Zendamateurisme in ‘Zicht op Ede’

PI4RFIn een uitzending van Zicht op Ede, een programma van de lokale omroep Ede, is aandacht besteed aan zendamateurisme. De cameraman en verslaggever bezochten Jack (PA9RF) bij de RFDX vereniging (PI4RF) in Ede. Het eindresultaat is een leuke video waar onze hobby belicht wordt.

17 antwoorden
 1. Jurgen PA3KC
  Jurgen PA3KC zegt:

  Leuk gemaakt. Maar er is wel veel gejat uit het VERON promo filmpje, zoals de intro muziek, beelden enz. Maar mooie promo voor onze hobby!

  • Martijn PD7MN
   Martijn PD7MN zegt:

   Vandaar dat op de aftiteling zowel de RFDX als de Veron genoemd word

 2. Marc de Haan
  Marc de Haan zegt:

  Mooi filmpje.
  Helaas voelen veel jonge mensen om me heen zich niet geroepen om met een paar bebaarde oude mannen te gaan solderen. Ik vraag me af of er een (reclame) filmpje over onze hobby is te maken dat algemene interesse ontvangt van jonge mensen. Als iemand het weet mag hij het hier melden a.u.b.

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat is altijd een beetje het lastige bij zendamateur promotie, op wat voor manier dan ook.
   Je wilt niet het beeld schetsen dat het een hobby voor oude grijze mannen is, maar helaas is dat wel
   het geval. Dus als je zonder speciaal te selecteren een filmpje gaat maken kom je steeds weer die
   oude grijze mannen tegen…
   Het was wellicht leuker geweest om wat meer gezellige dingen te tonen (zoals die velddag) en wat
   minder “amateur in de shack die niet met zendamateurisme bezig is”, maar zo is er altijd wel wat
   op te merken en er zijn ook mensen die de stelling aanhangen “het doet er niet toe wat voor
   publiciteit je hebt als je maar publiciteit hebt”. Een buitenstaander zal vast niet door zo’n filmpje
   ineens zendamateur willen worden, maar het kan altijd gebeuren dat iemand door dit op TV te zien
   de hobby weer oppakt of iemand iets beter begrijpt waarom de buurman die antennes heeft.

  • Nico
   Nico zegt:

   Reclame filmpje niet maar vloggen-youtubekanaal. En dan niet meteen een demonstratie van de ic 7300 dat is veel te verweg, maar experimenten/kattekwaad met apparatuur dat met een spaarvaken te betalen is.

  • Thom PA9T
   Thom PA9T zegt:

   Hallo Marc, binnenkort gaan we weer solderen met onze kids van de Scouting. Vorige keren vonden ze dat erg leuk. We hebben eens een kristalradio gemaakt en daar werd druk mee geëxperimenteerd. Deze keer gaan we kleine zendertjes maken en in vermoed dat ze dat ook leuk vinden. De interesse in de hobby wordt in ieder geval aangewakkerd hi.

   Ik vermoed dat het hele ‘jeugd-probleem’ een super simpele oorzaak heeft. De VERON (of VRZA, wat je wilt) is namelijk geen jeugdvereniging en de afdelingen zelf ook niet. Er is weinig aanbod van activiteiten voor de jeugd. Bij de Scouting is precies het tegenovergestelde aan de hand: hier zijn de volwassen ver in de minderheid. Dit komt omdat het programma-aanbod zich voornamelijk richt op de jeugd en niet op de volwassenen.

   Is het oplosbaar? Ik denk van wel, maar dan zou je als afdeling echt moeten trekken aan die jonge gasten. Geef voorlichting op school, doe mee met de JOTA, kidsday, hou een avond speciaal voor jeugd bij je afdeling (uiteraard georganiseerd door iemand die zelf ook relatief jong is). Misschien dat dat zijn vruchten afwerpt.

   Tot die tijd moeten we vooral stoppen met het vertellen dat deze hobby alleen voor oude mannen is. Ik doe deze hobby sinds mijn 17e, en ik heb meerdere keren serieus overwogen om te stoppen vanwege deze verhalen. Je leest ze op fora en hoort ze op de repeaters… Ik ben nu 31, en blij dat ik deze hobby nog uitoefen. Maar laten we vooral stoppen met vertellen dat deze hobby voor oude grijze mannen is, want dit ben ik niet met je eens.

   Wat je zaait is wat je oogst…

Reacties zijn gesloten.