In 20 dagen de wereld rond…

B64-ballonVrijwel iedereen kent het boek Around the World in Eighty Days van de Franse schrijver Jules Verne wel, dat in 1873 gepubliceerd werd. Het verhaal is daarna nog twee keer verfilmt en er is een serie verschenen. De Engelse zendamateur Leo Bodnar (M0XER) kan een nieuwe episode toevoegen: zijn High Altitude ballon is op 12 juli jl. vertrokken uit Engeland en zal vandaag de wereld rondgegaan zijn. Dit echter in een kwart van de tijd die de ballon in 1873 nodig had.

Leo heeft, net als veel andere zendamateurs uit Engeland, al eerder diverse experimenten met ballonnen gedaan. Dit is echter de eerste keer dat het een ballon lukt om de aardbol rond te gaan. De ballon heeft een baken aan boord en zendt uit op 434.500 MHz in USB mode met een vermogen van 10 milliWatt. Details over hoe het signaal te decoderen is staat op qrz.com. Eind van de dag zal het signaal wellicht ook in (het Westen van) Nederland te horen zijn.

B64-ballon

De ballon, met de roepletters B-64 is ook online te volgen op de website Spacenear.us. Een complete historie van alle ballonvluchten van Leo is te vinden op zijn persoonlijke website.

5 antwoorden
 1. Rene Tuijtel
  Rene Tuijtel zegt:

  Frequentie: 434.500 MHz USB
  Mode: Contestia 64/1000
  Power: 10mW

  Frequentie: 144.800 MHz FM
  Mode: APRS
  Power: 10mW
  APRS is niet actief boven Frankrijk en de UK.

 2. Fred
  Fred zegt:

  Heb hem de hele avond kunnen volgen. Als hij uit het zonlicht is zakt de accu spanning en gaat de Frequentie wat verlopen. met DL-Fldigi HAB mode gaat het geweldig. Is wel een andere versie van Fldigi.
  Kijk hierboven maar even op QRZ.COM.
  73 Fred PA1FJ

 3. Tjalling PE1RQM
  Tjalling PE1RQM zegt:

  De B64 ballon komt vannacht alweer over vliegen (of dat is al gebeurd zodra je dit leest). Hij heeft nu ook nog een interessante lus gemaakt over de noordpool. Aangezien daar geen dekking was voor APRS, klopt die lus op de kaart niet helemaal. Het 70cm telemetrie baken was net goed te ontvangen, maar had wel last van drift. Uitzend mode is Contestia 64/1000.

Reacties zijn gesloten.