Geostationaire satelliet op komst
Als alles meezit komt er medio 2016 een geostationaire satelliet beschikbaar voor zendamateurs. Dat schrijft de DARC op haar website. De Duitse tak van AMSAT is samen met een satellietbedrijf bezig om een tweetal transponders voor zendamateurs te activeren.
Een geostationaire satelliet heeft de eigenschap dat deze zich net zo snel als de aarde beweegt, waardoor er geen draaibare antenne noodzakelijk is. Zulke satellieten kennen we al als bijvoorbeeld de Astra satelliet zoals die voor diverse TV-uitzendingen gebruikt wordt.
Volgens planning moeten er twee transponders komen. Een transponder zal circa 250 kHz breed zijn en kan gebruikt worden voor CW en SSB-verbindingen. De tweede transponder is 8 MHz breed en zal geschikt zijn voor digitale ATV-uitzendingen.
De uplink zal naar verwachting in de 13-cm band komen, terwijl de downlink in de 3-cm band (10 GHz) komt. Hierdoor kan iedere normale schotel met aangepaste LNB gebruikt worden voor ontvangst. Voor het zenden volstaat een kleine grid- of yagi-antenne en een transponder naar een frequentie die de achterset – doorgaans een normale all-mode zendontvanger voor de 10- of 2-meter band – gebruikt kan worden.
De Es’HailSat-2 is van een in Quatar gevestigde commerciele satellietbedrijf en moet dekking bieden aan heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika, alsook delen van Azië en Brazilië.
Meer (Engelstalige) informatie is ook te vinden op de website van AMSAT-UK.
Dan maar hopen dat we 13cm mogen blijven gebruiken. ..
Voor earth-2-satellite diensten verwacht ik weinig tot geen storing bij overige (primaire) gebruikers. Door het ’toelaten’ van de omroepen is de 13cm band voorlopig veilig gesteld voor zendamateurs verwacht ik.
Na de oscar 13 is er eigenlijk nooit meer een behoorlijk iets gebouwd. Dat is wel jammer.
Ik vond de oscar 40 anders ook wel een behoorlijk iets.
Het had nog veel mooier kunnen zijn als alles goed gegaan was, maar dat is altijd met satellieten.