Berichten

Hamsat VO52 ‘End of mission’

Hamsat VO-52Na ruim 9 jaar is HAMSAT VO-52 met pensioen gegaan. Op 11 juli jl. hield de satelliet op met werken. Een defect in de accu’s zorgt ervoor dat de transponder(s) in deze kunstmaan niet meer werken. In zijn bestaan is de VO-52 bijna 50.000 rond geweest.

De satelliet meet 63 x 63 x 55 cm en weegt 42,5 kg. De lineaire transponder is ontwikkeld door de Nederlandse zendamateur William Leijenaar (PE1RAH). Met een uitgangsvermogen van 1 Watt (op 60 kHz bandbreedte) was deze satelliet altijd erg goed te ontvangen.

Lees meer

1e Interessedag Amateursatellieten

Arrow-antenneOver ruim een week, op zaterdag 28 september 2013, wordt de allereerste Interessedag Amateursatellieten georganiseerd. De bijeenkomst lift mee op de organisatie van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON.

Deze vindt plaats bij cafe-restaurant ’t Binnenhof, in het kleine plaatsje Paasloo in de kop van Overijssel.

De locatie is gevestigd op 5 minuten afstand van de A32 en de A6 naar Lelystad/Almere en met de auto vanuit Amsterdam binnen 90 minuten te bereiken.

Lees meer

Komend weekend AMSAT velddag

amsat-logo-squareDit weekend vindt de AMSAT velddag plaats. Dat beloofd dus weer veel activiteit op de diverse satellieten. Hoewel de velddag door de ARRL georganiseerd wordt beloofd het ook veel activiteit buiten de Verenigde Staten. Het evenement wordt gehouden van zaterdag 18.00 UTC tot zondag 21.00 UTC.

Momenteel is er maar 1 werkende FM satelliet in omloop, de Saudi Oscar 50 (SO-50). Omdat deze met een simpele antenne zoals een cross-arrow en een portofoon te werken is wordt hier veel activiteit op verwacht. Daarom is de 1-QSO-per-satellietregel dit weekend actief. Dit geldt ook voor de repeater aan boord van de ISS indien de  transponder in voice-mode staat.

Lees meer

Hamsat VO-52 al 8 jaar in dienst

Hamsat VO-52Op 5 mei 2005 werd de VO-52 satelliet, ook wel bekend als Hamsat, gelanceerd en werkt vandaag de dag nog steeds. De satelliet meet 63 x 63 x 55 cm en weegt 42,5 kg, vliegt in Near Circular Polar Low Earth Orbit en heeft een linieaire transponder aan boord.

De downlink frequentie zit op 145.900 Mhz (USB), de uplink op 435.250 Mhz (LSB). Beiden ~60 kHz +/- doppler). Het grappige is dat de transponder in Nederland ontworpen is door William Leijenaar (PE1RAH). Deze heeft een vermogen van 30 dBm, dus 1 Watt.

 

Lees meer