‘Speelgoedportofoons’ bij BOL.com

bol.com-logoWebshop BOL.com, ooit begonnen met boeken, heeft haar assortiment onlangs uitgebreid. Nieuw in de webshop zijn portofoons van Chinese afkomst.
Op zich geen probleem, ware het niet dat de radiozendapparatuur bijna als speelgoed aangeprezen wordt aan consumenten. Daarbij wordt geen melding gemaakt van het feit dat een vergunning noodzakelijk is en bezit in bruikbare toestand verboden is.

De redactie van Hamnieuws.nl heeft per e-mail contact gezocht met woordvoerder Maurice Nieuwland (PR manager) om te vragen of de leverancier op de hoogte is van het feit dat deze apparatuur niet lukraak verkocht dient te worden. Kijkend naar de teksten waarmee de portofoons aangeboden worden lijkt de leverancier zich hiervan niet bewust.

Polmar DB-32 dualband VHF/UHF (2m/70cm) (…) Deze portofoon heeft ook het 6,25 kHz raster voor PMR kanalen. (…)  Frequentiebereik 70MHz ~ 108MHz (RX alleen FM) 144 MHz – 146 MHz (na mod 136 MHz – 174 MHz) 430 MHz – 440 MHz (na mod 400 MHz – 470 MHz).

Het is jammer om te zien dat leveranciers vergeten te melden dat het gebruik – en bezit – van dit ‘speelgoed’ niet toegestaan is. Sterker nog, na modificatie zend de portofoon ook uit op frequenties die onder andere gebruikt worden voor Marifonie, het Rode Kruis en NS Service en Veiligheid. Veiligheid die ernstig in gevaar gebracht kan worden… (Bron: PA2OLD)

35 antwoorden
 1. Lex Bolkesteijn
  Lex Bolkesteijn zegt:

  Quote : ” Deze portofoon heeft ook het 6,25 kHz raster voor PMR kanalen. ”

  Tja, duidelijk. Bol.com gaat marktplaats achter na als doorgeef luik waar chineese porto’s worden verkocht als super PMR porto’s.

  De achterloze koper niet wetende dat hij niet alleen het risico loop op inbeslagname maar ook op een niet malse boete.

  p.s. ik weet zekers dat ik nu een paar handelaren voor het hoofd heb gestoten, maar IMHO vind ik dat je als zendamateur beter moet weten dan apparatuur verkopen voor geldelijke gewin en met medeweten de medemens tot een misdrijf aanzet.

 2. Wijnand Laros
  Wijnand Laros zegt:

  De leverancier is http://www.k-po.com/ en als ik zijn site bekijk is hij zich dat daadwerkelijk wel bewust, maar om ze nou op deze manier op Bol.com te zetten… lijkt me nog al verontrustend.

  Bol is in deze het door geef luik, maar zij moeten de klant wel duidelijk maken dat dit GEEN speelgoed is en dat er vergunningen voor nodig zijn…

  Ik ben zelf voorstander van een registratieplicht als het om aanschaf gaat van hardware waarvoor vergunningen nodig zijn. Scheelt een hoop gedoe en piraatjes op de banden.

  • lmb_nl
   lmb_nl zegt:

   Quote Bol.com : ” Deze portofoon heeft ook het 6,25 kHz raster voor PMR kanalen. ”

   Wijnand, helemaal mee eens. Bol.com gaat marktplaats achter na als doorgeef luik waar chineese porto’s worden verkocht als super PMR porto’s. De achterloze koper niet wetende dat hij niet alleen het risico loop op inbeslagname maar ook op een niet malse boete.

   P.s. ik weet zekers dat ik nu een paar handelaren voor het hoofd heb gestoten, maar IMHO vind ik dat je als zendamateur beter moet weten dan apparatuur verkopen voor geldelijke gewin en met medeweten de medemens tot een misdrijf aanzet.

   P.s.2. die registratie plicht zoals die er vroeg was zou idd misschien niet verkeerd zijn en gedonder zoals bij PI2NOS voorkomen.

