Baken PI7CIS weer terug op 432.416 MHz

Het Scheveningse baken op 70cm is weer terug. PI7CIS was de laatste maanden uit voor groot onderhoud. De oscillator was niet meer stabiel en hierdoor zond het baken vaak een paar kiloHertz te laag in frequentie uit. Inmiddels heeft Henk (PA0C)  het baken opnieuw opgebouwd. “Het was merkbaar dat de elektronica écht op was door de invloed van het zoute water”, laat Henk desgevraagd weten aan Hamnieuws.

“Ik heb er nu een aan 10MHz gelockte oscillator ingebouwd. Daarmee is de drift opgelost en het belangrijkste deel vernieuwd. Ook is er een nieuwe stuurtrap in gekomen. Die was flink geoxideerd en zat vol met zoutaanslag. De eindtrap zag er nog redelijk uit en die heb ik goed schoongemaakt. Het geheel is opnieuw afgeregeld en kan er (hopelijk) nu weer een paar jaar tegen.”

Een leuke anekdote is dat het baken voor ‘verstoring’ zorgde op het nabijgelegen Zwarte Pad, dat in de volksmond snel Zwarte Gat genoemd werd. Honderden strandgangers parkeren hier hun auto en door de zeer discutabele kwaliteit AM-ontvangers, vaak zonder enig filter uitgevoerd, kon de ANWB tijdens warme zomerdagen af en aanrijden om automobilisten weer op pad te helpen. In zeer goede samenwerking met Agentschap Telecom is daarom besloten om geen FSK te gebruiken maar CW. Zo kunnen de auto’s tussen de piepjes door nog geopend worden.

Het baken is te beluisteren op 432.416 MHz (CW) en zendt uit met horizontale polarisatie. Er wordt gebruik gemaakt van een dipool met West-Oost als hoofdstraalrichting. Het uitgangsvermogen bedraagt circa 75 Watt. Meer informatie over de PI7CIS-bakens is te vinden op de website van PA0C. In de toekomst wil Henk nog aanpassingen doorvoeren zodat het stralingspatroon naar het zuiden ook beter wordt.

Naast dit baken bestaat er ook een PI7CIS baken dat uitzendt op 144.416 MHz in FSK/CW. Een overzicht van alle bakens in en om Nederland die goed te ontvangen zijn staan op Hamnieuws onder bakenzenders.

7 antwoorden
 1. Evert van Groen Jr.
  Evert van Groen Jr. zegt:

  ivm domestische omstandigheden ben ik nu even antennneloos , maar het baken is hier in NO Drenthe iig altijd een aardige indicatie voor de propagatie op twee meter . er wordt regelmatig op geluisterd of er inderdaad “iets te doen is ” op 2 .

 2. Charles - PE2CH
  Charles - PE2CH zegt:

  Zo dicht bij zee en ook nog op een hoog punt, dan is het ook niet zo vreemd dat er allerlei troep de elektronica ingeslopen is. Antennemast ziet er nog goed uit, ben benieuwd hoelang de antenne’s meegaan.
  Jammer alleen dat die toren ondergekliederd is door verfspuiters.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Inmiddels is een nieuwe foto toegevoegd. De bunker ziet er nu weer spik-en-span uit Charles.

 3. Laurens Wilde
  Laurens Wilde zegt:

  Lang geleden ooit daar geweest met de beheerder. Was toen een weer station helaas ben zijn naam kwijt, woonde toen in Den Haag
  Groetjes van uit Eindhoven PE1LGW Rens Wilde

Reacties zijn gesloten.