UK: De 13 en 9cm band voor 238,5 miljoen weg

In het Verenigd Koninkrijk zijn frequenties voor 4G en 5G in de veiling gegaan. Onder deze frequenties ook de 13cm en 9cm amateurbanden, waar Hamnieuws eerder al over schreef. Het gedeelte 2350-2390 MHz is geveild aan Telefónica, dat als enige een bod heeft uitgebracht van 239,5 miljoen Euro.

Ook in Nederland is de druk op de hogere frequentiebanden groot. Agentschap Telecom heeft tijdens het vorige Amateur Overleg al aangekondigd dat er in het najaar een presentatie gegeven zal worden door het DGETM (Directoraat Generaal Energie, Telecom en Mededinging) over het frequentiebeleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met het oog op “5G, de explosieve groei van IoT, de vraag naar spectrum voor bedrijfskritische communicatie, camerabewaking/toezicht, intelligente transportsystemen, etc.”

In Nederland hebben we geluk dat we medegebruikers hebben op onze 13cm band. Dit leidt weliswaar met grote regelmaat tot zendbeperkingen, maar omdat er voor deze groep medegebruikers (PMSE) vooralsnog geen ander spectrum beschikbaar is kunnen ook wij, hetzij soms beperkt, gebruik blijven maken van deze band lijkt het.

7 antwoorden
  • Randy
   Randy zegt:

   Het is aan de zendamateurs (verenigingen) om een goede medegebruiker te vinden om zo op die manier de hogere frequenties, al dan niet gedeeld, te behouden.

  • Joop
   Joop zegt:

   Ik denk dat het feit dat voor deze banden zo goed als geen fabriekssetjes te koop zijn er sterk aan bijdraagt dat het zo weinig gebruikt wordt, In mindere mate zie je dit ook op 1296 MHz. Daar zijn weliswaar fabrieksspulletjes voor te koop maar ook heel weinig. Maar het is zeker waar, Use it or lose it In dat aspect ben ik heel blij met het 23cm bouwdoosje van Bas dat naar verluidt behoorlijk gebouwd wordt. Het is een heel leuke band die de telco’s graag van ons willen overnemen. Laten we ze daar geen ruimte voor geven.

   • Rob
    Rob zegt:

    Tja als de populariteit van een band alleen nog maar bepaald wordt door de beschikbaarheid van fabriekssetjes dan kun je je natuurlijk afvragen wat zendamateurisme nog inhoudt, en waarom je een dergelijke band zou moeten behouden.
    Misschien komt het wel veel meer doordat N amateurs daar niet mogen komen, en N amateurs hoor je altijd heel veel op de banden waar ze wel mogen komen.
    Dus kom er maar weer in: uitbreiding van de mogelijkheiden van de N machtiging…
    (er is overigens van alles te koop, zeker voor 13, maar niet zo zeer van die kant en klare setjes, meer transverters, eindtrappen e.d.)

 1. paul
  paul zegt:

  Laten we met de pet rondgaan onder alle zendamateurs en HF opkopen. Dat stuk spectrum lijkt toch geen stuiver meer waard…

Reacties zijn gesloten.