 3. Macel Postma
  Macel Postma zegt:

  hoeveel zijn er al verkocht en zijn nu in gebruik op deze manier gaat t Agendschap Telecom over uren maken naar aanleiding van deze firma Bol.com die ze aanbieden voor een paar knaaken t is van de gotspe

 4. Kruit Dampie
  Kruit Dampie zegt:

  of we er blij mee moeten zijn is een ander verhaal… maar verkoop en bezit van dit soort apparatuur is in Nederland Niet bij wet verboden, het gebruik ervan echter wel, dus de verantwoording wordt bij de koper/gebruiker neergelegd. daarom zou het niet meer dan logisch zijn dat deze firma’s dat dan ook duidelijk vermelden in hun advertenties, hetgeen hier niet is gebeurt. denk dat het AT hier verder weinig meer kan doen dan deze bedrijven adviseren hun advertenties aan te passen.

 5. lmb_nl
  lmb_nl zegt:

  Hmmmm blijkbaar worden er dingen gemerged hier op WordPress met facebook

  Dus sorry voor de topic vervuiling 🙂

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Correct. Facebook comments worden automatisch geiïmporteerd, al zit er een kleine vertraging in. van maximaal een uur.

 6. Koos van den Hout PD4KH
  Koos van den Hout PD4KH zegt:

  “Uit de doos”, dus voor ‘mod’ zitten deze alleen maar op de amateurbanden. Dat kan heel wat intruders opleveren. Ik zou nog net beweren dat de prijs ver boven ‘speelgoed’ is maar misschien ligt dat aan mij.

  • Kruit Dampie
   Kruit Dampie zegt:

   Precies Ton er zijn tientallen shops in Nederland die die dingen aan iedereen verkopen, BOL.com is echt de enigste niet..buiten het feit dat iedereen ze voor nog veel minder gewoon in Hong Kong kan bestellen

 7. Ton Van Der Weegen
  Ton Van Der Weegen zegt:

  Ja is toch altijd al zo geweest hans kocht 20 jaar geleden al bij de bekende zaken hier in katwijk en hilversum …dus ja…regristratie plicht heeft ook geen zin.

 8. Mar Tin
  Mar Tin zegt:

  Kruit heeft gelijk. Vroeger was het in bezit hebben zonder machtiging of handelaren machtiging verboden. Die regels zijn enkele jaren geleden allemaal versoepelt, en naar mijn idee terecht! Dat wij als zendamateurs hier heel anders over denken dat is begrijpelijk, maar het is nog steeds niet verboden te handelen in deze apparatuur of dit in bezit te hebben.

  Of de mensen het nu in China bestellen of bij bol.com dat maakt dus niet meer uit. In feite ben je bij bol.com beter af, want je hebt volgens Nederlands consumentenrecht recht op garantie. Dus ik zie alleen maar voordelen.

  Het gebruik echter is wél aan een machtiging onderhevig zoals we allemaal weten, en daar ligt dan weer een schone taak voor onze handhavers (AT) om dit goed in de gaten te houden. Ik voorzie een groei in het aantal AT medewerkers binnen nu en jaar om de chaos te handhaven 🙂

 9. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  Vroeger was het in bezit hebben zonder machtiging of handelaren machtiging verboden. Die regels zijn enkele jaren geleden allemaal versoepelt, en naar mijn idee terecht! Dat wij als zendamateurs hier heel anders over denken dat is begrijpelijk, maar het is nog steeds niet verboden te handelen in deze apparatuur of dit in bezit te hebben.

  Of de mensen het nu in China bestellen of bij bol.com dat maakt dus niet meer uit. In feite ben je bij bol.com beter af, want je hebt volgens Nederlands consumentenrecht recht op garantie. Dus ik zie alleen maar voordelen.

  Het gebruik echter is wél aan een machtiging onderhevig zoals we allemaal weten, en daar ligt dan weer een schone taak voor onze handhavers (AT) om dit goed in de gaten te houden. Ik voorzie een groei in het aantal AT medewerkers binnen nu en jaar om de chaos te handhaven 🙂

 10. Mischa
  Mischa zegt:

  Dat doen ze speciaal om het leven van mensen als Fred uit Utrecht gemakkelijk te maken…..

 11. Wijnand Laros
  Wijnand Laros zegt:

  Toch benieuwd hoe het dan zit met iets dat ik geleerd heb. N.l. dat je je informatie niet mag versleutelen. Deze porto heeft: Audio compander (scrembeling). Dit is toch versleuteling..

