Enkel USB naar dubbel seriëel
Seriële poorten. Je ziet ze niet meer op de moderne computer. Toch is er een grote groep die van deze poorten gebruik maken. Netwerkbeheerders bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook een grote gros zendamateurs. Een USB naar serieel adapter moet dan soelaas bieden, maar let op: er zijn twee verschillende typen in omloop. Een met een Prolific chipset en een met een FTDI chipset.
De Prolific chipset kent drie typen chips die de afgelopen jaren gebruikt zijn, de PL-2303HX (Chip Rev A), de PL-2303X (Chip Rev A) en de nieuwere PL2303TA. Het probleem van de eerste twee chipsets is dat de fabrikant ze per september 2012 End of Life verklaard heeft. Er komen dus geen updates meer voor de drivers, waardoor onder andere WIndows 8 niet meer ondersteund zal worden.
Seriële chips van FTDI doen het beter en werken wel onder Windows 8, maar ook zijn er drivers beschikbaar voor Linux en Mac OSX. Niet alleen de 32-bits Operating Systems, maar ook de 64-bits varianten. Zelfs Windows CE en Android worden door deze fabrikant ondersteund. Let er bij aanschaf van een USB2Serial adapter dus op dat je een model hebt met de FTDI-chipset, zodat je er zeker van bent dat deze in de toekomst ook nog bruikbaar is. Wel zo makkelijk, zeker waneer deze ingebouwd wordt in een CAT-interface of ander zelfbouw-project.
Een goede plek om te shoppen is Deal Extreme, waar verschillende typen adapters en modules verkrijgbaar zijn vanaf een tweetal dollars. Dat is inclusief gratis verzending vanaf China naar Nederland! Let er wel even op dat verzending 2 tot 3 weken kan duren. Een snelle oplossing is het niet, een goedkope wel. Maar wees gewaarschuwd, eenmaal aan het shoppen bij DX bestel je snel meer dan de bedoeling was en voor je het weet ligt je winkelwagen vol met koelvinnetjes, telefoonkabels en zelfs Wouxon of Baofeng accessoires.
Persoonlijk vind ik de FTDI2X adapter erg handig. Een enkele USB poort en een dubbele seriële poort. Erg makkelijk om bijvoorbeeld aan de ene poort een TNC te knopen en aan de andere een GPS-ontvanger. Of wat te denken aan een combinatie CAT / PTT / RTTY-interface? Met name voor RTTY is het belangrijk te weten dat deze adapter ondersteuning biedt voor 5, 6, 7 of 8 databits per karakter. Het oude Baudot RTTY gebruikt 5 bits per karakter en kan daardoor zonder extra chips gebruikt worden als keyer. Helaas heb ik deze adapter nog niet bij Deal Extereme kunnen vinden (voor de bijbehorende X prijs) maar hij is wel te bestellen bij o.a. Amazon. Voor de liefhebber is er zelfs een variant met een enkele USB naar 4 seriële poorten, zie de website van Gearmo.
Reacties zijn gesloten.