Warmteproblemen repeaters IJsselstein

PI3UTRDe Utrechtse repeaters PI1UTR (D-star en DMR), de bovenregionale repeater PI3UTR en de ATV-repeaters PI6ATV hebben behoorlijk te leiden onder de warmte. Mede hierdoor is het uitgangsvermogen van enkele zenders teruggebracht.

Zo draait PI3UTR nog maar met 5 Watt in plaats van de gebruikelijke 20 Watt. Gisteren liep de temperatuur in het ‘kraaiennest’ op 220 meter hoogte zelfs op tot 48 graden Celsius, temperaturen waarbij apparatuur niet goed gekoeld kan worden.

Vroeger was het makkelijk: bij warm weer werden er twee ramen tegenover elkaar open gezet en kon er koelere lucht in de technische ruimte stromen. Sinds het aanbrengen van een VESDA-systeem is dit echter niet meer mogelijk, omdat de valse lucht het brandmeld-systeem buiten werking zou stellen.  Daarom hebben de beheerders van de diverse repeaters besloten het vermogen van de zenders omlaag te brengen. Indien dit niet tot voldoende resultaat leidt, wordt apparatuur mogelijk uitgeschakeld tijdens de heetste uren van de dag.

Meer informatie over PI3UTR is te vinden op de website pi3utr.nl.

4 antwoorden
 1. Jan Arnhem - pd0jx
  Jan Arnhem - pd0jx zegt:

  Een airco zal natuurlijk te duur zijn en dit komt ook heel erg weinig voor. Maaruh vanwege de veiligheid gaat de apparatuur kaduuk, maar er komt geen brand! Meh.
  Dan zet je de boel maar uit inderdaad, dunkt mij.

  • Rob
   Rob zegt:

   Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand een goede airco doneert of dat er bijdragen binnenkomen waarvan we er een kunnen kopen.
   Maar bedenk wel dat een airco ook stroom verbruikt, wat ook weer geld kost.
   Er is wellicht ook nog wat te verbeteren met behulp van zonwering, dat wordt nu onderzocht.

 2. Stan PA8C
  Stan PA8C zegt:

  Ik heb nog geen mensen in de buurt van de tuidraden gezien.
  Mogelijk dat de zwaai in de top iets groter wordt maar zolang dat op dezelfde hoogte blijft lijkt mij dat geen probleem.
  Echte die-hards pakken gewoon de soldeerbout als de temperatuur in de shack 29 graden is en ik mag mij daar bij rekenen.

Reacties zijn gesloten.