Werkzaamheden en update PI2NOS

pi2nosSinds de ingebruikname van PI2NOS bestaat de wens om een extra antenne bij te plaatsen omdat de huidige antennes de afgelopen jaren ingebouwd raakten door uitbreidingen aan de omroepantennes, waaronder DAB. Dit heeft niet alleen invloed op het stralingsdiagram, maar ook nemen de beheerders een sterk verhoogd signaalniveau waar op de antennes. Daarom hebben ze de afgelopen periode een opstelplek verworven waar we verdere antenne experimenten kunnen ontplooien om de best haalbare performance van PI2NOS te bereiken.

Op de hoek aan de zuidoost zijde van het betonnen deel van de toren is nu een plekje voor ons beschikbaar. Afgelopen zaterdag zijn Maarten (PE7M – foto rechts) en Mischa (PA1OKZ) op de toren in de weer geweest om een antenne te plaatsen. Helaas moesten ze deze werkzaamheden vroegtijdig afgebroken worden omdat de wind tot stormachtige snelheden toenam. Aangezien veiligheid voorop staat is daarom besloten deze werkzaamheden uit te stellen. Zij hopen voor het einde van de maand te kunnen berichten dat de antenne eindelijk staat. Nadere details volgen dan.

Veldsterktemetingen
De regelmatige PI2NOS gebruiker is het niet ontgaan dat soms een draaggolf in de lucht staat op 430.125MHz zonder dat een QSO wordt gevoerd. Indien dit het geval is dan betekent dit dat het Scoop team mobiele veldsterkte metingen aan het uitvoeren is.

Nieuwe ontvanger
Enige tijd geleden hebben de beheerders een extra ontvanger verworven van hetzelfde type als momenteel in de repeater gebruikt wordt dankzij Jan (PA0JMY) – waarvoor onze Hartelijke dank! Timo (PE1FOD) heeft deze ontvanger (AEG) de afgelopen periode onder handen genomen en diverse verbeteringen aangebracht.

Een tweede ontvanger schept ook mogelijkheden voor het doen van experimenten met diversity. Om dit mogelijk te maken zijn ons twee cavity filters geschonken door Maarten (PE7M) die zije dan kunnen inzetten om iedere ontvanger onafhankelijk te kunnen voorzien van filtering.

Filters
Ook wordt op dit moment gewerkt aan de cavity filters van de repeater. Dankzij een identieke set die beschikbaar is voor onderzoek werkt onze filterguru Patrick (PE1DNE) op dit moment aan een optimale setup. De beheerders hopen daarmee de RF performance van PI2NOS maximaal kunnen maken.

Meer informatie over PI2NOS is te lezen op de website van Hobbyscoop.

7 antwoorden
 1. Henk Mesman
  Henk Mesman zegt:

  Geachte zou U mijn roepletters niet willen misbruiken wie is die Mario ( PA7M ) volgens mijn klopt dit niet echt foute call of piraat.
  Henk Mesman de echte PA7M ondergetekende is hier niet gelukkig mee gaarne de boel aanpassen en niet zomaar iemand zijn roepletters gebruiken.
  Misschien wel een leuke voor het AT.
  et vr gr Henk Mesman PA7M.

 2. Mischa
  Mischa zegt:

  Deze reactie is een beetje overdreven. Abusievelijk is in de tags PE7M verward met PA7M. Dit gebeurt natuurlijk erg gemakkelijk doordat er veel callsigns zijn met een éénletter suffix. De naam Mario komt in het artikel niet naar voren.

 3. jean corsius
  jean corsius zegt:

  ik vind het jammer dat de door de rcd uitgegeven roepnamen door amateurs vervangen mogen worden zo word alles er niet beter op.

Reacties zijn gesloten.