MFJ gaat PowerPoles gebruiken

PowerPolesPowerpoles van de fabrikant Anderson. In Europa zien we ze helaas nog niet genoeg als goede opvolger voor de oude banaan stekkers. Stevig gekrimpt zijn deze connectoren geschikt voor stromen tot 45 ampère en kabels van 6 mm². Let wel, voor de standaard modellen PP15 tot PP45. Voor wie extreem wil gaan is er de PP180 die kabels tot 85 mm² ondersteund en stromen van – de naam doet het al vermoeden – 180 ampère. Hat Amerikaanse ARES (Amateur Radio Emergency Service) heeft deze connectoren al tot standaard uitgeroepen.

MFJ-4230MVP_powerpolesElecraft is al een tijd geleden overgeschakeld naar deze connectoren voor zijn K3 transceiver. MFJ heeft onlangs een nieuwe voeding aangekondigd die ook de beschikking krijgt over Powerpoles, de MFJ-4230MVP, een  compacte geschakelde voeding tot tot 30 ampère aan stroom kan leveren.

Powerpoles worden als krimp connector geleverd. Er is dus wel een kleine investering voor nodig om een tang aan te schaffen, alsmede wat zaagwerk in je bestaande voeding om deze van de juiste aansluiting te voorzien, al dan niet naast de reeds bestaande banaan stekkers. Gelukkig zijn alle middelen hiervoor – ook in Europa – goed te krijgen, bijvoorbeeld bij Wimo in Duitsland. En dat werkt toch een stuk fijner voor dikke voedingskabels.

Hieronder een afbeelding van een doorgezaagde Powerpole verbinding, waar goed te zien is hoe beide stekkers in elkaar geklemd worden, zodat deze grote stromen kunnen verdragen.

powerpole_cutaway