Uitslag: Het C-examen uit 1980

Een maand geleden publiceerden we het C-examen uit 1980. Het C-examen van toen gaf toegang tot de banden boven de 30 MHz (PE1-calls) en indien men slaagde voor het CW-examen (PA3-calls) dan mochten zendamateurs ook uitzenden op de korte golf. Het was dus een Full examen, zonder CW dat destijds verplicht was.

Inmiddels heeft JOO/P de uitslagen ook toegezonden. Deze is hier te downloaden.

8 antwoorden
 1. Gerard Nieboer
  Gerard Nieboer zegt:

  Voor de toegang tot de HF-banden was tot in 2003 een succesvol morse-examen benodigd, die voorwaarde is echter in Nederland eind december 2003 en in België op 1 augustus 2003 geschrapt. Tot die tijd moest elke radio-amateur zijn of haar morse (CW) kennis aantonen aan de hand van het seinen en ontvangen van een willekeurige tekst met een snelheid van 12 woorden per minuut, in Nederland later 5 woorden per minuut. Dus niet in 1980!

  Beantwoorden
   • Gé.
    Gé. zegt:

    De verwarring zit in de titel van het artikel en het examen zelf: in de titel en het artikel wordt gesproken over 1980 terwijl het examen dat getoond wordt van voorjaar 1990 is.

    Beantwoorden
  • Joop van Zeeland
   Joop van Zeeland zegt:

   Inderdaad! Wat Randy heeft klaargezet is het voorjaarsexamen uit 1990. OOK een kwaliteitsexamen. Van het examen uit 1980 heb ik geen antwoorden.

   73, PA9JOO/P

   Beantwoorden
 2. Gerard Nieboer
  Gerard Nieboer zegt:

  Dat schrijf ik niet! Tot 2003 moest je, als je op HF wilde uitkomen een PA3, PB, PA0, PE2 call behalen door een morse examen met goed gevolg af leggen. Na de afschaffing van het morse examen kregen de PE1, PE0 zonder examen te doen in de morse ook toegang tot HF. Maar dat was nog niet in 1980.

  Beantwoorden
  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ja. Bekend. Ik heb het nog bewust meegemaakt. Net zoals de vrije calls en ik met buurman Henk T opeens een call door het beeld zag gaan op packet waarvan we dachten dat het een piraat was. We lazen ‘patat’ 😉

   Beantwoorden
 3. Juul
  Juul zegt:

  Randy je schrijft:

  Inmiddels heeft JOO/P de uitslagen ook toegezonden. Deze is hier te downloaden.

  Maak er maar van “Deze zijn hier te downloaden”
  Je had het bijna goed………..hi

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!