeteringen maar de grootste verbetering zou een iets groter dynamisch bereik zijn want is die is met 48dB nu vaak de beperkende factor in veel toepassingen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!