  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   De “Audio compander” in mijn Baofeng UV-B5 doet niets meer dan de verstaanbaarheid bij narrow-FM verhogen, al merk ik daar in de praktijk niets van… Scrambelen doet hij zeker niet!

 12. PH4X
  PH4X zegt:

  Hey probleem in deze zitten niet zozeer in het verkopen, maar het ontbreken van de voorlichting. Daar gaat nog een schepje bij op door over de modificatie te spreken. Mijn inziens weet je dan heel goed waar je mee bezig bent en houdt je een informatieverplichting als leverancier zijnde naar consumenten bewust achterwege.

 13. J.de Wilde
  J.de Wilde zegt:

  Ideaal voor DARES deelnemers. Kunnen ze met een geel DARES hesje belangrijk gaan lopen doen door in zo’n ding te smoezen.
  Berichten mogen niet voor derden worden doorgegeven ,door zendamateurs, maar “nood breekt wetten” is het adagium van DARES, dus een registratie is ook niet nodig, zodat dat vg-examentje ook overgeslagen kan worden bij nood en bij oefeningen voor noodsituaties.

  (vg is acronym voor vrouwelijk geslachtsorgaan)

  • Wim de Kleuver
   Wim de Kleuver zegt:

   Geachte heer de Wilde,
   het is mij niet duidelijk hoe u aan uw informatie komt maar in uw reactie staan aangaande DARES enkele onjuistheden.
   1 – Het gele hesje heeft niets met belangrijk doen te maken maar is een uitdrukkelijke wens van onze OOV partners in verband met de herkenbaarheid.
   2 – Het is zendamateurs toegestaan in noodsituaties berichten van en voor derden over te brengen. Dit is op internationaal niveau (IARU – ITU) overeengekomen, en natuurlijk conformeert het AT zich hier ook aan.
   3 – Alle operators van DARES stations hebben een licentie.
   Tenslotte, het staat u natuurlijk vrij om het wel of niet met de uitgangspunten van DARES eens te zijn, maar graag geen leugens verspreiden over een stichting als u niet weet waar u het over heeft.
   W.J. de Kleuver PD0EDN
   Regio Coördinator DARES Regio 09-Utrecht

   • J.de Wilde
    J.de Wilde zegt:

    Geachte heer de Kleuver,

    Ik kan me niet voorstellen dat geregistreerde deelnemers aan DARES bij het doen van oefeningen, waarbij ze, zoals ik in een DARES publicatie las op de website van de NVRA, vergeten waren de antenne aan de set aan te sluiten en daar na afloop van de oefening pas achter kwamen , die oefeningen onder noodverkeer vallen, zodat meedoen aan oefeningen, in gevallen dat de antenne wel is aangesloten, en berichten van derden worden doorgegeven naar mijn mening illegaal handelen betreft.

    Indien deze zienswijze correct is, kan DARES geklassificeerd worden als een criminele organisatie,

    Inmiddels is de DARES website afgesloten voor niet geregistreerde DARES deelnemers, Jammer want het was een bron van vermaak, waar zelfs een geestelijk gehandicapte die met veel hulp een D registratie verkregen heeft zich manifesteerde.

    J. de Wilde

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dnak Gerrit, die video heb ik een tijd terug gezien en wou ik bij dit bericht voegen. Ik kon hem alleen niet zo snel vinden.

 14. pd9rob
  pd9rob zegt:

  Terugkomend op eerder commentaar betreffende “de achteloze koper”… iedere Nederlander word geacht de wet te kennen, dan wel niet zichzelf te overtuigen of het in strijdt is met… dus het aanzetten tot een misdrijf, dat gaat nooit op! Echter vind ik dat de leverancier of verkopende partij ook een belangrijke rol speelt hierin.

 15. Michael x
  Michael x zegt:

  “Daarbij wordt geen melding gemaakt van het feit dat een vergunning noodzakelijk is en bezit in bruikbare toestand verboden is.”

  Dat doet Jelle uit Friesland ook niet als hij ze op marktplaats zet, iets wat je van een zendamateur niet verwacht.

Reacties zijn gesloten.