De wintertijd handmatig controleren

Komend weekend wordt de klok weer verzet. Bij enkele transceivers moet de winterrtijd handmatig gecontroleerd worden. Dit is met name het geval bij digitale D-Star en DMR transceivers die een GPS-ontvanger hebben, waaronder de Icom IC-2820 en ID-31, ID-51 en IC-7100, maar ook de Hytera MD785G, X1p en de PD785G dienen gecontroleerd te worden. De instelling dient op GMT+1 gezet te worden om ervoor te zorgen dat (GPS) data die verzonden wordt weer goed weergegeven kan worden op de verschillende dashboards.

9 antwoorden
 1. Patrick
  Patrick zegt:

  “Dit is met name het geval bij digitale D-Star en DMR transceivers die een GPS-ontvanger hebben”

  Daar vallen je de sokken van uit terwijl je de werkschoenen nog stevig aan hebt! Als je al ergens een nauwkeurig kloksignaal vandaan wil toveren, dan wel van een GPS satelliet. Was die module van 1 Euro te duur? Net zoals de compass-module in mijn telefoon (Moto 5G+)? Zucht… 1 Euro op een telefoon van 300 Euro…

 2. Stan/PA8C
  Stan/PA8C zegt:

  Misschien de laatste keer? Oh wacht, Nederland loopt nooit voorop bij wijzigingen🤔😃

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Is niet relevant. Europa is en blijft verdeelt. Net als een soort vluchtelingenoplossing. De helft doet weinig of wil helemaal niet meedoen of wat anders. Je houdt een “top”, daarna gebeurt er nog niets, Dan doe je verder zo min mogelijk uitspraken en vraagt de pers of men het er zo weinig mogelijk over wil hebben om het verdeelde sprookje niet nog belachelijker in de kijker te zetten. Kortom, jaartje of 5 schat ik in, met de bekendmaking in de zomervakantie of tijdens Olympische spelen o.i.d. als het klootjesvolk even wat anders aan de kop heeft. Dat is de E.U. Dus voorlopig geen veranderingen.

 3. Rob
  Rob zegt:

  Patrick schreef:
  “Dit is met name het geval bij digitale D-Star en DMR transceivers die een GPS-ontvanger hebben”

  Daar vallen je de sokken van uit terwijl je de werkschoenen nog stevig aan hebt!

  Niet als je de materie een beetje snapt. De GPS satellieten zenden een UTC tijdsignaal uit (eigenlijk zelfs dat niet, maar dat maakt voor deze discussie niet uit) en om daar lokale tijd van te maken moet daar een offset bij geteld worden.
  Die offset is bij ons in de zomer 2 uur en in de winter 1 uur. Dus je moet de setting van UTC+2 in UTC+1 veranderen om de juiste lokale tijd te hebben.

  Iets “slimmere” software heeft hier een automatische optie voor, maar die staat los van het GPS systeem. Je moet dan een tabel van regels hebben die bepalen op welk moment in jouw land de zomertijd begint en eindigt. Je stelt dan ergens de tijdzone in op “Europe/Amsterdam” of iets dergelijks en dan gaat alles vanzelf. Dat doet je computer bijvoorbeeld zo.

  Maar daar zit ook een risico aan! Als die idioten van de EU gelijk krijgen en de zomertijd wordt afgeschaft dan zal bestaande apparatuur die geen updates meer krijgt mogelijk in de problemen komen omdat deze doorgaat met deze automatische omschakeling terwijl dat niet meer correct is. Je moet dan maar hopen dat er nog instellingen als UTC+1 mogelijk zijn, en iedereen moet dat in zijn spulletjes gaan aanpassen als ie wil dat het klokje gelijk loopt. Ik denk niet dat de politici die dit systeem zomaar even willen veranderen zich dat gerealiseerd hebben. Dit gaat heel wat meer gedoe geven dan die paar mensen die panisch reageren op een tijdverandering van 1 uur (en kennelijk nooit reizen).

  Een ander probleem zijn “radioklokjes”. Die werken meestal op DCF-77, een langegolfzender in Duitsland. Mocht uit deze discussie gaan komen dat Duitsland een andere tijd krijgt dan Nederland (en dat zou wel moeten als men redelijke argumenten hanteert) dan zullen alle klokken die daarmee gesynchroniseerd worden en die niet geconfigureerd kunnen worden dus moeten worden vervangen. Ook een operatie waar de impact en de kosten onbekend van zijn.

  • Patrick
   Patrick zegt:

   Mja, dat gaat nog wat worden inderdaad. Nu staat hier alles op UTC behalve mijn PC-klok dus opzich heb ik weinig last van wat je omschrijft maar dat DCF77 gedoe gaat grappig worden inderdaad. Daar heb ik er ook een aantal van.

 4. bram
  bram zegt:

  En nou maar hopen dat het de laatste keer is. Onzalig idee: altijd zomertijd.. .

 5. Meindert, PA0MHS
  Meindert, PA0MHS zegt:

  En ik maar denken dat alles in zendamateur-land op UTC gebaseerd is… Net zoals mijn logboek en m’n tranceiver…

 6. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Ja waarom laten we alles niet op UTC (GMT) staan!
  Wij gebruiken toch voornamelijk UTC, ben je ook gelijk van die problemen af.

Reacties zijn gesloten.